Hirdetés
. Hirdetés

6D-ben repeszt a leggyorsabb számítógép

|

Ma még kínai a világ leggyorsabb szuperszámítógépe, de Japán trónfosztásra készül. Egy elképesztő konstrukcióval!

Hirdetés

Japán, Kína és az Egyesült Államok öldöklő versenyt vív a világ leggyorsabb számítógépének címéért. Ez nem csupán presztízskérdés: a szuperszámítógépek főszerepet játszanak a katonai és tudományos programok feldolgozásában.

Korábban a K nevű japán számítógép volt a bajnok a maga 10,5 petaflopos teljesítményével. (A flop az egy másodperc alatt végrehajtott  lebegőpontos művelek számát mutatja: 1 petaflop 10 a 15. hatványon, vagyis egymilliárdszor egymillió műveletet jelent.) 2011-ben a kínai Tianhe-2 vette át a vezetést 54.9 petafloppal, de Japán a Supercomputing 15 konferencián most egy olyan új terv részleteit ismertette, amely a K teljesítményének százszorosát ígéri!

A Flagship2020 fantázianévre hallgató szuperszámítógépet a Fujitsu és RIKEN kutatóintézet fejleszti. A 2020-ban üzembe álló gép Linuxon alapul, és olyan 6D-s hálótervet használ, amely sokkal több párhuzamosan dolgozó CPU, memória- és tárolóegység összekapcsolását teszi lehetővé, mint a jelenlegi konstrukciók.

Közben a vetélytársak sem tétlenkednek: az Egyesült Államokban 2019-re készül el a 180 petaflopos Aurora, és Kína is 100 petaflopot meghaladó teljesményű gépet tervez.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.