Hirdetés
. Hirdetés

A Bank of England kormányzója megkérdőjelezi a digitális font szükségességét

|

Mindeközben Irán és Oroszország egy új, arannyal fedezett stabilcoin létrehozását vizsgálja.

Hirdetés

Andrew Bailey, a Bank of England (BoE) kormányzója szkeptikusan nyilatkozott a digitális font szükségességéről nem sokkal azután, hogy az euróövezeti országok pénzügyminiszterei támogatták a digitális euróval kapcsolatos további munkát.

A BoE kormányzója nemrégiben megkérdőjelezte egy nagykereskedelmi központi banki digitális valuta (CBDC) szükségességét, arra hivatkozva, hogy már létezik egy "nagykereskedelmi központi banki pénzelszámolási rendszer, amelyet jelentősen felfejlesztettek". Bailey emellett annak is hangot adott, hogy a kiskereskedelmi használatot illetően nem tervezik a készpénz eltörlését. A BoE kormányzója szerint a lakossági fizetéseknek jelenleg nem kell megváltozniuk.

"Nagyon világosan kell látnunk, hogy milyen problémát próbálunk itt megoldani, mielőtt elragadna minket a technológia és az ötletelés" - mondta.

Hirdetés

Bailey megjegyzései az euróövezetben zajló új CBDC-fejlesztéseket és a BoE egy korábbi tanácsadójának a közelmúltban tett megjegyzéseit követik a CBDC létrehozásának költségeiről és kockázatairól.

Január 16-án az euroövezeti országok pénzügyminiszterei nyilatkozatot tettek közzé, amelyben támogatták az Európai Központi Bank által vizsgált potenciális digitális euróval kapcsolatos munka folytatását. Az eurócsoport elismerte, hogy a CBDC bevezetése további politikai szintű megbeszéléseket igényel. Emellett a csoport kiemelte az általa megfigyelt kérdéseket, köztük a környezeti hatásokat, a magánélet védelmét, a pénzügyi stabilitást és egyéb kérdéseket.

Ugyanezen a napon Tony Yates, a BoE korábbi tanácsadója a Financial Timesban megjelent véleménycikkében úgy érvelt, hogy a CBDC-k fejlesztésével járó költségek és kockázatok nem érik meg. Emellett Yates megkérdőjelezte a CBDC-k létrehozásának motivációit, és "gyanúsnak" minősítette azokat.

Eközben Irán és Oroszország egy új, arannyal fedezett stabilcoin létrehozását vizsgálja. A Vedomosztyi orosz hírügynökség jelentése szerint Irán együttműködik Oroszországgal egy úgynevezett "Perzsa-öböl menti token" létrehozásában, amely lehetővé tenné a határokon átnyúló tranzakciókat.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.