Hirdetés
. Hirdetés

10 százalékkal nőttek az x86 CPU eladások

|

Az IDC jelentése szerint az erősebb második negyedév még mindig elmarad az előző év megfelelő időszakának eredményeitől, és a PC-k iránti kereslet sem állt még helyre.

Hirdetés

Az IDC szerint 2009 második negyedévében a világpiacon 10 százalékkal több x86-os processzort adtak el, mint az első három hónapban. A kereslet növekedésének sajnos nem az az oka, hogy a piac magára talált, csupán arról van szó, hogy az Intel és OEM partnerei átrendezték processzorkészleteiket, és frissítették az Atom processzorra épülő netbookok kínálatát. Az elemzőcég szerint mindez azt is jelenti, hogy az iskolakezdéskor hagyományosan megugró eladások sem lesznek olyan robusztusak, mint ahogy arra sokan számítanak.

"Az IDC úgy látja, hogy az ODM-ek és az OEM-ek kiegyensúlyozott (processzor)készleteket tartanak raktáron, ezért a raktárkészlet feltöltését nem tekinthetjük piaci növekedésnek" - írja jelentésében Shane Rau, az IDC elemzője. "Ehelyett arra kell figyelnünk, hogy milyen a valódi végfelhasználói igény. Óvatosan kell kezelnünk az előrejelzéseket, és nem mondhatjuk azt sem, hogy az első becsöngetés az iskolákban erős második féléves keresletet generál majd. Mert nem is fog."

A teljes x86-os piacot tekintve, minden CPU szegmensben ? mobil, asztali, kiszolgáló ? az Intel dominál. A második negyedévben a cég adta el a PC processzorok majdnem 79 százalékát, míg az AMD részesedése körülbelül 21 százalékos, a VIA Technologies részesedése pedig 1 százalék alatti.

Míg az év első negyedévéhez mérten tizedével növekedtek a CPU eladások, addig az egy évvel korábbi adatokhoz képest 7 százalékos a csökkenés. Az x86-os processzorok piacán a bevételek hasonlóképpen 8 százalékot nőttek az első negyedévhez képest, míg az egy évvel korábbi eredményekhez mérten 15 százalékot csökkentek. Az Intel összes eladása 12 százalékkal volt magasabb az első három hónap eredményeinél, míg az AMD 1,8 százalékos növekedést jegyez.

Az IDC becslése szerint minden négy eladott Intel mobil CPU-ból egy Atom volt. Ezek a processzorok nagyjából a vállalat mobil CPU-kból származó bevételének 8 százalékát termelték meg a második negyedévben.

Az IDC jelentése előtt látott napvilágot a Semiconductor Industry Association jelentése a globális processzorpiacról, ami nem csak az x86-os termékeket veszi alapul. A piac eszerint is növekedett a második három hónapban, köszönhetően a vártnál jobb kínai mobiltelefon- és PC-eladásoknak.

A Mercury Research az x86-os CPU-k piacáról kiadott jelentése ugyancsak egybecseng az IDC tanulmányával, és szintén 10 százalék körüli javulást említ.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.