Hirdetés
. Hirdetés

A blockchain energiája

|

Tavaly a kriptopénz felhasználóinak száma elérte a százmilliós nagyságrendet, de a bitcoin mögött álló technológia nemcsak a pénzügyi iparágat, hanem az energiaipart is forradalmasíthatja - jósolják a PwC-nél.

Hirdetés

Kriptopénz használatával bármilyen értéket átruházhatunk, vagy például komplex szerződést érvényesíthetünk harmadik fél közreműködése nélkül, szinte azonnal és megbízhatóan. A blockchain technológia forradalmasította a pénzügyi iparágat azáltal, hogy lehetővé tette a felhasználók közötti - pénzügyi intézmények közreműködését nem igénylő - elektronikus fizetési tranzakciókat. Bár egyelőre a pénzügyi szektorban terjedt el leginkább, számos iparágban, így az energiaiparban is intenzív kísérletezésbe kezdtek a vállalatok, hogy saját felhasználási eseteken keresztül igazolják a technológia előnyét és alkalmazhatóságát a saját szektorukban is - magyarázza Osztovits Ádám, a PwC Magyarország üzleti tanácsadás üzletágának vezető partnere.

Pénz mögött a rendszer
Mi van a bitcoin mögött? A blockchain alapvetően egy felhasználók közötti (peer-to-peer, p2p), megosztott, visszamenőleg megmásíthatatlan digitális főkönyv, ha úgy tetszik, adatbázis, amely egy minden felhasználó előtt egységes, aktuális tranzakciós listát tartalmaz. A blockchain technológia lehetővé teszi, hogy egyéni felhasználók az interneten keresztül bármilyen értéket (például pénzt, értékpapírt, ingatlant) átruházzanak egymásra, vagy bármilyen dokumentumot, szerződést létrehozzanak egymás között. Mindezt harmadik fél közreműködése nélkül, bizalmasan, biztonságosan, automatizáltan és közel valós időben.

Jelentősége a technológia fő jellemzői mentén jól kirajzolódik.

  • A megosztott főkönyvi rendszernek köszönhetően a blockchainben lévő tranzakciós adatok visszamenőlegesen megmásíthatatlanok, így alkalmazása adatbiztonsági szempontból kedvező.
  • Minden felhasználó rendelkezik egy másolattal a decentralizált blockchain-adatbázisról, így a rendszer sokkálló mind az informatikai, mind a fizikai támadásokkal szemben.
  • A szereplők közötti közvetlen és automatizált jóváhagyási folyamat jelentős egyszerűsítést és megtakarítást eredményezhet: a tranzakció a korábbi átfutási idő töredéke alatt történhet meg, a tranzakciós költségek pedig mérsékelhetőek a közvetítő szerepének csökkentésével.
  • A blockchain sajátosságai miatt a felhasználók személyazonossága szinte nem, vagy csak komoly erőfeszítések árán követhető vissza.
  • Mivel a blockchain lehetőséget nyújt az informatikai rendszerek közötti interoperabilitásra, alkalmazásával egyszerűsödhet az információmegosztás, valamint csökkenthetőek a rendszerintegrációs költségek is.

Van benne kakaó
Felismerve a potenciális lehetőségeket, a legnagyobb energiaipari szereplők elkezdtek együttműködni blockchain-megoldásokat fejlesztő vállalatokkal, hogy élére álljanak az új technológia birtokában elindítható iparági transzformációnak. A PwC tanulmányában (Vízió vagy illúzió? A blockchain-technológia alkalmazási lehetőségei) négy, még kísérleti fázisban lévő alkalmazást vizsgált.

  • A fogyasztók közötti blockchain-alapú villamosenergia-kereskedelmi rendszert két példán keresztül mutatja be: a történelem első fogyasztók közötti villamosenergia-tranzakcióját megvalósító Brooklyn Microgrid projekten, valamint az elektromos gépjárműtöltőállomás-megosztást lehetővé tevő BlockCharge/Share&charge projekten keresztül.
  • A vállalatok közötti blockchain-alapú villamosenergia-kereskedelmi rendszert az Európa első blockchain-alapú villamosenergia-kereskedelmi tranzakcióját megvalósító Enerchain projekt szemlélteti.
  • A vállalatok közötti blockchain-alapú napenergia-tanúsítvány kereskedelmi rendszert a származási garanciák kereskedelmét kifejlesztő Linq projekt példázza.
  • Az átfogó, helyi villamosenergia-piacra épülő új iparági modell lehetőségét pedig az E.ON, az Energy21 és a Quantoz kezdeményezésén keresztül mutatja be.

- Míg egyes felhasználási esetek a meglévő folyamatok hatékonyságán javíthatnak, más megoldások az iparági szerepeket és működési modelleket is megváltoztathatják. Fontos kiemelni azonban, hogy a blockchain széles körű energiaipari alkalmazásához nem csupán a technológia továbbfejlesztése szükséges, de a ma jelenlévő, jól kidolgozott és már alkalmazott alapvető rendszereknek, szabályozásoknak és folyamatoknak is meg kell változniuk - hangsúlyozza Kerekes Antal, a PwC Magyarország technológiai tanácsadásért felelős cégtársa.

Lufi vagy szilárd alap?
Sokan különös hasonlóságot látnak az internet elterjedése és a blockchain között, legyen szó a technológiával foglalkozó cégek finanszírozásáról vagy a felhasználási esetek kísérletezésének mikéntjéről. Az 1990-es években, amikor a vállalatok elkezdték felismerni az internetben rejlő potenciált, szárnyat kaptak az e-kereskedelmi befektetések és kísérletezések. A dot-com válság ellenére valószínűleg senki sem kérdőjelezné meg a technológia forradalmi jelentőségét. A blockchain ehhez hasonlóan jelentős átrendeződést indíthat el szinte bármely iparágban, így az energiaiparban is, ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a technológiai, szabályozási, hozzáállásbeli kihívások miatt az iparágakat új alapokra helyező alkalmazása vélhetően még évtizedekkel előttünk áll.

A PwC pénzügyi iparágat felmérő Financial Services Technology 2020 and Beyond: Embracing disruption című tanulmánya szerint a felmérésben részt vevő nemzetközi pénzügyi szolgáltatók 42, a magyarországi szereplők 18 százaléka foglalkozik már a technológia értékelésével, felhasználási lehetőségek kidolgozásával, illetve bevezetésével. A PwC felmérései szerint hazánkban még a blockchain terén érett szektorokban sem jellemző a technológiával való kísérletezés; a hazai energiaiparban eddig nem jelentek meg a blockchain úttörői.

- Mivel a technológiában rejlő potenciál jelentős, ezért a Magyarországon működő vállalatoknak is érdemes megismerniük a meglévő alkalmazási lehetőségeket, megérteniük a mögöttes technológiát, vagy ezek alapján új, a hazai, illetve vállalati igényekhez igazodó felhasználási eseteket kidolgozniuk. Ezt követően saját kísérleti projektek segíthetnek a blockchain-készségek, -képességek fejlesztésében, a technológia lehetőségeinek igazolásában. Az iparági szereplők törekvései a technológia elterjedését és a technológiát fejlesztő vállalatok hazai megjelenését is ösztönözni fogja - teszi hozzá Nagy Ádám Gusztáv, a PwC Magyarország technológiai tanácsadási csoportjának menedzsere.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.