Hirdetés
. Hirdetés

A kínai Windows XP mégsem vírus

|

Még akkor sem, ha a Symantec antivírus szoftvere néha úgy gondolja. Az ügy vesztesei a kalóz Windowst futtató kínaiak.

Hirdetés

Egy héttel ezelőtt jelentek meg az első blogbejegyzések, amelyekben kínai felhasználók a Norton AntiVirusnak vagy a Norton 360 és Norton Internet Security csomag antivírus-komponensének érdekes viselkedéséről számoltak be. A Symantec alkalmazásai a "Backdoor.Haxdoor" elnevezésű trójait vélték felfedezni a Windows XP Service Pack 2 kínai változatát futtató gépeken, és karanténba helyezték a netapi32.dll és a lsasrv.dll rendszerfájlokat. Ez az érintett felhasználókat igen kínosan érintette, hiszen operációs rendszerüket innentől kezdve még csökkentett módban sem tudták használni.

A CISRT (a kínai hálózati biztonságért felelős szervezet) angol nyelvű blogbejegyzésében rettenetes napnak nevezte a Norton vírus-szignatúrájának kibocsátását. Pontosan nem lehet tudni, hány felhasználó életét keserítette meg a probléma, de egyes források szerint csak azoknak a száma 7 ezer fölött volt, akik a jelenségről írásban is beszámoltak. A Symantec nem késlekedett, és azonnal definiálta az érintett rendszerek körét, valamint rögtön kibocsátotta a szerencsétlen frissítés javított változatát.

Az ügy érdekessége, hogy a Symantec egyszerű megoldást javasolt a bajba jutott kínaiaknak: a Windows visszaállító (restore) CD-jéről másolják fel gépükre a két .dll fájlt. Kínában viszont annyian használnak kalóz Windowst, hogy ez legtöbbjük számára a szóban forgó lemez hiányában nem volt járható út. A kínai híroldalak a Symantec hatalmas baklövéséről beszélnek. Ez persze könnyen azokat a naponta olvasható eseteket juttatja az ember eszébe, amikor a betörő, aki véletlenül magára zárja a garázsajtót, személyes szabadság korlátozása miatt feljelenti a ház tulajdonosát.

Hasonló fiaskókat a Symantecen kívül mások is elkövettek: márciusban a Windows Live OneCare okozott közfelháborodást, amikor törölte az Outlook e-mail fájljait, korábban pedig a Trend Micro vírusdefiníciós állománya tett tönkre jónéhány PC-t, ami 8,2 millió dollárjába került a cégnek.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.