Hirdetés
. Hirdetés

A felhőbe költöznek az adatközpontok

|

A teljes adatközponti forgalom 92 százaléka felhőalapú lesz 2020-ra, a globális felhőalapú adatforgalom csaknem négyszeresére, 3,9 zettabájtról 14,1 zettabájtra nő, derül ki Cisco kutatásából, amely a globális felhő alapú és adatközponti forgalommal kapcsolatos trendeket vizsgálja.

Hirdetés

A Cisco Magyarország közleményében hangsúlyozza: a fejlett felhőalkalmazások bevezetéséhez szükséges vezetékes és mobilhálózatok teljesítményét vizsgálva Magyarország kiemelkedő eredményekkel rendelkezik. A mobilhálózatoknál a régió átlagát meghaladóak az értékek, az átlagos letöltési sebesség a régiós átlag csaknem háromszorosa, a feltöltési sebesség pedig a második leggyorsabb.

A Cisco global cloud index szerint az adatok tárolása az eszközökről egyre inkább eltolódik a felhő irányába, ezért az adatközpontok tárolási kapacitása csaknem ötszörösére, 382 exabájtról 1,8 zettabájtra nő 2020-ra. (Egy zettabájt ezer milliárd gigabájttal egyenlő, ennyi adat 250 milliárd DVD-re fér rá. Egy exabájt egymilliárd gigabájttal egyenlő, ennyi adat 250 millió DVD-re írható rá.)



Egyre több fogyasztó használja majd a felhőt adattárolásra, 2020-ra az internetezők 59 százaléka használ személyes felhőalapú adattárolást, míg 2015-ben ez 47 százalék volt. A fogyasztói felhő tárolási forgalom 1,7 gigabájt lesz havonta, míg 2015-ben ez a mennyiség havonta csak 513 megabájt volt.

Az előrejelzés szerint globálisan az IoT (Internet of Things) által generált, de nem szükségszerűen tárolt adatok 2020-ra el fogják érni az évi 600 zettabájtot. Ez 275-ször magasabb, mint az adatközpontokból a végfelhasználók vagy eszközök felé irányuló várható forgalom, és 39-szer nagyobb, mint a teljes várható adatközponti forgalom.

A nyilvános felhő gyorsabban nő majd, mint a privát felhő, 2020-ra a felhőalapú munkafolyamatok 68 százaléka már nyilvános, míg 32 százaléka privát felhőalapú adatközpontokban zajlik.

Az adatközponton belül zajló üzleti munkafolyamatok aránya 79-ről 72 százalékra csökken. Ezek 29 százalékát számítástechnikai műveletekre, 24 százalékát pedig együttműködésre használják majd, további 22 százalék az adatbázisok, az elemzés, illetve az IoT területéről érkezik.

Az adatközpontok teljes munkafolyamatainak 28 százalékát a fogyasztókhoz kapcsolódó adatforgalom generálja majd 2020-ra. Ezen belül a munkafolyamatok növekedését elsősorban videóstreamelés (34 százalék), a közösségi médiával kapcsolatos munkafolyamatok (24 százalék), valamint a keresés (15 százalék) generálják majd.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.