Hirdetés
. Hirdetés

A koronavírus-konteó oldalak megkopasztják a Google-t és az Amazont

|

A hirdetéskezelő oldalak megpróbálják korlátozni, hogy milyen weblapoknak biztosítanak reklámbevételt, de egy kifejezetten ezt vizsgáló szervezet szerint jócskán akad még tennivaló.

Hirdetés

Ha megjelenik egy társadalmi, gazdasági, technológiai vagy éppen egészségügyi kérdés, amely rengeteg embert érint, akkor elkerülhetetlenül elkezdenek vele kapcsolatban terjedni a tévhitek és álhírek. Ennek az internet minden eddiginél jobb táptalajt biztosít, így lényegében cenzúrázatlanul burjánzhatnak sokszor eget verő sületlenségek is a világhálón. Természetesen igaz ez a koronavírusra is, melynél azonban egy-egy álhír akár nagyon komoly egészségügyi kockázatot is jelenthet a társadalomra; az azokat terjesztő oldalak mégis bőségesen megszedik magukat a reklámbevételeken.

Hirdetés

A Global Disinformation Index (GDI) frissen készített felmérésében 480 angol nyelvű oldalra térnek ki, melyek rendszeresen publikálnak álhíreket és téves információkat a koronavírussal kapcsolatban. Ezeken az oldalakon a Google, az Amazon és az OpenX által biztosított reklámfelületek találhatók, melyekből a kamuhírek terjesztői a kattintásvadász bejegyzésekkel szépen kereshetnek.

A hirdetési platformok 75%-át biztosítja a Google, míg az Amazon és az OpenX 10-10%-ot szolgáltat, ezek a GDI becslése alapján nagyjából 25 millió dollár bevételt hozott a káros oldalaknak. A Google a jelentés után öt oldalt blokkolt, azonban a cég szóvivője közleményben támadta a GDI felmérését, mivel szerintük nem egyértelműen megítélhető, hogy mi számít álhírnek, illetve a jelentésben közölt pénzügyi adatokról azt gondolják, hogy pontatlanok és átláthatatlanok.

A koronavírussal kapcsolatos tévhitek terjesztése egyébként kizáró ok a Google és a többi oldal hirdetési szabályzata szerint is és elkezdték leállítani a bevételi lehetőségeket az általuk is igazoltan kamuhíreket terjesztő oldalakon. A Goolge állítása szerint csak ők 6,5 millió dollárt költöttek arra, hogy az oldalaikon rendszeresen szűrve legyenek a COVID-19-cel kapcsolatos hírek. 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.