Hirdetés
. Hirdetés

Rááll a kulcsfontosságú nyersanyagokra Európa

|

Az Európai Bizottság a kulcsfontosságú nyersanyagokhoz való hozzáférést biztosító jogszabályjavaslatot terjesztett elő.

Hirdetés

Az Európai Bizottság intézkedéscsomag elfogadására tett javaslatot csütörtökön, hogy biztosítsa az uniós ipar számára a biztonságos, diverzifikált, megfizethető és fenntartható hozzáférést a kulcsfontosságú nyersanyagokhoz. Az uniós bizottság közleménye szerint a kulcsfontosságú nyersanyagok nélkülözhetetlenek a stratégiai ágazatok széles köre számára, beleértve a nettó nulla kibocsátású ipart, a digitális ipart, a repülőgépgyártást és a védelmi ágazatot.

Felhívták a figyelmet arra, hogy miközben az előrejelzések szerint a kulcsfontosságú nyersanyagok iránti kereslet jelentős növekedése várható, Európa nagymértékben függ a behozataltól, a nyersanyagok ráadásul gyakran monopolhelyzetben lévő unión kívüli országok beszállítóitól érkeznek. Az EU-nak ezért csökkentenie kell az ellátási láncokat veszélyeztető, stratégiai függőségek okozta kockázatokat, hogy fokozza gazdasági ellenállóképességét. Ennek szükségességére a koronavírus-járvány és az Ukrajna elleni orosz agressziót követő energiaválság után kialakult ellátási hiányok is rávilágítottak. Emiatt veszélybe kerülhetnek az EU erőfeszítései, amelyeket éghajlat-politikai és digitális célkitűzéseinek elérésére tesz - emelték ki.

A jogszabálycsomag a kulcsfontosságú nyersanyagok frissített jegyzékét hozza létre, valamint felsorolja azokat is, amelyek kulcsfontosságúak Európa zöld és digitális törekvései, valamint a védelmi és űrtechnológiai célú alkalmazások szempontjából. A rendelet a kritikus és a stratégiai nyersanyagok jegyzékét egyaránt beépíti az uniós jogba. Az uniós ellátás 2030-ig történő diverzifikálása érdekében a jogszabály egyértelmű referenciaértékeket határoz meg a hazai kapacitásra vonatkozóan a stratégiai nyersanyagellátási lánc mentén - írták.

Hirdetés

Közölték továbbá, hogy javaslat csökkenti az adminisztratív terheket, és egyszerűsíti a kritikus fontosságú nyersanyagokkal kapcsolatos uniós projektek engedélyezési eljárásait. Emellett a kiválasztott stratégiai projektek is támogatásban részesülnek azáltal, hogy forrásokhoz juthatnak, és rövidebb engedélyezési határidőkre lehet számítani.

Az ellátási láncok ellenállóképességének biztosítása érdekében a jogszabály rendelkezik a kulcsfontosságú nyersanyagok ellátási láncainak nyomon követéséről, valamint a stratégiai nyersanyagkészletek tagállamok közötti összehangolásáról.

Kiemelték: az EU a nyersanyagellátás területén soha nem lesz önellátó, és fogyasztásának nagy részét illetően továbbra is a behozatalra fog támaszkodni. A nemzetközi kereskedelem ezért alapvető fontossággal bír a globális termelés támogatásában és az ellátás diverzifikálásának biztosításában. Az EU-nak meg kell erősítenie a megbízható partnerekkel folytatott globális együttműködését a beruházások fejlesztése és diverzifikálása, a nemzetközi kereskedelem stabilitásának előmozdítása, valamint a befektetők jogbiztonságának megerősítése érdekében - írták.

A javasolt rendeletet az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa fogja megvitatni, majd elfogadni annak hatálybalépése előtt.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.