Hirdetés
. Hirdetés

A digitális transzformáció versenyelőnyt hoz a pénzügyi piacon

|

A pénzügyi vezetők növelik a digitális transzformációval kapcsolatos kiadásokat annak érdekében, hogy versenyelőnyt szerezzenek, derül ki a Grant Thornton LLP több, mint 300 vezető megkérdezésével készült kutatásából.

Hirdetés

A digitális megoldások bevezetése és alkalmazása, a hagyományos üzleti folyamatok új alapokra helyezése és az ehhez kapcsolódó szervezeti átalakítás jelenti ma a cégek életében az egyik legnagyobb kihívást.

Hirdetés

A közelmúltban közzétett kutatás rámutat arra is, hogy a pénzügyi vezetők több mint kétharmada (69 százaléka) tervezi növelni befektetéseit olyan technológiák területén, amelyek gyorsítják üzleti változás folyamatát. Körülbelül 40 százalékuk tervez több mint 10 százalékos növekedést a következő 12 hónapban.

Ennek a gyors iramú költekezésnek a motorja egyértelműen a verseny. A kutatásban résztvevő pénzügyi vezetők 41 százaléka úgy érzi, hogy a digitális átalakulásába való befektetés olyan versenyelőnyt biztosít cégeik számára, mellyel képesek megkülönböztetni magukat a piacon. A kutatásban ugyanakkor az a tendencia is tetten érhető, hogy a CFO-napjainkban egyre fontosabb szerepet játszanak a technológiával kapcsolatos döntések befolyásolásában és a jövőbeni lehetőségek kiaknázásában.

A kutatás jelentős különbséget tárt fel a vezetők legfontosabb befektetési prioritását illetően is. "Miközben a digitális átalakítást eredetileg a költségcsökkentés és a szervezeti teljesítmény növelése iránti igény vezérelte, a jövőbeli befektetések a stratégiai lehetőségek kiaknázása irányába tolódnak majd el. Ezeknek a befektetéseknek kiemelt szerepe lesz például az ügyfélélmény és tapasztalat javításában." - mondta Srikant Sastry, a Grant Thornton tanácsadói szolgáltatások üzletágának vezetője.

A digitális transzformációra való kiadások megtérülésének a mérése ugyanakkor problémát jelenthet. A megkérdezett vezetők csupán a vezetők 12 százaléka gondolja úgy, hogy rendelkezésére állnak a megfelelő pénzügyi mérőszámok, amelyek kifejezik az IT befektetések sikeres megtérülését.

A digitális megoldások azonnali segítséget jelenthetnek
A felmérésből az is kiderül, hogy az az új technológiák alkalmazása akár azonnali előnyöket is jelenthet a vállalat számára egyes területeken, hiszen az automatizálás középpontjában alapvetően a műveletek egyszerűsítése és a tőke felszabadítása áll. A digitalizációnak köszönhetően egyszerűsödhet a jelentéskészítés folyamata. Javulhat az adatbányászat és a stratégiai elemzések hatékonysága, ahol jobb adatminőség érhető el, az optimalizálhatóak a folyamatok, a hibák és a költségek csökkenthetők.

A megfelelően képzett munkaerő hiánya aggodalomra ad okot
A válaszadó vezetők szerint a legnagyobb fejtörést a megfelelő képességekkel és képzettséggel rendelkező alkalmazottak bevonzása és megtartása jelenti. A megkérdezettek több mint fele (52 százaléka) a meglévő kollégák átképezésében, átcsoportosításában gondolkozik, és csupán 20 százalékuk gondolkozik új munkatársak felvételében, további 17 százalékuk pedig harmadik félnek történő kiszervezéssel tervezi biztosítani a technológiailag képzett munkatársak rendelkezésre állását.

A felmérésből ugyanakkor az az is kiderül, hogy a legtöbb vezető saját felkészültségében is kételkedik, ugyanis közel 90 százalékuk elismerte, hogy a jelenleginél sokkal erősebb adatelemzési készségre lesz szükségük a jövőben.

A digitális transzformáció útjára lépett cégeknek kihívásokkal kell szembenézniük tehát a szervezeti kultúra tekintetében is. Kultúraváltás van folyamatban. A jövő sikeres munkavállalójának innovatívnak, nyitottnak és kicsit "mindenesnek" is kell lennie, hogy értse és naprakészen kövesse a folyamatos változásokkal járó folyamatokat.

"Be kell látnunk, hogy eszközök és a technológia önmagában nem képes átalakítani az üzletet. Elengedhetetlen a digitális know-how sikeres integrálása a szervezeti működésbe, hogy az alkalmazottak teljes mértékben elsajátítsák a szemléletmódot és rendelkezzenek a szükséges képességekkel ahhoz, hogy megvalósítsák." - hívta fel a figyelmet Kővágó János, a Grant Thornton Corporate Finance magyarországi üzletágának az ügyvezető igazgatója.

A vezetők felelőssége
Az eredmények egyértelművé tették, hogy a pénzügyi vezetőknek több felelősséget kell vállalniuk és jobban meg kell ismerniük az átalakuló technológiákat és szorosabb együttműködésre van szükségük az informatikai vezetőkkel is. Kővágó János úgy véli, először a tulajdonosi és menedzsment szinten kell megjelennie a változtatásra való hajlandóságnak, ezt követően várható el a beosztottaktól is a nyitottság.

A digitális átalakulásra inkább útként érdemes tekinteni, amin járva a vezetőknek meg kell találniuk a szervezetük számára ideális tempót. A végső cél az, hogy a jövő fókuszú technológiai beruházások egyensúlyban legyenek a szervezet operatív igényeivel.

Annak érdekében, hogy ez a folyamat sikeres legyen, érdemes hátra lépni egyet és megvizsgálni a rövid- és középtávú célkitűzéseiket a következő területeken:

  • működési minőség
  • ügyfél- és munkavállalói elkötelezettség
  • versenyelőnyök
  • tehetségek biztosítása

"A rendelkezésünkre álló megnövekedett adatmennyiség kétségtelenül egyre jobb alapot ad a reális változásokhoz, azonban nincs gyors megoldás a digitális átalakítás megvalósításához. A szervezeteknek ma úgy kell dolgozniuk az új technológiák elfogadásán és bevezetésén, hogy azok segítsenek, mind a jelenlegi, mind a jövőbeli üzleti modellek megvalósításában."  - összegezte az ügyvezető igazgató.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.