Hirdetés
. Hirdetés

A Gép fátyoltánca

|

Július 20-án kerül a mozikba a Star Trek Beyond, a Paramount Pictures és a Skydance produkciójában készült játékfilm, amely 250 évvel repíti előre nézőit a jövőbe. A filmben több futurisztikus technológiai koncepció is megjelenik, amelyeket a Hewlett Packard Enterprise úttörő kutatási-fejlesztési projektjében készülő The Machine képességei ihlettek - jelentette be a cég június elején Las Vegasban megtartott Discover 2016 konferenciáján.

Hirdetés

A Gép szakít a jelenlegi számítógép-architektúrával, mivel a processzor helyett a memóriát állítja középpontba, amely az összes adatot keletkezésének pillanatában tárolja és kikapcsolt állapotban is megőrzi, alkatrészeit pedig rézvezetékek helyett optikai kábelek kötik össze. A HPE szerint mindez - a nem felejtő (non-volatile, NVM) memóriához közel vitt és fényalapú adatkommunikációval összekapcsolt, nagyszámú processzormag, valamint a beágyazott adatbiztonsági technológia - óriási előrelépést hozhat a feldolgozás teljesítményében és hatékonyságában, amiről hamarosan a gyakorlatban is meggyőződhetünk, mert a cég az év második felére prototípus bemutatását ígéri.

Bár a Gép kirakata még rendezés alatt, a HPE fontosnak tartotta, hogy a nyílt forráskódú közösség érdeklődését időben felkeltse a készülő architektúra iránt. Kedvcsinálóként négy fejlesztőkészletet - új adatbázismotort, hibatűrő programozási modellt, valamint a hálózati szövetbe ágyazott NVM memóriát és annak átviteli teljesítményét megidéző emulátorokat - jelentett be a konferencián, hozzátéve, hogy a következő hónapokban ez a választék bővülni fog.

Páratlan 3PAR tárolók
Frissítette flash-alapú 3PAR StoreServ tárolóinak családját is a HPE, amelynek modelljei immár támogatják az új 7,68 és 15,36 terabájtos NAND SSD meghajtókat. A cég szerint a soros adathozzáférésű, nagy kapacitású és olcsó meghajtókkal a tároló hasznos SSD kapacitása 24 petabájtig méretezhető egyetlen rendszeren belül. Egyre hatékonyabbá és olcsóbbá válik a tisztán flash-alapú adattárolás. Az elmúlt két évben a HPE flash 3PAR tárolóiban 16-szorosára növelte a kapacitássűrűséget, miközben dollárban számítva 40 százalékkal csökkentette a hasznos tárterület gigabájtra vetített árát.

Korábbról is kínált már a HPE - a ClusterHQ-val együttműködésben - Docker-OpenStack meghajtókat az OpenStack hivatalos kiadásának részeként. Las Vegasban most Dockerrel integrált, beépülő szoftvermodult (Docker-Integrated Volume Plugin) jelentett be 3PAR StoreServ tárolóihoz, amellyel a vállalatok a szoftverkonténerek tárolásához, virtualizált vagy csupasz fémen történő bevezetéséhez használhatják a flash technológiára optimalizált rendszereket. Az integrációnak köszönhetően a konténerbe csomagolt alkalmazások is kihasználhatják a fejlett szolgáltatások - például adattitkosítás, biztonsági mentés, azaz snapshot-készítés, replikáció és deduplikáció - előnyeit. A plug-in mellett a HPE azt is bejelentette, hogy stratégiai együttműködést kezdett a Dockerrel, a nyílt platform mögött álló céggel, amely a fejlesztésen túl kiterjed a piaci fellépés, az értékesítés és a tanácsadás területére.

Ahogyan a flash-alapú megoldások mindinkább teret hódítanak az adatközpontokban, az adatokat röptükben - hagyományos módszerekkel nem elérhető sebesség mellett - védő eszközök is kulcsfontosságúvá válnak. A HPE Recovery Manager Central (RMC) megoldása az alkalmazásokról készült biztonsági mentéseket a hagyományos backup szoftvereknél 23-szor gyorsabban mozgatja át a 3PAR tárolókról közvetlenül a második védelmi vonalat alkotó tárolóeszközökre. Nemcsak a kockázatokat, hanem a HPE StoreOnce deduplikációs megoldását is beiktatva a folyamatba, a kapacitásigényt is csökkenti ezzel, melynek mértéke a cég szerint a 95 százalékot is elérheti. Szintén Las Vegasban lebbentették fel a fátylat arról, hogy az RMC az eddigiekben támogatott VMware- és Microsoft SQL-alapú, valamint Microsoft VSS- (Volume Shadow Copy Service) képes, virtualizált alkalmazások mellett az Oracle Database-, SAP HANA- és 3PAR File Persona-alapú környezetekre is kiterjeszti a nagy sebességű biztonsági mentést.

Ugyancsak a konferencián debütált a OneView 3.0, a HPE konvergensinfrastruktúra-felügyeleti platformjának új verziója, amelyet integrált saját Intelligent Management Center (IMC) megoldásával, így az a szoftveresen meghatározott környezetek menedzselésére jellemző, intelligens képességeket a gyártó összes infrastruktúra-megoldására kiterjeszti. A OneView 3.0 többek között új központi műszerfalat kapott, leegyszerűsíti a heterogén hálózati kapcsolókat tartalmazó környezetek felügyeletét, valamint a HPE Helion CloudSystem 10 rendszerrel kialakított integrációnak köszönhetően a fizikai szerverek és teljes virtualizált környezetek, klaszterek hozzárendelését is lehetővé teszi közvetlenül a CloudSystem menedzsment konzoljáról.

Helion felhő és IoT
Bővítette, illetve frissítette Helion felhőalapú megoldásainak portfólióját a HPE. A Helion Cloud Suite új szoftvercsomag, amellyel a szervezetek - a hagyományosaktól kezdve a virtualizáltakon és a felhőalapúakon át a konténerekig - az alkalmazások teljes spektrumát egyszerűbben és könnyebben vezethetik be és menedzselhetik hibrid infrastruktúra-környezetekben.

A HPE Helion CloudSystem 10 hardver- és szoftverelemek integrált és optimalizált együtteséből felépített rendszer, a magán- és hibrid felhők építőköve. Segítségével a szervezetek rendkívül gyorsan nagyvállalati szintű felhőkörnyezetet alakíthatnak ki különböző típusú munkaterhelésekhez, amelyet a HPE OneView 3.0-val szorosan integráltak, így megkönnyíti az infrastruktúra-erőforrások csupasz fémről történő, automatikus hozzárendelését.

Szintén megjelent a Cloud Foundry szoftvermagjára épülő Helion Stackato 4.0 átfogó és nyílt alkalmazásfejlesztő PaaS (platform-as-a-service) megoldás, amely a felhőalapú alkalmazások fejlesztését és bevezetését gyorsítja fel, az üzemeltetőket pedig központi monitorozással és naplózással, valamint a különböző felhőkörnyezetekre egyaránt rálátást adó menedzsmentfelülettel segíti.

Bemutatta továbbá a HPE a Cloudline 3100 tárolószerverét, amely mindössze 1U méretű, így a felhőszolgáltatók kiemelkedő kapacitássűrűséget, ezáltal nagyobb hatékonyságot érhetnek el vele adatközpontjaikban. A Las Vegasban bejelentett Helion termékek mindegyike az év második felében kerül forgalomba.

A Discover 2016 konferencián debütált a HPE Edgeline EL1000 és Edgeline EL4000 integrált rendszer, a gyártó első két, kimondottan a dolgok internetéhez készült konvergens megoldása. A robusztus kialakítású, extrém környezeti hatásokkal dacoló páros a keletkező adatok rögzítéséhez, felügyeletéhez, feldolgozásához és tárolásához szükséges funkciókat ötvözi magában, nagy teljesítményű analitikai képességekkel segíti a valós idejű döntéshozatalt a hálózat peremén. Az Edgeline EL4000 készüléken például a HPE Vertica analitikai platformja fut, amely az adatbázison belüli tanuló algoritmusaival a történeti adatok elemzését és a prediktív analitikát egyaránt támogatja.

Különösen fontossá vált a dolgok internetén a biztonság kérdése. Minthogy az IoT-eszközök egyre nagyobb áradata zúdul a hálózatokra, azokat szükséges automatikusan észlelni, felismertetni, hozzáadni és védeni. A HPE az Aruba ClearPass továbbfejlesztésével ad megoldást erre a problémára, amellyel az IoT-eszközök profilokba sorolhatók, és kiterjeszthetők rájuk a biztonsági szabályok. A ClearPass szállítósemleges módon együttműködik a meglévő hálózati infrastruktúrával, sőt a felállított biztonsági szabályokat is megosztja más biztonsági szoftverekkel, például a mobileszközmenedzsment-megoldásokkal.

A GE Digitallal, a National Instrumentsszel és a PTC-vel közösen a HPE többek között a légiközlekedés, az olaj-, a gyártó- és az autóipar szereplőinek iparági IoT-megoldásokat is kínál. A cég az Intellel közösen négy IoT Innovációs Labort is bejelentett, amelyekben ügyfeleik és partnereik szakmai támogatással a dolgok internetére épülő alkalmazásokat építhetnek és tesztelhetnek. A HPE helyi létesítményeiben kialakított laborok már megnyitották kapuikat, hozzánk a legközelebbi Franciaországban, Grenoble városában működik.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.