Hirdetés
. Hirdetés

A Gép forradalma

|

Elkészült az elmúlt hatvan év tervezési elveivel szakító, memória-központú számítógép-architektúrára épülő The Machine működő prototípusa - jelentette be a Hewlett Packard Enterprise a Londonban megtartott európai konferenciáján. A gyártó az IoT platformját, valamint a hibrid IT-infrastruktúra kialakítására és felügyeletére szolgáló megoldásait is új fejlesztésekkel bővítette, amelyekkel az üzleti innovációhoz szükséges nagyobb feldolgozási teljesítményre, rugalmasságra és hatékonyságra tehetnek szert a digitális átalakulással szembesülő vállalatok.

Hirdetés

Történetének egyik legösszetettebb projektjében a Hewlett Packard Enterprise (HPE) évek óta dolgozik azon az új architektúrán, amely az eddigi megközelítéstől eltérő módon a processzor helyett az összes adatot keletkezésének pillanatában tároló, kikapcsolt állapotban is megőrző memóriát állítja középpontba, az alkatrészeket pedig rézvezetékek helyett optikai kábelekkel köti össze. A nem felejtő (non-volatile, NVM) memóriához közel vitt és fényalapú adatkommunikációval összekapcsolt számos processzormag, valamint a beágyazott adatbiztonsági technológia óriási előrelépést hozhat a feldolgozás teljesítményében és hatékonyságában, amiről hamarosan a gyakorlatban is meggyőződhetünk - mondta a HPE júniusban, az Egyesült Államokban megtartott Discover konferenciáján.

Nyolcezerszer nagyobb teljesítmény
Akkori ígéretéhez híven a cég októberre elkészült A Gép (The Machine) koncepciójának működőképességét igazoló prototípussal, amelyet októberben üzemelt be. Az új architektúra alapelemei a gyakorlatban is úgy működnek együtt, ahogyan azt a HPE mérnökei megtervezték. A Gép prototípusában a node-ok egy közös hálózati szövetre csatlakozó memóriát érnek el, lapkára integrált rendszerre (system on a chip, SOC) optimalizált Linux-alapú operációs rendszer fut rajtuk, élnek az optikai kommunikációs kapcsolatok, beleértve az új, X1-es fotonikus modult, és használhatók azok a fejlesztőeszközök, amelyekkel kiaknázható a bőséges memóriakapacitás.

A prototípus tervezésének idején még azt mutatták a szimulációk, hogy az architektúra feldolgozási teljesítménye több nagyságrenddel fogja felülmúlni a jelenlegi számítógépekét. Meglévő hardverein a cég olyan új fejlesztőeszközökkel készült szoftvereket is futtatott, amelyekkel egyes munkaterhelés-típusok esetében akár 8 ezerszeres teljesítménynövekedést is el tudott érni. A Gép működő prototípusának bővítésével - további node-ok hozzáadásával és a memóriakapacitás növelésével - hasonló eredményre számít - mondta a HPE előadója Londonban.

Amellett, hogy nagyságrendekkel nagyobb feldolgozási teljesítményt ígér, az új memória-központú architektúra szinte korlátlanul, a legkisebb IoT-eszköztől a legnagyobb szuperszámítógépig rugalmasan méretezhető, így a dolgok internetére épülő adatintenzív - például bigdata-típusú analitikai - alkalmazások futtatásához lesz majd jó választás, tették hozzá.

Még nem tudni, hogy A Gép mikor kerülhet forgalomba, vagy szolgáltatásként mikortól lesz elérhető a felhőben. A HPE azonban arra készül, hogy az új architektúrához fejlesztett technológiákat két éven belül más termékeibe is beépíti. A bájtonként megcímezhető, NVM memória például 2018-2019-ben megjelenhet a gyártó más szervereiben, a fotonikus, optikai hálózati képességekkel együtt. A hálózati szövetbe ágyazott memória a Gen-Z Konzorcium tagjai által kifejlesztett nagy teljesítményű protokollt használja, amelyhez a HPE nemrégiben csatlakozott.

a HPE olyan biztonsági technológiákat is fejleszt, amelyek az adatok védelmét a hardver- és a szoftverkörnyezet összes elemébe integrálják. Jövőre további hardveres biztonsági képességeket ígért Londonban a gyártó, amelyeket a következő három évben újabb szoftveres megoldások követnek.

Programozható hibrid környezetek
A HPE bővítette szoftvervezérelt - a gyártó szóhasználatával alakítható (composable) - infrastruktúrájának kínálatát is. A Londonban bejelentett HPE Synergy with HPE Helion CloudSystem 10 a Synergy rendszerek programozható feldolgozási, tároló- és hálózati erőforrásait az OpenStack-alapú hibrid felhőplatformon is elérhetővé teszi. A vállalatok így egyetlen, egységes infrastruktúrán vezethetik be és kezelhetik a csupasz vason futó, a virtualizált, a konténerbe zárt és a felhőalapú alkalmazásokat, amelyekhez még nagyobb agilitással, rugalmassággal és hatékonysággal rendelhetik hozzá az erőforrásokat.

A HPE Hyper Converged 380 integrált rendszere - amely a gyártó ProLiant DL 380 szervereiből, a VMware virtualizációs szoftvereiből, valamint a HPE felügyeleti eszközeiből épül fel - Hyper Converged Operating Environment néven szoftverbővítést kapott. Az új képességek birtokában az IT-osztály a szoftvervezérelt környezetben könnyebben és hatékonyabban állíthatja össze vagy alakíthatja át a virtualizált erőforrásokat a különböző üzletágakban támogatott munkahelyek számára, és jobban betöltheti a vállalat belső informatikai szolgáltatójának szerepét.

Bejelentették továbbá, hogy a Cloud28+ közösséget a HPE mostantól minden régióban megnyitja partnerei előtt. A közösség a globális felhőszolgáltatók, a megoldásszállítók, a független szoftverfejlesztők, a rendszerintegrátorok és a kormányzati szféra szereplői között épít kapcsolatokat a tudás, az erőforrások és a szolgáltatások megosztására, hogy az ügyfélkörüket alkotó szervezeteket hozzásegíthessék a felhőalapú megoldások igényre szabott, megfelelő kombinációjának kiválasztásához és használatához.

Miután a HPE lemondott arról, hogy maga is globális felhőszolgáltatóvá váljon, stratégiai együttműködésre lépett a Microsofttal, és felhőalapú megoldásait az Azure platformon kínálja. Közéjük tartozik például a HPE Hyper Converged 250 for Microsoft Cloud Platform System Standard integrált rendszer, amely hibrid felhőkörnyezetek kialakítását könnyíti meg. Hamarosan megjelenik a HPE | Azure Stack integrált megoldás is, amellyel a szervezetek Azure-kompatibilis infrastruktúra- és platformszolgáltatásokat adhatnak saját, házon belüli adatközpontjukból. A HPE és a Microsoft közös innovációs központokat nyit, amelyekben a vállalatok alaposabban megismerkedhetnek a HPE | Azure Stack adta lehetőségekkel, és a gyakorlatban ellenőrizhetik tervezett házon belüli szolgáltatásaikat. Az első központ az Egyesült Államokban, Seattle-ben nyílt meg, míg a másodiknak egy európai ország adhat otthont, a lehetséges helyszínt a két cég most keresi.

Dolgok internete, könnyítéssel
Londoni konferenciáján a HPE a dolgok internetére csatlakozó eszközök telepítését megkönnyítő, egyúttal a biztonságot és a költséghatékonyságot is növelő, új, illetve továbbfejlesztett termékek sorát jelentette be. A HPE Universal IoT Platform frissített verziója a gépek közötti m2m kommunikációs kapcsolatok kialakítását megkönnyítő és az eszközkezelést kibővítő képességekkel gyarapodott.

Olcsóbban üzemeltethető IoT-hálózatot épít a vállalatoknak a HPE Mobile Virtual Network Enabler (MVNE) szolgáltatásán keresztül. A virtualizált, szoftvervezérelt rendszerekre épülő alaphálózat kizárólag olyan képességekkel bír, amelyek a dolgok internetéhez szükségesek. A vállalatoknak így nem kell más - például hangalapú - szolgáltatásokért is fizetniük, amelyekre IoT-környezetben nincs szükségük.

Ipari felhasználásra szánt, strapabíró keretbe épülnek a HPE új Edgeline Converged Edge Systems integrált rendszerei, amelyek a termelési és az informatikai rendszerek összekapcsolását könnyítik meg, az analóg adatok valós idejű begyűjtését adatközpont-színvonalú feldolgozási teljesítménnyel és felügyelhetőséggel ötvözik.

A HPE Intelligent Spaces megoldásával - amely a Microsoft hatékony munkavégzést támogató technológiáit a dolgok internetével és analitikai alkalmazásokkal ötvözi - a vállalatok intelligens, az alkalmazottakat felismerő és munkastílusukhoz automatikusan alkalmazkodó munkakörnyezetet alakíthatnak ki. Az egy évvel ezelőtt ugyancsak Londonban debütált Intelligent Spaces megoldás mostantól világszerte rendelhető.

Nem utolsósorban azt is bejelentette a HPE, hogy a Nokiával közösen IoT-megoldásokat kínál ipari és okosváros-alkalmazásokhoz, amelyek a két cég hálózati és hibrid IT-technológiáit ötvözik az alaphálózattól az adatok begyűjtésén és továbbításán át azok feldolgozásáig. Az ipari szereplők például az eszközkezelést, az okosgyártást, a távoli telephelyek automatizálását és a hibamegelőző karbantartást támogató IoT-megoldásokat kapnak, míg a városok többek között a közvilágítás és az épületek üzemeltetését tehetik intelligensebbé a két cég fejlesztéseivel.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.