Hirdetés
. Hirdetés

Technológiai modernizáció zajlik a hazai mezőgazdaságban

|

Jelentősen nőtt a kereslet a precíziós gazdálkodás erőgépei iránt.

Hirdetés

Technológiai modernizáció zajlik a hazai mezőgazdaságban, amit jól mutat, hogy 2022-ben a gazdálkodók 686,2 milliárd forintot költöttek fejlesztésekre, 6,6 százalékkal többet, mint 2021-ben. Tavaly összesen 226 milliárd forint támogatást kaptak a mezőgazdasági beruházásokra a gazdálkodók, ezzel - az 50 százalékos társfinanszírozást számolva - mintegy 452 milliárd forint beruházáshoz járulhattak hozzá. A beruházások változatlan áras értéke 2010 és 2022 között 80,8 százalékkal bővült, ami hozzájárult az ágazat termelékenységének és nemzetközi versenyképességének javulásához.

A fejlesztéseken belül a magyarországi mezőgazdasági gépértékesítés alakulása évek óta dinamikus növekedést mutat és a nehézségek ellenére 2022-ben újabb rekord született. Az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 385 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket, ami 65 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi eladásokat. Alkatrészekre 80 milliárd forintot fordítottak, ami 12 százalékos növekedést mutat.

A mezőgazdasági géppiac bővülésében nagy szerepe van a Vidékfejlesztési Programnak. A precíziós gazdálkodásra történő átállást elősegítő pályázat iránt jelentősen nőtt a kereslet a precíziós gazdálkodás erőgépei, például traktorok, kombájnok, permetezők, terv szerinti kijuttatásra képes munkaeszközök iránt.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.