Hirdetés

A játékfejlesztők támogatnák a kalózkodást?

|

Olyan szóbeszédek indultak útjukra, melyek azt próbálták elhitetni az olvasókkal, hogy egyes játékfejlesztők igenis arra törekednek, hogy minél többen töltsék le a játékukat illegálisan, kalózmásolat formájában.

Hirdetés

Ezt azzal próbálták alátámasztani, hogy egy másolásvédelem nélküli játékot sokkal szívesebben másolnak, többen használnak, ami annak népszerűségét is növelheti. Egyúttal nagyobb kedv alakul ki a termék boltban történő megvásárlására is.

A botrány legújabban a nemrég megjelent Galactic Civilizations II kapcsán robbant ki, a játék ugyanis valóban nem tartalmaz semmilyen másolásvédelmi eljárást. A fejlesztők egyike egy közleményben cáfolta a fenti állításokat.

"A Digg.com állítása szerint azt akarjuk, hogy a Galactic Civilizations II minél inkább elterjedjen illegális úton. Ez egyáltalán nem igaz! Természetesen nem támogatjuk a kalózkodást. Kis vállalat vagyunk, minden bevételkiesés súlyos gondokat okoz.

Az egész akkor indult, amikor a vártnál jóval magasabb eladási adatok érkeztek a Galactic Civilizations II kapcsán. Észak-Amerikában tíz nap alatt elfogytaka készletek, a múlt héten a Walmart eladási ranglistájának élén végzett a játék.

Ebből egyesek azt a következtetést vonták le, hogy ezt a másolásvédelem hiánya okozta, ami a kalózkodás fellendülését eredményezte. Ez nem erről szól, egyszerűen csak úgy gondoljuk, hogy van más megoldás is a kalózkodás megfékezésére a CD ellenőrzésen, és a DRM megszorításokon kívül is.

Egyedi termékkulcsot adunk a játék minden példányához, amelyet opcionálisan felhasználat a vásárló. Ennek fejében ingyenes frissítéseket tölthet le.

A licenszünk lehetővé teszi, hogy a játékot több számítógépre is feltelepítsék, az egyetlen megszorítás az, hogy egyszerre csak az egyiken futtatható a program. Mégis, vajon mekkora bevételkiesést okoz az, hogy a vásárlók szeretnék a játékokat hordozható és asztali gépükre is feltelepíteni, de mivel ehhez a lemez behelyezésére is folyamatosan szükség van, inkább úgy döntenek, hogy nem is veszik meg a terméket?

Vállalatunk nem csak játékprogramokat fejleszt. Már 14 éve jelen vagyunk a piacon, szoftvereinket mindig is másolták. Nem tetszik ez senkinek, de el kell fogadni, mint az élet velejárója. Nem a kalózkodás megszüntetésére kell törekedni - ez lehetetlen. Sokkal inkább a megfékezésére, és a vásárlók meggyőzésére, hogy érdemes a játékot megvásárolni.

A mi legfőbb fegyverünk a folyamatos és rendszeres frissítésekben rejlik. Úgy hisszük, ha vásárlóink számára megkönnyítjük a szoftverek megvásárlását és az ahhoz járó szolgáltatások teljeskörű kihasználását, azzal több felhasználót nyerünk meg az ügy érdekében, mint amennyit elveszítünk a kalózkodás miatt.

Tapasztalataink szerint egyre több vállalat ismeri fel, hogy a drákói DRM védelmek és lemezmásolási eljárások használata nem igazán járul hozzá az eladások növekedéséhez.

Példának okáért, teljes megdöbbenéssel fogadtuk, amikor az egyik másolásvédelmi eljárással foglalkozó Starforce egy működő linket tett közzé nyilvános fórumán, amely a Galactic Civilizations II torrentjeit tartalmazza. Nem tudom pontosan, hogy amit tettek, illegális-e, de mindenképp kétségbeejtő és elgondolkodtató.

Minden szoftvert másolnak, ezt nem lehet megkerülni. (...) A Starforce fórumaira biztos csak azért került ki az a torrenteket összegyűjtő oldal, hogy "bizonyítsák", mekkora kalózkodás folyik körülötte. Az ominózus oldalakat felkerestük és megkértük azok üzemeltetőit a linkek és tartalmak eltávolítására, aminek pár órán belül eleget is tettek. A továbbiakban is folytatjuk majd ezirányú tevékenységeinket."

Ügyfélszolgálati változás!
--
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.