Hirdetés
. Hirdetés

"A hibrid környezetek fejlett felhőmenedzsment-képességeket követelnek..."

|

Interjú Stewart van Graannal, a Dell nagyvállalati megoldásokért felelő, európai, közel-keleti és afrikai régiós, feltörekvő piaci vezérigazgatójával, valamint Serban Zirnovannal, a cég nagyvállalati megoldásokért felelő, közép-kelet-európai csoportigazgatójával.

Hirdetés

Próbára teszi az adatközpontokat a vállalati informatika konzumerizációja, az üzleti mobilitás támogatása éppúgy, mint a robbanásszerűen növekvő, sokszínű adatáradat gyors és mélyreható elemzésének igénye, ezért a szervezetek a felhőalapú megoldásokat hívják segítségül, hogy megfelelhessenek a teljesítménnyel, a rugalmassággal, a biztonsággal, az energia- és költséghatékonysággal összefüggő elvárásoknak – mondta Stewart van Graan, a Dell nagyvállalati megoldásokért felelő, európai, közel-keleti és afrikai (EMEA) régiós, feltörekvő piaci vezérigazgatója, aki két hete újságírókkal találkozott Budapesten.

Hirdetés

Computerworld: META néven új alrégiót hozott létre márciusban a Dell az EMEA térségen belül, amely Törökországot, valamint a Közel-Kelet és Afrika országait öleli fel. A térségek mintha átfednék egymást. Mi áll a lépés hátterében?
Stewart van Graan: Az EMEA régió feltörekvő piacai közül Dél-Afrikát és Oroszországot önállóan, a többi országot pedig két térségbe, a közép-kelet-európai és az újonnan létrehozott META-ba sorolva szolgáljuk ki. Afrika és a Közel-Kelet piacai között számos hasonlóságot látunk a nyelvet, az informatikai képességeket, valamint az értékesítési csatornák fejlettségét és használatát tekintve, és ezek a jellemzők eltérnek a Közép-Kelet-Európában tapasztaltaktól. A hasonlóságok, illetve különbségek mentén létrehozott régiókban az egyes piacok kiszolgálásakor erőforrásainkat jobban tudjuk hasznosítani.

CW: Rendkívül változatos térséget alkotnak Európa, Közel-Kelet és Afrika feltörekvő piacai, amelyek között szegény és olajban gazdag, sarkköri és sivatagi éghajlatú országokat is találunk. A meglévő adatközpontok átalakítását vagy újak építését célzó projektek során melyek voltak a legszélsőségesebb igények, amelyekre a Dellnek megoldást kellett adnia ebben a régióban? Miben hasonlítanak és miben térnek el a nagyvállalati elvárások a térségben?
SvG: Afrikában egy kormányzati szervezet számára olyan szuperszámítógépet építettünk – egy egyetemmel közösen – bigdata-alkalmazásokhoz, amely a leggyorsabb a földrészen. A feltörekvő piacok mindegyikén fontos elvárás azonban a kapacitás, a teljesítmény igény szerinti, rugalmas méretezhetősége. Térségünkben ugyanis sok a viszonylag kisebb szervezet, amely projektjeit kisebb beruházással indítaná, de ez az elvárás a nagyvállalatokra is éppúgy jellemző. Nyílt technológiákra, gondosan megtervezett, testre szabható referenciaarchitektúrákra épülő adatközpontjaink, szuperszámítógépeink ezért kialakításukat tekintve modulárisak.

 

Serban Zirnovan: Közép-Kelet-Európában többek között egy e-kereskedő cég rugalmasan méretezhető erőforrásokkal olyan megoldást kért tőlünk, amellyel biztosan nem fog egyetlen megrendelést sem elveszíteni a karácsonyt megelőző időszakban ugrásszerűen megnövekvő terhelés alatt, javíthatja a háttérrendszerek rendelkezésre állását és az ügyfelek vásárlási élményét a webshop oldalain.

Az első körben megfogalmazott elvárásokat teljesítve továbbléptünk, ma már azt vizsgáljuk, hogy analitikai eszközökkel elemezve a vásárlók szokásait, történetét, az e-kereskedő miként javíthatná tovább a marketing és az értékesítés hatékonyságát. Ügyfelünkkel nem nagyobb kapacitású szerverekről és tárolókról egyeztetünk, hanem olyan megoldásról, amely a vásárlók személyre szabott kiszolgálásán keresztül javítaná az üzlet teljesítményét. Hasonló, végponttól végpontig ívelő megoldáson dolgozunk térségünkben a pénzügyi szektor egyik szereplőjével is, és Közép-Kelet-Európában is építettünk már szuperszámítógépet egyetemi genetikai kutatásokhoz.

CW: Hol található régiónkban a legzöldebb, legjobb PUE-értékű Dell adatközpont?
SZ: Egyik legzöldebb adatközpontunkat egy izlandi ügyfelünknek építettük, a szigetország éghajlati viszonyai között a környezetkímélő, szabad hűtés kiterjedten alkalmazható. Legjobb energiahatékonysági mutatóval rendelkező adatközpontunk azonban arra a referenciaarchitektúrára épül, amelyet az eBayjel közösen terveztünk és építettünk meg. Az adatközpont az eBay sivatagi környezetben található telephelyén, egy épület tetején működik, a Dell Fresh Air szabadhűtéses, újgenerációs hardvert használja, és a követelményként megadott 1,3-nál is sokkal jobb, 1,05-ös PUE-értéket mérünk benne.

CW: A virtualizált infrastruktúra egyik legnagyobb szállítójaként a Dellnek jó rálátása lehet arra, hogy a nyilvános, magán- és hibridfelhő-környezetek mennyire terjedtek el térségünkben. Milyen hasonlóságokat, illetve különbségeket tapasztal a feltörekvő piacok felhőhasználata között?
SvG: Nyilvános felhőszolgáltatásokat kínáló és magánfelhőt építő vállalatoknak egyaránt szállítunk infrastruktúrát, és a kettő összekapcsolásához, a hibrid környezetek kialakításához, működtetéséhez is adunk eszközöket és szolgáltatásokat, többek között adatmenedzsment- és IT-biztonsági megoldásokat. A feltörekvő piacokon a nyilvános és a magánfelhő-környezetek egyaránt relevánsak, a szervezetek keresik annak lehetőségét, hogy belső erőforrásaikat csúcsterhelés idején a nyilvános felhőben méretezhessék tovább, illetve házon belül működő rendszereiket külső szolgáltatók felhőalapú alkalmazásaival egészítsék ki.

Hibrid környezeteket használ mind több nagyvállalat, és ez fejlett felhőmenedzsment-képességeket követel tőlük, ezért mi is erre a területre fókuszálunk.

CW: Hibrid környezetekben a magán- és a nyilvános felhőben működő rendszerek összekapcsolása jelenti az egyik legnagyobb feladatot. Felmérések tanúsága szerint éppen az integráció nehézsége tartja vissza a legtöbb vállalatot külső felhőszolgáltatások használatától. Márciusban közreadott értékelésében (2015 Magic Quadrant for Enterprise Integration Platform-as-a-Service) a Gartner a Dell Boomi megoldását a felhőalapú, nagyvállalati integrációs platformok piacán a vezetők közé sorolta. Ezzel együtt, Magyarországon legalábbis, ritkán hallunk róla. Mekkora a Boomi felhasználói tábora a régió feltörekvő piacain?
SvG: Miután a felhőmenedzsment stratégiánk egyik fókuszterülete, amelynek az integráció szerves része, felhőalapú integrációs platformként a Boomi megtestesíti mindazt, amivel foglalkozunk. Piaci elterjedése egy-egy országban számos tényezőn, többek között partnereink kompetenciáin is múlik, de ha Magyarországon kevéssé ismert, azon változtatnunk kell.

SZ: Ha a Boomi viszonylag kevesebb reflektorfényt kap, annak oka az is, hogy kommunikációnkban elsősorban nem az általunk kínált termékekre, hanem arra összpontosítunk, hogy a szervezetek mely problémáira adunk megoldásokat.

 

CW: Korábban úgy fogalmazott, hogy a mobilitás, a felhőszolgáltatások és a bigdata-alkalmazások elterjedése készteti a szervezeteket adatközpontjaik átalakítására, modernizálására. Miként hatnak a feljövő technológiák, mint például a dolgok internete (IoT) a Dell termékstratégiájára és partnerprogramjára?
SvG: Többféleképp is megválaszolhatnám ezt a kérdést, de a legjobb, ha abból indulunk ki, hogy egy nagyvállalatot miként készíthetünk fel a jövőre, milyen képességekre kell szert tennie ahhoz, hogy jövőkésznek mondhassa magát. Az automatizálás ilyen kulcsfontosságú képesség, az adatközpont működését, felügyeletét nagymértékben automatizálni szükséges ahhoz, hogy a szervezet az IoT-alkalmazásokból, az internetre csatlakozó dolgok – érzékelők, tárgyak és eszközök – tömegéről beáramló, hatalmas adatmennyiségből biztonságos módon értékes információkat nyerhessen ki háttérrendszereiben.

A jövőkész nagyvállalatnak olyan gyorsan és rugalmasan kell alkalmazkodnia a folyamatosan változó igényekhez és terheléshez, ami magas fokú automatizálás nélkül elképzelhetetlen, ezért mindinkább a szoftveresen meghatározott adatközpontok kialakításához szükséges megoldások kerülnek az érdeklődés homlokterébe. Közöttük az automatizált környezetek működését folyamatosan monitorozó és egyetlen felületen átfogóan bemutató, sőt előrejelző menedzsmentmegoldások is, mert az ember nem iktatható ki a felügyeletből.

Megoldásaink számos piacon, így Magyarországon is teljes mértékben az értékesítési csatornákra fókuszáló üzleti modellen, vagyis partnereinken keresztül jutnak el ügyfeleinkhez. Értékesítési csatornáinkat jelentős mértékben fejlesztjük, ezért ügyfeleink számíthatnak rá, hogy az új technológiák, az IoT vonatkozásában is alaposan felkészítjük partnereinket.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.