Hirdetés
. Hirdetés

Új immunkémiai technológiát dolgozott ki az Anthelos

|

A most lezárult fejlesztés keretében egy egyedi 3D-s nyomtatót állítottak üzembe, amely mikronos mérettartományban akár 500 ezer szín nyomtatására is képes.

Hirdetés

Új immunkémiai, a többi közt a daganatos és az autoimmun betegségek eddigieknél precízebb felismerését segítő technológiát dolgozott ki uniós támogatással, egy csaknem 160 millió forint összköltségű projekt keretében az Anthelos Kft.

A Szegeden és Kübekházán működő biotechnológiai cég vezetője, Puskás László elmondta, a 2020-ban létrehozott cég speciális kutatási eszközöket kínál elsősorban a fertőző és életkorral összefüggő betegségek korai felismeréséhez és kezelésének monitorozásához a gyógyszerkutatás és a molekuláris diagnosztika területén működő partnereinek.

Hozzátette, hogy ennek érdekében - a kis mennyiségű folyadékoknak a makroszkopikus világban megszokottól eltérő viselkedését kihasználó - mikrofluidikus eljárásokat fejlesztenek ki, illetve a vizsgálatokat segítő optikai eljárásokat dolgoznak ki.

Hirdetés

A most lezárult fejlesztés keretében egy egyedi 3D-s nyomtatót állítottak üzembe, amely mikronos mérettartományban akár 500 ezer szín nyomtatására is képes. A berendezéssel olyan "minilaboroknak" nevezett apró eszközök hozhatók létre, amelyek kapillárisrendszerében egy mintán egymástól térben elkülönítve különféle reakciók mehetnek végbe.

A megoldás a jelenlegi gyorsteszteknél sokkal érzékenyebb, precízebb vagy akár bonyolultabb diagnosztikai eljárásokat tesz lehetővé - közölte a biológus, jelezve: a vállalkozás a projekt keretében egy speciális szkennert is vásárolt, amellyel az apró eszközökről leolvashatók a tesztek eredményei.

Az úgynevezett diagnosztikai kittek kifejlesztése mellett a nyomtató alkalmas rugalmas orvostechnikai bemutatómodellek, prototípusok vagy különleges művészeti alkotások készítésére is.

Az Anthelos Kft. előnye más, 3D-nyomtatással foglalkozó vállalkozásokkal szemben, hogy a technológiai és informatikai eszközök mellett rendelkezik a fejlesztéshez szükséges biológiai, kémiai és diagnosztikai tudással is - hangsúlyozta a szakember.

A cég a fejlesztéshez 111,46 millió forint feltételesen vissza nem térítendő európai uniós támogatást kapott.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint az alapító kutató tulajdonában álló Anthelos Kft. értékesítésből származó nettó árbevétele 2021-ben megközelítette a 455 millió forintot, míg működésének első - töredék - évében 92 millió forint volt. A vállalkozás adózott eredménye 2020-ban 25 millió forint volt, 2021-ben pedig meghaladta a 76 millió forintot.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.