Hirdetés
. Hirdetés

A 100 legjobb kínai márka összértéke meghaladja az 1,24 billió dollárt

|

A távol-keleti vállalkozások bebizonyították, hogy mennyire fontos a rugalmas márka felépítése és fenntartása.

Hirdetés

A kínai márkákról készült 2022-es Kantar BrandZ Top 100 lista már a második egymást követő évben lépte át a monumentális 1 billió dolláros határt, elérve az 1,24 billió dolláros teljes márkaértéket, egy olyan évben, amely Kína és a világ többi része számára egyedülállóan kihívásokkal volt tele.

Annak ellenére, hogy a kínai Top 100 rangsorának összértéke az előző évhez képest 20 százalékkal csökkent, a távol-keleti (persze gyakran már regionális sőt globális) vállalkozások bebizonyították, hogy mennyire fontos a rugalmas márka felépítése és fenntartása, különösen akkor, amikor olyan bizonytalanságokkal és globális kihívásokkal kell szembenézniük, mint a kiskereskedelem és az ellátási lánc zavarai, az infláció, az emelkedő energiaköltségek és a COVID-19 korlátozások újbóli megjelenése.

Hirdetés

A Tencent (204,4 milliárd dollár) már második éve őrzi első helyét. A technológiai óriás a fő üzletágára koncentrál, folyamatosan és organikusan terjeszkedik, és tartja magát a technológiai innovációs stratégiájához. A Tencent továbbra is feltárja az új technológiákban rejlő lehetőségeket a fogyasztók kiszolgálásában, az iparágak lehetőségeinek kibontásában és a társadalmi kihívások megoldásához való hozzájárulásban.

Ugyanakkor az Alibaba (2. helyezett, 137,0 milliárd dollár) tovább bővíti önálló kiskereskedelmi kínálatát. A Moutai alkoholmárka (3. helyezett, 108,5 milliárd dollár) pedig ellenállónak bizonyult, mivel márkaértéke mindössze 2 százalékkal csökkent, és továbbra is Kína egyik legnépszerűbb prémium márkájának számít.

A Kantar BrandZ történeti adatai azt mutatják, hogy az erős márkákba való befektetés nemcsak a rövid távú kihívásokkal szemben teszi ellenállóvá a vállalkozásokat, hanem a versenytársakhoz képest gyorsabb fellendülést is nyújt nekik.

Doreen Wang, a Kantar Greater China vezérigazgatója és a Kantar BrandZ globális elnöke elmondta, hogy a kínai márkák képesek hatékonyan kezelni a globális vállalkozások előtt álló számos kihívást: "Nehéz gazdasági időkben az erős márka nem teszi teljesen védetté a vállalkozást a szerencse forgandóságával szemben, de segíthet enyhíteni a csapást. Idén alaposan tanulmányoztuk a Kantar BrandZ adatait, hogy betekintést nyerjünk abba, mi adja a márkák rugalmasságát és azt a képességét, hogy a piaci körülményektől függetlenül folyamatosan fejlődjenek."

Az idei év volt, amikor a kisebb kínai márkák teret nyertek a nagyobb, befutottabb brandekkel szemben. Az elmúlt hat év során Kína 30 legnagyobb márkája egyre kisebb arányt képvisel a Top 100-as lista összértékében. Ez azt jelzi, hogy Kína jelentős márkavilágként jelenik meg, mivel pedig a rangsor kiegyensúlyozottabbá vált, az erős kínai márkák széles köre versenyez több kategóriában, nem pedig egyetlen domináns név.

A Kantar BrandZ China Top 100-ban ismét a média és szórakoztatás (a teljes márkaérték 26 százaléka) a legnagyobb kategória, amelyet a kiskereskedelem (16%) és az alkohol (12%) követ. Ez a három kategória együttesen a China Top 100 rangsor teljes értékének valamivel több mint felét teszi ki. A 2021-es és 2022-es China BrandZ rangsor 20 kategóriája közül ötben nőtt az összérték az előző évhez képest: autók, ruházati cikkek, IoT ökoszisztéma, energia és a távközlési szolgáltatók.

A globális kitettség növekszik, hiszen a China Top 100-ban szereplő 47 márka építi értékét Kínán kívül, ami minden idők legmagasabb részesedését jelenti, szemben a 2021-es mindössze 40 márkával. A TCL fogyasztói technológiai márka (94. hely, 1,8 milliárd dollár) évek óta tervez és fektet be az élsportba. A kínai márkák globális kitettsége egy idő óta folyamatosan javul, és összességében a Top 100 márka tengerentúli tevékenységei 8,8 százalékkal járulnak hozzá az üzletükhöz.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.