Hirdetés
. Hirdetés

Riadót fújt az USA, miután amerikai földön érte a nemzetet irányított energiájú támadás

|

A hangfegyver alkalmazása a kibertámadással esik egy jogi kategóriába.

Hirdetés

A Havanna-szindrómaként ismertté vált megbetegedésért felelőssé tett irányított energiájú fegyverekkel amerikai földön támadtak amerikai tisztviselőkre.

Mint ismeretes, a Kubába kihelyezett amerikai diplomaták körében 2016-ban titokzatos megbetegedés ütötte fel a fejét: erős zajokra, fülcsengésre, fejfájásra, memóriazavarokra, hányingerre panaszkodtak, és máig nem kaptak egyértelmű magyarázatot az állapotukra. 2018-ban a kínai Kuangcsou városában tartózkodó amerikai hivatalnokok a kubai tünetekhez hasonló szimptómákat észleltek magukon és így jártak az orosz kiküldetésben lévők is. A gyanúsítottak között van Kína és Oroszország is, de azt se felejtsük, hogy az amerikai hadsereg szintén tesztel mikrohullámú fegyvert, a Thort

Hirdetés

Jelenleg legalább két, az USA területén elkövetett esetet vizsgálnak, köztük a Fehér Ház közelében történt tavalyi novemberi támadást is, az Ovális Irodánál, amely az Amerikai Egyesült Államok elnökének munkahelye. Az incidens óta a Nemzetbiztonsági Tanács egyik tisztviselője komoly megbetegedésben szenved. A másik esetben az egyik fehér házi dolgozót otthonánál, Washington mellett "találták el" kutyasétáltatás közben még 2019-ben.

Mindkettő hasonló az eddigi titokzatos, láthatatlan támadásokhoz, amelyek során tucatnyi amerikai diplomata szenvedett tartós sérülést. Bár a Pentagon és más nemzetvédelmi szerv sem talált egyértelmű magyarázatot az eseményekre, az igen ijesztő, hogy mindez a Fehér Ház közelében is megtörténthetett.

A megbetegedés alanyai teljesen hasonló tünetekről számoltak be, mint a kubai tisztviselők, ezért azonnal elkezdték vizsgálni az esetet a Havanna-szindróma alapján. Ezek a panaszok magukban foglalják a fülzúgást, fülpattogást, szédülést, fejfájást, émelygést is. Bár úgy tűnik, hogy mindegyiket mikrohullámú fegyverek okozhatták, egyértelmű párhuzamot nem tudtak vonni az esetek között, és azt sem tudják még, ki vagy kik állnak pontosan a támadások mögött.

A Fehér Ház szóvivője nyilatkozatában kijelentette: "A Fehér Ház szorosan együttműködik a nyomozókkal és az ügynökségekkel a megmagyarázhatatlan egészségügyi állapotok okának kiderítésében, valamint a világ minden részén szolgálatot teljesítő amerikaiak biztonságának biztosítása érdekében. Tekintettel arra, hogy még mindig értékeljük a jelentett eseményeket, és meg kell védenünk az eseményeket bejelentő személyek magánéletét, jelenleg nem tudunk konkrét részleteket megadni vagy megerősíteni."

Nem halálos mikrohullámú fegyverek

"Nem halálos fegyvernek nevezünk minden olyan anyagot, eszközt és eljárást, amely békében vagy háborúban egyaránt a szemben álló fél harcképességének csökkentésére, emberi, technikai lehetőségeinek korlátozására, a tevékenységből való részleges vagy teljes kivonására irányul anélkül, hogy az élőerő egyedi vagy tömeges, közvetlen pusztítására, a harci technika megsemmisítésére irányulna, ugyanakkor nem zárhatóak ki a maradandó károsodások." [1]

A mikrohullámok olyan elektromágneses hullámok, melyek a terahertz (THz) tartományénál hosszabb hullámhosszal rendelkeznek, de rövidebbel, mint a rádióhullámok. A mikrohullámok hullámhossza megközelítőleg a 30 cm-től (1 GHz) az 1 mm-ig (300 GHz) terjed.

A mikrohullámú tartomány tartalmazza az alábbiakat:

  • ultra-magas frekvencia: ultra-high frequency (UHF) (0,3-3 GHz);
  • szuper-magas frekvencia: super high frequency (SHF) (3-30 GHz);
  • extrém-magas frekvencia: extremely high frequency (EHF) (30-300 GHz).

300 GHz fölött a Föld légköre gyakorlatilag minden elektromágneses sugárzást elnyel, kivéve az úgynevezett optikai, illetve infravörös frekvenciatartományokat.

Minden esetben hatásos védekezés lehet a sugárforrás felderítése és megsemmisítése, épületek járművek, tereptárgyak árnyékoló, elektromágneses hullámok teljesítményét csökkentő hatásának a kihasználása. A rádiófrekvenciás sugárzás akadályozására eredményesen alkalmazhatóak az elektromágneses árnyékolási technikák.

[1] Ványa László: A hadviselés különleges eszközei, a nem halálos fegyverek -
Hadtudomány 1998/2

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.