Hirdetés
. Hirdetés

A Dell VIA Nano CPU-t épít szerverébe

|

A Dell az Intel és az AMD termékei helyett a kis tajvani gyártó processzorait építi webhosting feladatokra szánt termékeibe. Végre egy jó hír a VIA-ról!

Hirdetés

A Dell a VIA Technologies Nano CPU-ira épülő szervert tervez. A Dell nem csupán azért választotta a kis tajvani cég processzorát, mert annak fogyasztása alacsonyabb, mint az Intel és az AMD kínálta termékeké, hanem mert 64 bites kiterjesztésekkel is bír - beleértve az SSE-3 médiafeldolgozó utasításokat, valamint virtualizációs támogatással (VTX) is rendelkezik. A Dell nem az egyetlen cég, mely alacsony fogyasztású processzorokra épülő szervert épít, a Super Micro az Intel Atom CPU-ra épülő kiszolgálóval rukkol elő.

Sok kicsi sokra megy
A Dell mérnökei olyan kiszolgáló megtervezését kapták feladatul, mely teljes funkcionalitást kínál, de miközben nagy CPU sűrűségű webhosting környezetbe is illeszkedik. Az XS11-VX8 nevű szerver - kódneve Fortuna, úgyhogy inkább emlegessünk ezen a barátságosabb néven - azt a 30-40 céget célozza világszerte, melyek szerverek ezreit vásárolják meg egyszerre. A Dellnél elmondták, hogy a következő három héten belül 15 ilyen cégnek szállítanak kipróbálásra prototípusokat a Fortunából.

dell_xs11vx8.jpg
Dell XS11-VX8, alias Fortuna

A "hot plug" szerver nem sokkal nagyobb, mint egy 3,5 hüvelykes meghajtó. Tizenkét darab fér belőle egy szabványos, 2U méretű házba mely a hűtést és a tápellátást biztosítja az apró szervereknek. A Fortuna képes befogadni egy merevlemezt, két gigabites Ethernet vezérlője van, memóriája pedig 1-3 gigabájtnyi lehet. A rendszer legfontosabb előnye az alacsony fogyasztása. A Fortuna tétlen állapotban 15 watt körül fogyaszt, mely messze kevesebb, mint más kiszolgálók étvágya, de teljese terhelésnél is beéri csak 20-29 wattal. A rendszer abban a konfigurációban, melyet a Dell a legnépszerűbbnek gondol majd, szerverenként körülbelül 400 dollárt kóstál majd.

Jó hír a VIÁ-nak
"Ez nagyon fontos lépés a számunkra" - mondta Epan Wu, a VIA chip marketingért felelős szenior igazgatója. "A Dell elismert versenyző a piacon és új lehetőséget is kínál a számunkra, mivel demonstrálják, hogy a technológiánk hogyan használható."

A VIÁ-nak sorsfordító lehet ez a megrendelés, hiszen a cég a közelmúltban tőkecsökkentésre kényszerült. A VIA Nano processzorát mindenki igen ígéretes terméknek találta - a hazai sajtóból elsőként közölt összehasonlító tesztünk alapján mi is csak pozitívan tudunk nyilatkozni felőle -, de beágyazott rendszerekbe és netbookokba szánt CPU-ra elmaradtak a megrendelések. A HP a Mini-Note 2133 utódját végül nem a Nanoval, hanem Intel Atommal dobta piacra. Ha a Dell rendszere bizonyít az alacsony fogyasztású, nagy CPU sűrűségű szerverek piacán, akkor az más gyártókat is felbátoríthat arra, hogy a VIA, az Intel Atoménál nagyobb tudású, alacsony fogyasztású megoldását használják termékeikben.

Ahogy a szerverek piacán bizonyos szegmensekben egyre inkább előtérbe kerül a fogyasztás mint szempont, úgy nyernek létjogosultságot az alacsony étvágyukkal, mintsem teljesítményükkel jeleskedő CPU-kra épülő megoldások. Nagyjából egy évtizede, a volt Compaq alkalmazottak alapította blade-szerver pionír RLX Techologies már próbálkozott hasonló elgondolás mentén épített, Transmeta CPU-kra épülő szerverekkel. Mára mind az RLX mind a Transmeta már a múlté.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.