Hirdetés
. Hirdetés

Számos digitalizációs projekt ugyanott bukik el a magyar cégeknél

|

Komoly digitalizációs hullám indult el, de a folyamatok átalakítása nélkül nem sikerülhet a digitális átállás - utolsó között vagyunk az uniós rangsorban.

Hirdetés

A digitális gazdaság és társadalom fejlettségét mérő, az Európai Bizottság által tavaly novemberben nyilvánosságra hozott 2021-es mutató, a DESI index alapján Magyarország a 23. helyen áll az Európai Unió 27 tagállama közül. Bár az újtípusú koronavírus-járvány felpörgette a digitalizációt, a hazai vállalkozások különösen rosszul állnak az új technológiák alkalmazásában. A digitális átállás csak akkor lehet igazán sikeres hosszabb távon is, ha a szervezetek átalakítják a belső folyamataikat és könnyen bevezethető, egyszerűen használható megoldásokra állnak át.

Az adatokhoz csatolt elemzés szerint a hazai vállalkozások mindössze 14 százaléka rendelkezik elektronikus információcserére alkalmas vállalatirányítási rendszerrel, ami az uniós átlag felét sem éri el. Ha csak az elektronikus számlák használatát nézzük, az elmúlt években kismértékben ugyan nőtt, de továbbra is alacsony a penetráció, a cégek csupán 13 százaléka használja azokat, míg a felhőalapú szolgáltatásokat és a mesterséges intelligenciát 17 százalékuk alkalmazza.

Hirdetés

Jó esély van a javulásra

Bár az Európai Bizottság tanulmánya 2021 novemberében jelent meg, még a 2020-as állapotról ad képet. Akkor már érződött a COVID-járvány hatása, a digitalizáció mind az üzleti, mind az állami szektorban kezdett felpörögni, így valószínűleg azóta már javult a helyzet, sőt még tovább javulhat.

"A digitális transzformáció megkerülhetetlen a vállalkozások és a közszolgáltatások területén is, és világszinten egészen elképesztő összeget fordítunk erre a célra: az IDC becslése szerint csak tavaly 1300 milliárd dollár volt az ilyen jellegű költés. Idén még tovább javulhat a helyzet, mivel a digitális átállás az EU helyreállítási tervének és stratégiai autonómiájának egyik legfontosabb eleme, ráadásul döntő szerepet tölt be abban is, hogy a közösség közelebb kerüljön éghajlatpolitikai céljainak eléréséhez. Ez pedig a hazai fejlesztéseket és kormányzati törekvéseket is meghatározza." - mondta el Szloboda Gábor, a nagyvállalati digitalizációval foglalkozó magyar vállalkozás, az Idya Hungary ügyvezető igazgatója

Ha utálják a digitalizációs változásokat a felhasználók, nem lesz siker

A Boston Consulting Group felmérése szerint a vállalkozások 80 százaléka tervezi, hogy felgyorsítja saját digitális átállását, ugyanakkor az ilyen projektek 70 százaléka nem hozza meg a várt eredményt. "A probléma az esetek többségében nem is a technológiával van, hanem az emberi tényezővel. A munkatársak ellenállása az új megoldásokkal szemben, a változás iránt nem teljesen elkötelezett menedzsment, illetve a meglévő, papíralapú folyamatok felülvizsgálatának elmulasztása egyaránt hozzájárulhatnak ahhoz, hogy elbukjon a digitális transzformációs projekt. Ezek a problémák sokszor azért is jönnek a felszínre, mert a megoldások, szoftverek komplikáltak, nehezen alkalmazhatóak vagy nem illenek a működési környezetbe, így nem könnyítik, hanem inkább nehezítik a munkát." - hangsúlyozta az Idya vezetője.

Szloboda Gábor szerint csak akkor hozhat tartós változást és jelentős fejlődést a digitális átállás, ha az érinti a belső folyamatokat is. "Igazi előrelépés csak akkor várható, ha a fejlesztés átfogó és közben "házon belül" nem silószerűen elkülönülő rendszerekkel, papírokat egymás között "tologatva" dolgoznak, a munkatársak." - összegezte.

Szerethető magyar megoldás

A társaság által fejlesztett Dokumentum Jóváhagyó Rendszer (DJR) egy olyan nagyvállalati informatikai megoldás, amely a dokumentumok jóváhagyását, véleményezését, szerkesztését, valamint azok központi hitelesítő rendszerben történő elektronikus aláírását egyszerűen és felhasználóbarát módon teszi elérhetővé a felhasználók számára. A rendszer kiváltja a hagyományos, papíralapú, e-mail- vagy egyéb "manuális vezérlésű" dokumentumjóváhagyási, -köröztetési és -aláírási folyamatokat, jelentősen gyorsítva az ügyintézést és növelve a hatékonyságot.
Ráadásul az egyéb rendszerekkel való kommunikációra kialakított interfészének köszönhetően a DJR képes integrálódni a létező folyamatokba, az azokat megvalósító rendszerekkel.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.