Hirdetés
. Hirdetés

A Konica-Minolta kiszáll a digitális fényképezőgépek piacáról

|

A Konica Minolta úgy döntött, feladja a fotó üzletágát. A döntés értelmében márciusi hatállyal kilép a hagyományos és a digitális fényképezőgépek piacáról, valamint átadja digitális SLR (tükörreflexes) kameráival kapcsolatos fejlesztéseit a Sonynak. Márpedig, ha egy ennyire meghatározó szereplő kiszáll egy piacról, ott jelentős bajok vannak...

Hirdetés

Ebből is látszik, milyen nehéz helyzetben van az iparág. A 90-es évek elején piacra dobott első digitális fényképezőgépek óta sokat fejlődött a technológia, egyre kiélezettebb lett a verseny az egyes vállalatok között. A múlt héten a Nikon például bejelentette, hogy hamarosan leáll a 35 mm-es hagyományos filmmel működő fényképezőgépei gyártásával és inkább a digitális kamerákra összpontosít.

A Konica Minolta, bár nagy szakértelemmel rendelkezik az optikák, mechanikák és elektronikák terén, úgy tűnik, egyre nehezebben vette fel a versenyt a többi gyártóval. A Sonyval közösen még tavaly júniusban jelentették be, hogy szeretnének együtt dolgozni egy közös SLR (tükörreflexes) kamera kifejlesztésén. A bejelentést arra alapozták, hogy mivel a kompakt digitális gépek piaca már erősen telített, érdemesebbnek tartották a cserélhető objektíves gépek piacán próbálkozni: ezek a kamerák a félprofesszionális és profi felhasználókat célozzák meg.

A Sony akkor úgy nyilatkozott, hogy szeretné a Konica Minolta Maxxum/Dynax objektívcsatolóit használni a megállapodás értelmében közösen tervezett tükörreflexes gépeken is. Ez a csatoló először 1985-ben Minolta kamerákon jelent meg, és azóta 16 millió objektívet szállítottak ezzel a szabvánnyal. Az akkori bejelentés értelmében az első közös fejlesztések idén nyáron kerülhetnek csak boltokba. E csatolók fontos tulajdonsága, hogy együttműködnek a kamerán található autófókusz-rendszerrel, így ahogy az autófókusz technológiák fejlődnek, és a fotósok lecserélik a fényképezőgépeiket, az objektíveket tovább tudják használni az új készülékek fejlettebb tulajdonságait is kihasználva. A Minolta szerint az a lehetőség, hogy a felhasználóknak lehetősége van meglévő objektívjeiket újabb kamerákon is használni, alapvetően fontos az SLR kamerákra történő átváltás szempontjából is.

Ugyanakkor bejelentették azt is, hogy márciusig a minilabor üzletágból is ki szeretnének lépni, a színes film- és színes papírgyártást pedig 2007 márciusi hatállyal szüntetik meg.

Az SLR kamerák iránti kereslet az elmúlt években folyamatosan emelkedik. 2004-ben két és fél millió példányt értékesítettek belőlük világszerte, ami az IDC szerint 2009-re évi 7,3 millióra emelkedhet. Ezt nagyban elősegíti a készülékek ára is. Ami 2004-ben 1359 dollárért volt megvásárolható, az előrejelzések szerint 2009-ben 810 dollár körüli áron mozogna.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.