Hirdetés
. Hirdetés

A Gartner szerint a nagyvállalatok ötöde fog digitális valutát használni 2024-re

|

A blokklánc és a digitális valuták használatának mindig is megvolt az elméleti vonzereje a CFO-k számára.

Hirdetés

A pénzügyi vezetőknek tisztában kell lenniük a felhasználási esetekkel és kockázatokkal, mivel a digitális valuták az üzleti élet minden területét megváltoztatják - közölte a Gartner.

A nagyvállalatok húsz százaléka fog digitális valutákat használni fizetésre, tárolt értékre vagy biztosítékként 2024-re - derül ki a piacelemző cég jelentéséből. Ez az előrejelzés fontos következményekkel jár a pénzügyi vezetők számára, mivel értékelik a digitális valuták felhasználási eseteit és potenciális kockázatait. Az elkövetkező években egyre több üzleti tranzakcióban fogják használni őket, ezért pedig az általános gazdasági jelentőségük is nőni fog.

Hirdetés

"A kriptovaluták egyre szélesebb körű elfogadottsága a hagyományos fizetési platformokon és a központi banki digitális valuták (CBDC-k) térnyerése számos nagyvállalatot arra fog késztetni, hogy az elkövetkező években beépítse a digitális valutákat az alkalmazásaiba" - mondta Avivah Litan, a Gartner elemzője és IT-szakmai részlegének alelnöke. Szerinte a digitális valutákat ezek a szervezetek elsősorban fizetésre, értékmegőrzésre és a decentralizált pénzügyi (DeFi) alkalmazásokban elérhető magas hozamú befektetések kihasználására fogják használni.

A Gartner szakértői azt javasolják, hogy a szervezetek először tisztázzák a digitális valuták konkrét felhasználási eseteit, mielőtt értékelnék a megfelelő IT-csomagokat a digitális valuták vállalaton belüli integrálásához. Minden egyes elsődleges felhasználási esethez számos technológiai, szabályozási, jogi és stratégiai megfontolás tartozik, amelyeket mind a pénzügyi vezetőknek, mind az alkalmazások vezetőinek értékelniük kell, beleértve a megfelelő szolgáltatók kiválasztását és a folyamatos szabályozási útmutatásokra való figyelemmel kísérés és reagálás képességét.

"Az év eleje óta a pénzügyi vezetők körében a digitális valuta és a blokklánc-alkalmazások iránti érdeklődés növekedését észleltük. Bár a kriptovaluták volatilitása továbbra is aggodalomra ad okot, a világosabb szabályozási útmutatásra való várakozás és a CBDC-k megjelenése most több lehetőséget kínál a CFO-knak a digitális valuták felhasználási eseteinek nyomáspróbájára" - mondta Alexander Bant, a Gartner pénzügyi üzletágának kutatási vezetője.

A szakember úgy ítélte meg, hogy a blokklánc és a digitális valuták használatának mindig is megvolt az elméleti vonzereje a CFO-k számára, mivel így csökkenthetők a költségek, növelhető a tranzakciók feldolgozásának sebessége, új globális ügyfelek érhetők el, a folyamatos könyvelés és auditálás felé lehet elmozdulni, valamint hiba- és csalásmentes környezetet lehet létrehozni. "Most, hogy az (amerikai) kongresszusi felügyelet kezd kialakulni, és hogy több központi bank is csatlakozhat Kínához a CBDC elindításában, olyan utat láthatunk, ahol a digitális valuták használata a jövőben potenciálisan kiszámíthatóbbá és stabilabbá válik" - tette hozzá.

Bant azt is megjegyezte, hogy az inflációval kapcsolatos nagy makrogazdasági nyomás és annak a nemzeti valutákra gyakorolt hatása több CFO-t arra késztethet, hogy felfedezzenek néhány digitális valutát, mint potenciális értéktárolót tartalékaik egy részének megőrzéséhez.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.