Hirdetés
. Hirdetés

A Gartner szerint a globális PC-szállítások jelentős csökkenésben vannak

|

A világ PC-piacának első három gyártója 2022 első negyedévében nem változott.

Hirdetés

A Gartner előzetes eredményei szerint 2022 első negyedévében a PC-szállítások világszerte 77,9 millió darabot tettek ki, ami 6,8 százalékos csökkenést jelent 2021 első negyedévéhez képest. A Chromebook-értékesítések erőteljes visszaesése jelentősen hozzájárult a teljes piac szűküléséhez.

"A 2020-as és 2021 eleji példátlan Chromebook-robbanás után, amelyet az amerikai oktatási piac kereslete hajtott, a Chromebookok növekedése mérséklődött. A PC- és Chromebook-piac számára a növekedés elérése kihívást jelentett az első negyedévbent, mivel tavaly ilyenkor a PC-piac évtizedek óta a legnagyobb növekedést mutatta" - mondta Mikako Kitagawa, a Gartner kutatási igazgatója.

Hirdetés

A Chromebookok nélkül a világ PC-piaca szerény 3,9 százalékkal nőtt az előző évhez képest. A Chromebook-értékesítések gyengülése mellett a lelassult fogyasztói kereslet is hozzájárult a piac csökkenő tendenciájához. Az üzleti PC-k azonban növekedést mutattak 2022 első negyedévében, mivel a hibrid munka és az irodákba való visszatérés keresletet teremtett az asztali eszközök iránt.

A világ PC-piacának első három gyártója 2022 első negyedévében nem változott, a Lenovo 23,8 százalékos piaci részesedéssel megőrizte első helyét, a dobogón még a HP (20,4%) a Dell (17,7%) foglalt helyet.

A Lenovo és a HP teljesítményét is jelentősen befolyásolta az első negyedévben a Chromebook-eladások csökkenése. A Dell az első negyedévben éves szintű szállítási növekedést ért el az üzleti piacon továbbra is fennálló kínálati korlátok ellenére. Ez a negyedév a Dell hatodik egymást követő növekedési periódusát jelentette, amelyet részben annak köszönhet, hogy a vállalat viszonylag kis mértékben van jelen a hanyatló Chromebook és a fogyasztói PC szegmensben.

Az Apple (9,%) folytatta lendületes évkezdetét, amelyet az M1-alapú Mac készülékek népszerűsége vezetett. Az első negyedévben az Apple bevezette a Mac Studio-t, egy M1-alapú prémium asztali modellt, amely a nagy feldolgozási teljesítményt igénylő PC-felhasználók körében növelte az eladásokat.

Az EMEA PC-piac 5,8 százalékkal csökkent az előző évhez képest, és 22,6 millió darabot ért el. A gyenge Chromebook-kereslet mellett Oroszország ukrajnai inváziója is jelentős hatással volt a régió PC-eladásaira. "Sok PC-gyártó leállította az eszközök Oroszországba történő szállítását, Ukrajnában pedig összeomlott a kereslet. Emellett a diszkrecionális kiadásokra nehezedő, növekvő inflációs nyomás kétségkívül visszafogta a fogyasztókat a PC-vásárlástól, különösen Kelet-Európában, amely az EMEA PC-piacának mintegy 18 százalékát teszi ki" - mondta Kitagawa.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.