Hirdetés
. Hirdetés

A Firefoxot sírba döntheti a Google elleni per

|

A Mozilla szerint a pernek olyan nem várt mellékhatásai lehetnek, amelyek a kisebb játékosokat sújthatják. A böngészőfejlesztő cég szoros üzleti kapcsolatban áll a Google-lal, így ő is a károsultak között lehet.

Hirdetés

A Mozilla közzétette első reakcióját a Google elleni antitröszt-perrel kapcsolatban. A keresőóriás ellen a hatalmi helyzettel való visszaélés miatt indított eljárást Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma, és a fejlemények a Mozillát is érintik. A Mozilla ugyanis kis túlzással a Google-ból (is) él: Firefox böngészőjében elsődleges keresőként használja a Google Search szolgáltatást, és az erről szóló megállapodás, amelyet nemrég hosszabbítottak meg 2023-ig, évi 400 millió dollárt jelent a Mozilla kasszájában.

Hirdetés

A Mozilla vezető jogtanácsosa szerint a trösztellenes vizsgálatok eredeti célja nem az, hogy károkat okozzon sok szervezetnek, hanem hogy serkentse a versenyt. A mostani pert viszont kisebb piaci szereplők is megszenvedhetik, ami a rendszer egészét rongálja, a fogyasztóknak viszont semmilyen előnyt nem kínál.

A Google szintén véleményezte a pert: természetesen visszautasítják és teljesen értelmetlennek ítéik az eljárást. Kent Walker alelnök szerint a per semmilyen módon nem javít a felhasználók helyzeték, épp ellenkezőleg, mesterséges akadályokkal rontja a keresési alternatívákat, növeli a telefonárakat, és megnehezíti a hozzáférést a kívánt szolgáltatásokhoz.

Az Igazságügyi Minisztérium azzal vádolja a Google-t, hogy az "internet kapuőreként" viselkedik, mivel az Egyesült Államokban a keresések 90 százalékát bonyolítja le. A Mozilla egyébként a pertől függetlenül sincs könnyű helyzetben: a Firefox böngészőt most már az újjáfaragott Edge is megelőzte részesedés terén, közben pedig az alapítvány nemrég 250 alkalmazottját bocsátotta el, mivel Mitchell Baker igazgató szerint alkalmazkodniuk kell egy koronavírus utáni világhoz (ami nagyjából azt jelenti, hogy nagyon megcsappantak a bevételek).

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.