Hirdetés
. Hirdetés

5G hálózat Budapesten

|

Az idén húsz éves Vodafone Magyarország elindította kereskedelmi szolgáltatást nyújtó kültéri 5G hálózatát Budapesten. A szolgáltató összesen 33 darab állandó, élő 5G bázisállomást telepített és kapcsolt hálózatba a fővárosban.

Hirdetés

A jelenleg is aktív mobilszolgáltatók közül egyedül a Vodafone Magyarország vásárolt az NMHH 2016-os aukcióján 5G-s frekvenciát a 3,5GHz-es sávban - ezen működik a most elindított első budapesti kereskedelmi 5G szolgáltatás is. 

Hirdetés

Működése huszadik évfordulóját ünnepeli idén Magyarországon a Vodafone. Az elmúlt két évtized a fejlődésről szólt a vállalatnál, az iparági trendeket, a lakossági, kormányzati és nem utolsó sorban a globális piaci igényeket felismerve folyamatosan bővítette szolgáltatási palettáját a szolgáltató. Idén nyáron a Vodafone megvásárolta a Magyarországon 25. évfordulóját ünneplő UPC Magyarországot, aminek köszönhetően képes lesz teljes körű konvergens szolgáltatások nyújtására. A fejlődés következő lépéseként az országban elsőként, mindenki számára elérhető kültéri 5G szolgáltatást indít a Vodafone Magyarország, amit először Budapest belvárosában vehetnek igénybe az ügyfelek.

"Technológiai vállalatként fontos szerepet játszunk a világban, hiszen a Vodafone Csoport több mint 600 millió embert, vállalatot és szervezetet kapcsol össze világszerte. Ugyanakkor ez nem lehet a működésünk egyetlen célja. Felelősek vagyunk azért is, hogy a technológiát a társadalom, az emberek hasznára fordítsuk, és így kell, hogy legyen ez a legújabb 5G technológiával is. A hálózati részét mi adjuk, azonban a másik oldalon szükség van az eszközgyártókra is a teljes sikerhez. Az 5G sikerének záloga a jó partneri kapcsolatokban keresendő: vállalkozók, kormányzati szereplők, szabályozók, egyetemek, innovátorok és iparági szereplők kell, hogy összedolgozzanak annak érdekében, hogy izgalmas, új megoldások születhessenek az 5G segítségével." - mondta el Amanda Nelson, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója. 

Az 5G hálózat csak az arra alkalmas mobileszközzel és tarifával érhető el. A Vodafone portfóliójában jelenleg két 5G képes készülék kapható: az LG V50 és a Huawei Mate 20X - de a jövőben tovább fog bővülni a termékportfólió. Lakossági tarifa szinten a Red Live, Red Live+ és Red Infinity Pro előfizetésekkel érhető el az 5G szolgáltatás, míg a vállalati tarifák esetében ezek a Business Red 5GB, Business Red 20GB, Business Red Superior, Business Red World csomagok. Ezekkel az előfizetésekkel további költségek nélkül használható az 5G hálózat.

Magyarország már eddig is Európa egyik legjobb 4G hálózatával rendelkezett. Az, hogy a Vodafone az 5G technológia elterjedésének korai stádiumában elindítja az országban az új generációs hálózatot,  biztosítja Budapest számára, hogy továbbra is a világ élvonalába tartozzon digitalizáció szempontjából. A most bekapcsolt kereskedelmi szolgáltatást nyújtó budapesti 5G hálózat összesen 33 darab állandó, élő 5G bázisállomást foglal magába. A bázisállomások non-standalone szabvány szerint működnek, tehát a már meglévő 4G állomásokra épülnek. A budapesti hálózat a Vodafone saját 3,5GHz-es sávján működik, melyből egyedül a Vodafone vásárolt az NMHH 2016-os aukcióján, így más telekommunikációs szolgáltató jelenleg nem képes ugyanilyen szolgáltatás nyújtására. Az első magyarországi 5G hálózat elméleti maximális letöltési sebessége meghaladhatja az 1,4 gigabit* per szekundumot, a késleltetés pedig 10 milliszekundum alá is csökkenhet.

Magyarország első kereskedelmi kültéri 5G hálózata először Budapest belső kerületeiben és a Duna mentén érhető el, az arra alkalmas mobilkészülékek segítségével.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.