Hirdetés
. Hirdetés

10 millió dollár egyévnyi munkáért

|

Busás végkielégítés jár a HP leköszönő vezérigazgatójának.

Hirdetés

Leo Apotheker, HP CEO
Leo Apotheker, HP CEO
Amint arról egy hete mi is írtunk, a Hewlett-Packard vezetőségi tanácsa úgy döntött, meneszti az akkor (még) regnáló Leo Apothekert, akinek teljesítményével nem voltak megelégedve. Többek között azt vetették az egykori CEO szemére, hogy túl radikálisan akart irányt váltani a cégnél, amit a részvények értéke és maguk a részvényesek sem toleráltak. A befektetők bizalma nélkül pedig Apothekernek nem volt maradása (további részletek erre).

Annyira azonban nem viselheti meg az egykori első embert a döntés, mert igen komoly fájdalomdíjat kapott. Apotheker a jelenlegi válságos időben derekasnak mondható végkielégítéshez jutott egyévnyi munkája után. Amint azt az amerikai tőzsdefelügyelet (Securities and Exchange Commission, SEC) bejelentette, 7,2 millió dolláros készpénz illetve 2,4 millió dolláros teljesítménybónusz üti a markát, további részvényopciók felkínálása mellett. Ez utóbbi egyébként 3,5 millió dolláros értéket jelent. Ezenkívül támogatást kap abban az esetben, ha visszaköltözik Franciaországba vagy Belgiumba, illetve akár további 300 ezer dollárra is szert tehet, ha bármilyen hátránya is származik kaliforniai otthonának eladásából.

Érdemes egy pillanatra megállni és elgondolkodni az amerikai gyakorlaton. Nem is feltétlenül összegszerűen okoz meghökkenést a végkielégítés, hanem annak egyik tételén, a teljesítménybónuszon akad meg az ember szeme. Vajon Apotheker milyen alapon kaphat ilyet akkor, amikor a cégvezetés kifejezetten az általa felvázolt jövőkép és az abban az irányban tett lépések miatt döntött leváltása mellett? Ezt valószínűleg sosem fogjuk megtudni, hacsak nem teszik a felek nyilvánossá egymás között kötött megállapodásukat.

Apotheker helyére Meg Whitman érkezik, aki az Ebay korábbi CEO-jaként tette a dolgát. Whitman jelképes összegért, évi 1 dolláros fizetésért vállalta el a titulust; ha azonban hasonló végkielégítésre számíthat, minden bizonnyal nem okoz gondot számára ez az összeg. Plusz az éves bónusz (2,4-6 millió dollár között, 2012 során) is szépen hoz majd a konyhára, illetve opciót kapott 1,9 milliónyi HP részvény megvásárlására is.

Érdekes, hogy elődje még évi 1,2 millió dollárért vállalta el a feladatot, 200-500 százalékos bónusz mellett. Apotheker zsebét ezen kívül további két irányból tömték meg alaposan azért, hogy a HP CEO-ja lett 2010 szeptemberében: 4 millió dolláros aláírási bónuszt kapott, illetve további 4,6 millió dollárt az öreg kontinensről való átköltözés támogatásához és egyéb kiadásaihoz.

Noha a fenti összegek nagynak látszanak, már közel sincsenek a vállalat egykori bőkezűségéhez. Apotheker előtt Mark Hurd töltött be hasonló pozíciót a HP-nál, aki több mint 12 millió dollárral lett gazdagabb (őt szexuális zaklatás vádjával volt kénytelen elbocsátani a Hewlett-Packard). Hurd előtt pedig Carly Fiorina vált híressé, mint HP CEO; 2005-ös kilépésekor több mint 21 millió dollárt kasszírozott.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.