Hirdetés
. Hirdetés

48 órán át programoznak

|

Hatvan programozó költözött be tegnap délután a Debreceni Egyetemre, hogy két nap leforgása alatt megoldást találjon egy magyar non-profit szervezet informatikai problémájára.

Hirdetés

November 4-én elindult az IBM idei 48 órás programozó versenye a Debreceni Egyetem Informatikai Karán. A szeptember elején meghirdetett előválogató után húsz csapat maradt talpon, ők voltak azok, akik a leggyorsabban találtak rá a verseny regisztrációjához vezető rejtett útvonalra és az első forduló feladataira. Mindez azonban csak bemelegítés volt a most kezdődő kétnapos megmérettetéshez, ami a programozói tudáson kívül egyéb képességeket is próbára tesz. A versenyzők arra vállalkoznak, hogy csapatmunkában 48 óra alatt elkészítenek egy jól működő, további finomhangolások után akár kereskedelmi forgalmazásra is alkalmas programot. Közben csak annyit alszanak, amennyi a tökéletes algoritmus megálmodásához szükséges.

Alkonyattól pirkadatig

A verseny szigorú szabályok szerint zajlik: a résztvevők nem hagyhatják el az egyetem épületét, és semmilyen módon nem léphetnek kapcsolatba a külvilággal. Szállásukról és ellátásukról a rendezők gondoskodnak, a produktív ébrenléti állapot fenntartását kávé, csocsó, wii játékok, masszázs és darts biztosítja. A verseny november 4-én pénteken 14 órakor kezdődött, és vasárnap délután 14 óráig tart - megállás nélkül.

A nyolc éve zajló versenyek sorában ez a második alkalom, hogy a résztvevőknek egy non-profit szervezet valós informatikai problémájára kell megoldást találniuk. A programozók tavaly a Családvár Alapítvány számára fejlesztettek alkalmazást az anyatejet kereső és kínáló kismamák közötti kapcsolat kialakítására. Az idei versenyen az a feladatuk, hogy a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány adományosztási rendszerét korszerűsítsék egy online platform kialakításával. 

A bajnokságot Veres Zsolt, az IBM Magyarországi Kft. vezérigazgatója, Prof. Dr. Páles Zsolt, a Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettese és Prof. Dr. Terdik György, az Informatikai Kar dékánja nyitotta meg, aki köszöntőjében kiemelte a program jelentőségét a felsőoktatási szféra és a hallgatók számára.

„Tudatosan minden évben másik egyetemi központban szervezzük ezt a ››tehetségkutató‹‹ programozói bajnokságot, így az adott rendezvényt befogadó intézménnyel is elmélyítjük tudományos, kutatási vagy oktatási együttműködésünket." - hangsúlyozta az IBM vezetője.

A zsűri nem fejlesztési ötleteket, hanem valódi, használtra kész alkalmazásokat vár a csapatoktól. A nyertes program véglegesítéséhez szükséges további fejlesztésekhez a versenyt támogató cégek nyújtanak majd segítséget.  Az eredményhirdetésre november 17-én Budapesten kerül sor.

A bajnokság eseményeiről ezen a Facebook oldalon egyébként folyamatosan hírt adnak.

A bajnokság médiatámogatói között megtalálható a Computerworld, a PC World és a GameStar is.

(A fotón a tavalyi verseny már láthatóan fáradt versenyzői láthatók.)

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.