Hirdetés
. Hirdetés

A DRM az autóipari előfizetési szolgáltatások motorja lesz

|

A digitális jogkezelés (DRM) már régóta vitás kérdés a médiafogyasztók körében.

Hirdetés

Egyre több jel mutat arra, hogy az autóipar is alkalmazni kívánja. Ha pedig a DRM beindul az autóiparban, akkor még több gyártó fog átállni az előfizetéses vagy szolgáltatásokat alkalmazó üzleti modellekre. Ahogy legutóbb a BMW tette előfizetőssé az ülésfűtést.

Egy Ryuichi Moriya nevű japán mérnök 1983-ban a titkosítás és a speciális hardver kombinációjával létrehozta a Software Service Systemet, a DRM-technológia első példáját. Ez a koncepció nem sokkal később gyakorlatilag megmentette a zenekiadást, most pedig az autóipar igyekszik kihasználni a technológiát.

DRM az autókban

Nem ez az első alkalom, hogy az autógyártók megpróbálják beépíteni a DRM-et az autókba. A Renault Zoe-t 2013-ban bérelt akkumulátorcsomaggal szállították, amelyet a tulajdonosok nem tudtak kicserélni anélkül, hogy ne egy engedéllyel rendelkező kereskedőhöz fordultak volna. Ráadásul az autó DRM-je a jogosulatlan beavatkozás esetén megakadályozhatta az akkumulátorok töltését, így a kocsi lényegében egy drága papírnehezékké változott - írja az Electronic Products portál.

Hirdetés

Mivel az elektromos járművek és a plug-in hibridek térhódítása átformálja az autóipart, az a gondolat, hogy egy gyártó egy gombnyomással tönkreteheti az autót, nem ébreszt bizalmat a fogyasztókban.

A Toyota valami hasonlóval próbálkozott a 2018 után gyártott modellek távindítási funkcióját felhasználva. A Toyota megvásárlásához hároméves ingyenes előfizetés járt a Toyota Connected Services szolgáltatásaira. Amikor az előfizetés lejárt, a távindítási funkció is megszűnt, kivéve, ha a tulajdonosok további előfizetési díjat voltak hajlandók fizetni.

A vállalat lépését azzal magyarázta, hogy a funkcióhoz mobilkapcsolatra volt szükség, ami havi díjat jelentett. A technológia korai szakaszában épített autók esetében a mobil 3G hálózatra támaszkodtak, amely 2022-ben leállt. A Toyota javította ezeket a járműveket, így a funkció már nem kíván előfizetést, de erre a megoldásra a fogyasztók mégsem emlékeznek jó szájízzel.

Az autógyártó cégekben tehát megvan a hajlam, hogy előfizetési modellekkel erősítsék az eredményességüket, válaszul arra, hogy a fogyasztók hosszabb ideig tartják meg autóikat. A fűtött ülésektől és kormánykeréktől kezdve az önvezető funkciókig, sőt az extra lóerőig vagy a hátsókerék-kormányzásig minden fizetős vagy előfizetéses szolgáltatáshoz kapcsolódhat az előfizetéses technológia.

Autóipar mint szolgáltatás

Néhány havonta valaki a "szolgáltatásként (as a service)" jelzőt hozzákapcsolja valamihez, amit már megszoktunk, hogy megpróbáljon felárat felszámolni érte, vagy megváltoztassa a megítélését. A cél valaminek szolgáltatássá alakításával az, hogy díjat számítsanak fel valamiért, amit már használunk.

Amikor a BMW az európai piacon fizetőfal mögé zárta fűthető üléseit, egy kényelmi szolgáltatásból "kényelmet mint szolgáltatást" csinált. A nagynevű gyártók, így a BMW, a GM, a Hyundai stb. azon dolgoznak, hogy számos opcionális szolgáltatásukat kötelező előfizetéssé alakítsák át.

A GM jár élen ebben. A gyártó nemrég jelentette be, hogy az OnStar szolgáltatása - amely korábban opcionális volt - kötelezővé válik az újabb modellekben. Azoknak az új vásárlóknak, akik nem akarnak olyan dolgot előfizetni, amit talán soha nem használnak, van még egy lehetőségük: előre kifizethetik a teljes összeget, a költségek 1500 és 1675 dollár között mozognak egy hároméves előfizetés esetén. Az árat a jármű árába számítják bele, így, ha valaki úgy dönt, hogy soha nem aktiválja a szolgáltatás előfizetését, akkor is 1500 dollárral többet fizet a kocsi árán felül. Ez azonban egy elég rosszindulatú előfizetési modellnek tűnik.

Vissza tudnak-e vágni a fogyasztók?

A fogyasztók egyénileg semmit sem tehetnek a DRM terjedése ellen. Ahhoz, hogy az autógyártókat megakadályozzák a DRM bevezetésében vagy a szolgáltatási modellre való áttérésben, az egész iparágat érintő összehangolt erőfeszítéseket kell tenni, sőt, akár jogszabályi beavatkozásra is szükség lehet.

Számos országban dolgoznak olyan jogszabályokon, amelyek 2025 és 2040 között betiltják az, belső égésű motorral hajtott új járművek értékesítését. A régebbi járművek megtartása, amikor a támogatásukhoz és működtetésükhöz szükséges infrastruktúra már nem létezik, a vásárlókat határozottan hátrányos helyzetbe hozza, és arra kényszeríti őket, hogy DRM-mel és a gyártó által megálmodott összes előfizetéses szolgáltatással felszerelt új autót vásároljanak. A DRM ellen úgy lehet a legkönnyebben felvenni a harcot, ha még azelőtt megkezdődik az ellenállás, hogy a technológia még jobban megvetné a lábát az iparágban.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.