Hirdetés
. Hirdetés

Százezren nem tévedhetnek, teljesítse az MI Kihívást!

|

Egy újabb cél teljesült Magyarország Mesterséges Intelligencia Stratégiájának 2025-ig tartó intézkedési tervéből.

Hirdetés

A különböző piaci előrejelzések azt mutatják, hogy a mesterséges intelligencia (MI) kiemelt üzleti prioritássá vált. A mesterséges intelligenciában élenjáró országok versenyelőnyt látnak benne egy olyan világban, ahol a globális ellátási láncok széttöredezettek, de mégis szorosan összekapcsolódnak. A fejlődő országok úgy tekintenek rá, mint egy eszközre, amely lehetővé teszi számukra az ugrásszerű fejlődést és az országuk legfontosabb fejlesztési területeinek megvalósítását, valamint polgáraik életkörülményeinek javítását. A globális vállalati befektetések az MI-be 2019 és 2020 között 40%-kal, 67,9 milliárd dollárra nőttek. A közelmúltban pedig megkezdődött a kormányok MI-re való összpontosítása és az arra fordított kiadások is növekedtek. Egy OECD-tanulmány szerint az Egyesült Államok mesterséges intelligenciába történő befektetései 2001 és 2019 között 17-szeresére nőttek. Egy másik jelentés szerint az Európai Unióban az MI-beruházások 2025-re elérik a 22,4 milliárd eurót. Amellett, hogy az MI több iparágban is átalakító potenciált rejt magában, az országok egyre inkább a védelmi és biztonsági területen vizsgálják számos felhasználási lehetőségét.

Éppen ezért hazánkban a magyarországi Mesterséges Intelligencia Koalíció (MI Koalíció) úgynevezett MI Kihívást indított, a kezdeményezés során már több mint 100 ezren szereztek alapismereteket a mesterséges intelligencia technológiájáról egy ingyenes, hazai fejlesztésű alapozó online kurzus keretében.

Mint ismeretes, a kormány célja, hogy a Magyarország Mesterséges Intelligencia Stratégiájában foglaltaknak megfelelően a társadalomhoz közelebb hozza a mesterséges intelligenciát és felkészítse az alkalmazására, amelynek egyik legfontosabb eleme az MI Kihívás. A 2020 decemberében indult tudatosító kampánynak köszönhetően eddig már több mint 4,5 millióan ismerkedhettek meg a technológiával különböző kiállítások, és rendezvények segítségével - jelentette ki Fábián Gergely, iparpolitikáért felelős államtitkár. Emellett leszögezte, hogy a Mesterséges Intelligenciának az új iparpolitikában is szerepet kell kapnia.

Hirdetés

A 2018 októberében Prof. Dr. Palkovics László kezdeményezésére alakult és mára már 392 tagot számláló Mesterséges Intelligencia Koalíció célja, hogy hazánk a mesterséges intelligencia fejlesztések és alkalmazások terén az európai élvonalba kerüljön, a nemzetközi MI közösség fontos tagjává váljon és együttműködési fórumot biztosítson a magyar MI ökoszisztéma valamennyi szereplőjének.

Jakab Roland, az MI Koalíció elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a Koalíció részt vett Magyarország Mesterséges Intelligencia Stratégiájának kialakításában és szerepet vállal annak megvalósításában is. A Nexius keretrendszerében bárki számára ingyenesen, magyar és angol nyelven elérhető MI Kihívás ("Bevezetés a Mesterséges Intelligencia világába") a laikus érdeklődők és az üzleti szféra képviselői számára is kiindulási alapként szolgálhat ahhoz, hogy általános információkat szerezzenek a technológiáról. Hozzátette: a Kihívás népszerűsítésében együttműködünk hazai felsőoktatási intézményekkel, közülük kiemelkedő partnereink az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Budapesti Gazdasági Egyetem; olyan multinacionális cégekkel, mint a Continental Automotive Hungary Kft., a Nokia Solutions and Network Kft. és a Vodafone Magyarország Zrt., továbbá számos szereplővel a KKV szektort illetően, mint a Login Autonom Ltd., Königsberg Consulting Kft. és a Stratis Kft. Az együttműködések keretében elkészült például egy "Mesterséges intelligencia jogi aspektusai" című kisfilm is, továbbá a Koalíció tagjainak közreműködésével az MI Koalíció YouTube-csatornáján található "Mesterséges intelligencia a mindennapokban" című videós tananyag is.

Az MI Kihívásról további információ a hazai mesterséges intelligencia ökoszisztéma weboldalán, az AI Hungary-n található.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.