Hirdetés
. Hirdetés

A lábszervertől a BYO felhőig

|

A munkatársak személyi adatait a megfelelő igazgatóságon az egyik alkalmazott asztala alatt, az alkalmazott lábánál duruzsoló szerveren tárolták. Az informatikusok egymás között lábszerverként emlegették a szóban forgó masinát, amitől egyébként pedig a hajuk az égnek állt. Viszont az igazgatóság mindenható vezetőjén nem tudtak áttörni.

Hirdetés

Őkelme volt az, aki ragaszkodott ahhoz, hogy így legyen - az ország egyik nagyon nagy vállalatánál. Sok éve ennek. E mindenhatónak hitt vezető nem mindenható többé és nem is vezető ott, ahol hosszú éveken át ő mondhatta meg, mi hogyan legyen - még az informatikában is.

Most viszont azt olvasom, nagyon úgy néz ki, hogy eljönnek azok az idők, amikor akár magunk is összerakhatunk informatikai infrastruktúrát, afféle BYO-san, azaz "Bring-Your-Own"-osan. Még a végén akár eljuthatunk a lábunknál elhelyezhető felhőig, amit akár lábfelhőként is emlegethetünk majd.

Azt olvasom a Networkworld egyik cikkében, hogy a Gartner elemzője, Michael Warrilow egy Los Angeles-i Gartner rendezvényen néhány hete megrajzolta az adatközpontokra váró jövő legfrissebb, valószínűnek tartott képét.

A digitális világ növekedéséből fakadóan sebesen növekszik a strukturált és nem strukturált adatok mennyisége. E folyamatosan duzzadó adattömeget el kell helyezni valahol, tehát a tárolási igény is megállíthatatlanul növekszik. Warrilow azt állítja, hogy már nem is igazán dedikált tárolókat használunk majd e célra, hanem hiperkonvergens integrált rendszereket (Hyper-converged Integrated Systems, vagyis HCIS).

Ahogyan a Gartner oldalán írják, a HCIS, amely a megosztásos számítási és tárolási erőforrások platformja, szoftveresen meghatározott tárolásra, szoftveresen meghatározott számítási kapacitásra, kommoditizált hardverre és egységesített menedzsmentinterfészre alapul.

 

S hogy nyomatékot adjon szavainak, Warrilow azt bátorkodott állítani, hogy a Gartner legfrissebb számaiból kiolvasható: a HCIS fog a leggyorsabban bővülni az adatközponti szegmensben. Az integrált rendszerek piacából 2020-ra 32 százalékos részesedést ér majd el.

Valóságos földindulás megy végbe a következő években az informatika e területén. A régi lerombolása és az új megteremtése az elemző szerint a szoftveresen meghatározott infrastruktúramodellnek köszönhető, avagy annak a számlájára írható - kinek melyik megfogalmazás van ínyére.

A pusztán tárolási funkciót végző hagyományos egységek néhány éve még csaknem 100 százalékos részesedéssel uralták a tárolók piacát, a Gartner ellenben azt jósolja, hogy drasztikus változás várható például azért, mert a szoftveresen meghatározott infrastruktúra előretör. Kevesebb mint a felére esik vissza a tradicionális tárolók részesedése 2019-re, ami bátor rövidtávú előrejelzésnek tekinthető.

Warrilow előadását összegezve a Networkworld nem feledkezik el megemlíteni, hogy a Gartner elemzője szerint a felhőbe való beköltözés nem minden vállalat számára elkerülhetetlen és azonnali kötelesség. Az olyan cégeknek, amelyek üzleti tevékenysége viszonylag statikus, és amelyek nem követelik meg a fürgeséget a belső IT-tól, fejtegette a Gartner embere, nem szükségszerű, hogy a felhő infrastruktúráját válasszák. Azt is kijelentette, hogy addig, amíg a saját adatközpontban forognak a meghajtók, nem adják meg magukat, nem jött még el az ideje a felhőbe való költözésnek. Érdekes ilyesmit hallani, olvasni, amikor ahhoz vagyunk szokva, hogy az elemzőtől a szállítókig uniszónó hangzik az üzenet: nem korszerű az a cég, amely nem bérelt ki magának legalább egy rongynyi számítási felhőt.

Ha viszont elérkezik az ideje, lépni kell. És akkor a saját adatközpontot be lehet csukni - vagy át lehet formálni. A saját centrumot az elasztikus és skálázható felhős infrastruktúra erős keveréke válthatja fel. Maguk az adatközpontok pedig egyre kevésbé lesznek fizikaiak, egyre inkább szoftveresen meghatározottakká és még virtuálisabbakká válnak - keverve a házon belüli és kívüli elhelyezést.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.