Hirdetés
. Hirdetés

A konzumerizáció újabb fejezete

|

Ha valaki azt hinné, hogy a konzumerizáció csak egyszeri jelenség volt a mobiltechnológiai robbanás következtében, alaposan téved. A következő generációs eszközök, technológiák már kopogtatnak, amelyekre hamarosan a vállalatoknak is figyelniük kell.

Hirdetés

A változások sebessége miatt nem jósolható meg pontosan, hogy miféle, nagyobb hatást kiváltó eszközökkel, technológiákkal kell leginkább számolniuk a vállalatoknak. A Gartner mindenesetre tíz kategóriába sorolta a legpotensebb feltörekvő technológiákat és legfontosabb tendenciákat, amelyek pár éven belül meghatározó változásokat eredményezhetnek az életünkben.

Hirdetés

Intelligens tárgyak mobilkapcsolattal
A mobiltelefonokat és tableteket egyre inkább távirányítóként és távvezérlőként is használhatjuk majd, mert annyi tárgy lesz képes közvetlen kapcsolatot létesíteni a környezetével vagy a hálózattal. Az alkalmazásokon keresztül különféle jelzéseket küldhetnek a használatuk jellemzőiről, vagy képesek lesznek frissíteni a szoftverüket és a beállításaikat stb. Emiatt 2020 táján százával lehetnek olyan tárgyak (villanyégőktől és háztartási eszközöktől kezdve a sportfelszereléseken át az okoskonnektorokig), amelyek megváltoztatják a mindennapi életmenetet.

Hordható készülékek
Nincs messze az idő, amikor az értékes ékszerekbe nyomkövető chipet dugnak, a testi funkciókat ellenőrző érzékelők pedig akár az alsóneműbe integrálva is hordhatók lesznek. De küszöbön vannak már az intelligens szemüvegek, az okosórák és a ruházatba épített különféle szolgáltatásokat nyújtó eszközök. Ezekből a szerkezetekből olyan személyi hálózatok jönnek létre, amelyek központi eleme az okostelefon lesz.

Egyre fejlettebb LTE
A Long Term Evolution (LTE) és az azt felváltó LTE Advanced (LTE-A) mobilhálózati technológiák sokkal hatékonyabban fognak működni a jelenleg ismerteknél, igen nagy, másodpercenként akár 1 gigabites adatforgalmi sebességet kínálva. Ez a hatalmas és mindenhol elérhető sávszélesség új szolgáltatások megindítását teszi lehetővé a hálózatüzemeltetőknek és a tartalomszolgáltatóknak egyaránt.

 

Vállalati mobilitásmenedzsment újratöltve
Több saját mobilszerkezet a munkában fejlettebb felügyeletet kíván. Ehhez a mobileszközök és -alkalmazások menedzsmentje, a kritikus alkalmazások „elkülönítő konténerbe” helyezése, az információk mobil úton való elemzése és megosztása várhatóan kritikus eleme lesz a céges mobilhasználatnak, s a BYOD terjedése tovább ösztönzi a szakpolitikák folyamatos aktualizálását.

Nagyobb figyelem az appokra
A mobil mérési mutatók és monitoring-eszközök, az alkalmazásteljesítmény-felügyelet (APM) segíthet meghatározni azokat a szűk keresztmetszeteket, amelyek akadályozzák a teljesítmény gyorsabb növelését. Ezek az eszközök betekintést nyújtanak az appok viselkedésébe, és lehetővé teszik az egyes eszközök által használt operációs rendszerekről, a felhasználók viselkedéséről, az appok funkcióinak kihasználásáról szóló statisztikák előállítását.

Egyre összetettebb felhasználói élmények
A legjobb fogyasztói appok már szigorú szempontoknak megfelelő felhasználói felülettel kerülnek forgalomba, és a fejlesztőknek új készségeket és új szakmai együttműködéseket kell kialakítaniuk a növekvő felhasználói elvárások kielégítésére. A mindig jobb és jobb felhasználói élmény eléréséhez egy sor új technikát és módszert kell használniuk (motivációtervezés, játékos felületek stb.), amelyek alapvetővé válnak a kegyetlen verseny által meghatározott app-piacon.

Fokozott wifi-kereslet
Az elkövetkező három évben a wifi-infrastruktúra bővülni fog, mivel egyre több wifi-képes eszköz jelenik meg a cégeknél, szervezeteknél. Például mind több helyfüggő szolgáltatás mutatkozik be, amelyeknek szükségük van a sűrűbben elhelyezett hozzáférési pontokra. A helyet követelő wifi-szabványok, például a 802.11ac, 11ad, 11aq és 11ah növelni fogják a wifi-teljesítményt, s a wifi relevánsabbá válik az olyan alkalmazások számára, mint a telemetria, és lehetővé teszi új, eddig ismeretlen szolgáltatások bevezetését.

A HMTL5 továbbra is forró
A HTML5 fejlesztési platform minden nehézség ellenére alapvető technológia lesz azoknak a fejlesztőcégeknek, amelyek az alkalmazásokat több platformon is elérhetővé akarják tenni. A Gartner szerint azonban a HTML5 nem lesz csodaszer a mobilalkalmazások hordozhatóságára, mert széttagolt és éretlen – ezért nagy az implementációs és biztonsági kockázata.

Helymeghatározás sokkal pontosabban
A pontos, beltéri érzékelés a mobilalkalmazásokkal együtt lehetővé teszi az újgenerációs, rendkívül személyre szabott szolgáltatások (például vásárlás közbeni hirdetések) bevezetését. A wifi, a bluetooth, az ultrahangos jeladók és a geomagnetics egyre kifinomultabbá válnak.

A három nagy uralkodni fog
Az operációs rendszerek piacán a Google Android, az Apple iOS és a Windows határozza meg továbbra is a mobilvilágot. Az alkalmazásarchitektúrák között szintén három – a natív, a hibrid és mobilinternet – lesz domináns a jövőben is. Ennek a tagtoltságnak köszönhetően a legtöbb nagy szervezetnek szüksége lesz a számos technikai és nem-technikai variációból származó bonyodalom hatékony kezelésére.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.