Hirdetés
. Hirdetés

20 év egy főiskolán

|

Éppen két évtizede alapították a Gábor Dénes Főiskolán, Magyarország első, informatikai képzésre specializálódott, alapítványi formában működő felsőoktatási intézményét.

Hirdetés

A Gábor Dénes Főiskola fennállása 20. évfordulójának június 5-re, a névadó Gábor Dénes születésének 112. évfordulójára időzítette. Az ünnepségre – melynek fővédnöke Gyulai József akadémikus, a Gábor Dénes-díj kuratóriumának elnöke volt – az intézmény meghívta jelenlegi és volt hallgatóit, oktatókat, valamint a hazai infokommunikációs iparágat alakító személyiségeket, üzletembereket.

Gabor_Denes_foiskola_Szamalk
Gabor_Denes_foiskola_Szamalk


Alapítványi formában
A főiskolát 1992-ben az LSI Oktatóközpont és a SZÁMALK Rendszerház hozta létre az akkor még igencsak újdonságnak – legalábbis a felsőoktatásban – számító alapítványi formában. Kezdetben távoktatási formában működött, melyhez – elsősorban a hallgatók lehetőségeinek növelése érdekében – az alapítás évében megkezdték a konzultációs központok hálózatának kiépítését, először öt vidéki városban. (Jelenleg hét vidéki központ működik, valamint egy Szlovákiában. 1992-ben az egyetlen induló szakra (műszaki informatikus) mintegy 500 hallgató jelentkezett, közülük öt évvel később mintegy 200 hallgató szerzett diplomát. 1997-től Budapesten elindult a nappali képzés is.

Jelenleg négy szakon – gazdálkodás és menedzsment, mérnök informatikus, gazdaságinformatikus, műszaki menedzser – folyik az oktatás, valamint az ezredforduló óta elindult a felsőfokú szakképzés is, melynek keretében általános rendszergazdákat, informatikai statisztikus és gazdasági tervezőket, pénzügyi szakügyintézőket, számviteli szakügyintézőket és web-programozókat képeznek.

Magyar nyelvű mesterképzés egyelőre nem folyik a GDF-en, de a főiskola szervezésében elvégezhető angol nyelven a University of Hertfordshire „MSc in Computer Science” online moduláris mesterkurzusa. A képzéshez a mentorálást és tutorálást Magyarországon végzik.

20 év, 60 ezer hallgató
Az elmúlt húsz évben mintegy 60 ezer hallgató iratkozott be a GDF-re, közülük eddig 12 ezren szereztek diplomát. Az intézmény különösen fontos szerepet töltött be a magyar informatikai képzésben 1997-ig, amíg zömmel az informatikai területen dolgozó, de diplomával nem rendelkező hallgatók jártak a GDF-re. Akkoriban ugyanis még nem volt olyan felsőfokú informatikai képzés Magyarországon, melyet a már dolgozók is tömegesen elvégezhettek volna.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.