Hirdetés
. Hirdetés

A Commodore név megint szép lesz?

|

A Commodore Gaming a CeBIT-en a patinás márkanevet viselő PC-t dob piacra. A cég nagy visszatérést emleget.

Hirdetés

A tegnapi napon a Commodore Gaming bejelentette, hogy a közelgő CeBIT-en a legendás logót és márkanevet viselő PC-t dob piacra, kifejezetten a játszani szerető PC-s tulajdonosok számára. A WorthPlaying.COM Bala Keilmant, a cég vezérigazgatóját idézi a Commodore nagy visszatérésével kapcsolatban: "Huszonöt évvel ezelőtt a Commodore piacra dobta a XX. század végének legkelendőbb személyi számítógépét, a C64-et, mely milliók számára a meghatározó, korai számítógépes játékélményt nyújtotta világszerte. Megtiszteltetésnek érezzük, hogy a Commodore márkanevet visszahozhatjuk a játékos közönségnek és új fejezetet nyithatunk a történetében ezzel a kivételes géppel. Biztosak vagyunk abban, hogy azt nyújtja, amit a játékosok akarnak és amire szükségük van."

 

sx64_1.jpg

Egy ritka klasszikus a szerző gyűjteményéből: SX-64 a hordozható C-64, CRT monitorral és 1541 floppyval egybeépítve

A cég semmiféle részletet nem árult el még az újdonságról, a weboldalukon is csak egy visszaszámláló óra látható és egy sejtelmesen fel-felderengő Space Invaders karakter. Bár drukkolunk a Commodore nagy visszatérésének, nem tudjuk véka alá rejteni szkepticizmusunkat ezzel kapcsolatban. Egyfelől elképzelni sem tudjuk, hogy mi olyat tud mutatni egy kis holland cég - a jól ismert logón kívül -, ami tényleg akkora újdonság és érték, hogy mély nyomokat hagyjon az igencsak kritikus szemléletű PC-s játékosokban. A legjobb esetben is csak az amerikai Alienware-hez hasonló, az image-re építő, játékra hangolt gépekre számítunk.

commyszemet1.jpg
Commodore MP3 lejátszó a Tulip-os időszakból

A Commodore márkanév hányatott sorsával kapcsolatos történések magyarázatot adnak szkepticizmusunkra: A Commodore Business Machines 1994-es csődje után az Escom vásárolta meg a szellemi tulajdonát, 14 millió dollárért. Jobban jártunk volna, hogyha a Commodore-ra szintén pályázó Gateway vagy Dell lesz a nyertes, mert ugyan az Escom elkezdte a Commodore márkanevű gépek forgalmazását, 1996-ban csődbe ment. 97-ben a Tulip Computers lett a Commodore tulajdonosa, aki 2003-ig nem kezdett vele semmit azon túl, hogy bejelentette, hogy az eredeti, nyolcbites Commodore gépekhez dob majd piacra kiegészítőket, bejegyezte a commodoreworld.com-ot, alapított egy vállalatot Commodore International BV néven és perrel fenyegetett meg mindenkit, aki kiegészítőket mert árulni a Commodore gépekhez. A nagy akarásból végül annyi lett, hogy a Tulip minden - már elnézést - szemétre rátette a C= logót, ami szembe jött velük, így jelentek meg a legendás név alatt erősen másodvonalbeli MP3-játszók és írható CD-k. 2004 végén kezdtek egyezkedni a jelenlegi tulajdonossal a Yeahronimo Media Venturesszel, akikhez 2005-ben került a márkanév. Ők hozták létre a Commodore Gaming-et, melyek feladataként C64 játékok mobil átiratainak és PC-s kiegészítőknek a forgalmazását szabták meg és mindez idáig nem kezdtek vele a világon semmit.

Őszintén reméljük, hogy Dávid képes lesz legyőzni Góliátot és a hollandok valami fantasztikusat mutatnak majd a CeBIT-en, de fogadni nem mernénk rá.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.