Hirdetés
. Hirdetés

A legígéretesebb 10 új open source projekt

|

Motorjává váltak az informatikai iparág innovációjának a nyílt forráskódú fejlesztések. Cikkünkben megismerhetik a tavalyi év legizgalmasabb projektjeit, a Black Duck „Open Source Rookies of the Year” díjának nyerteseit.

Hirdetés

Arról ismert a nyílt forráskódú világ, hogy sok innovációval egyszerű megoldásokat fejleszt összetett problémákra. Minden évben rengeteg új nyílt forráskódú projekt indul, ezek közül azonban csupán néhány lesz sikeres. Egyes kezdeményezések meglévő technológiákra építenek, míg mások teljesen új megoldásokkal rukkolnak elő. Sok projektet egyszerű fejlesztési problémák megoldására hoznak létre, míg mások nagyratörő terveket dédelgetnek, melyek megvalósításához a fejlesztők közreműködését kérik világszerte.

Hirdetés

Évről évre kiválasztja a Black Duck nyílt forráskódú szoftverlogisztikai vállalat a legígéretesebb 10 új nyílt forráskódú projektet aktivitásuk alapján egy súlyozott értékelési rendszer segítségével. Az alábbiakban ismertetett kezdeményezések jó illusztrálják, hogy manapság milyen témák foglalkoztatják a leginkább a nyílt forráskódú közösséget.

Debops
A DebOps az Ansible nyílt forráskódú eszközkészlet playbookjainak és szerepeinek gyűjteménye, amely egyetlen konténertől egy teljes adatközpontig méretezhető. Az alapító Maciej Delmanowski azért tette nyílt forráskódúvá a DebOps-ot, hogy külső fejlesztők közreműködése révén biztosítsa projektje fejlődését. A DebOps egy kis lengyelországi egyetemen kezdte pályafutását, amely saját adatközpontot üzemeltetett, és minden beállítást manuálisan végeztek. Mivel az összeomlások néha több napos leállásokhoz vezettek, Delmanowski arra a következtetésre jutott, hogy egy konfigurációkezelő rendszerre van szükség. A Debian alapokra építkező DebOps a teljes adatinfrastruktúrát konfiguráló Ansible playbookokból áll, és a projektet többféle munkakörnyezetben alkalmazták már.

Code Combat
A jegyzeteléssel, olvasással való tanulás nem igazán hatékony a technológiai tantárgyaknál. Ugyanakkor a játékok nem szólnak másról, mint az elköteleződésről, ezért készítettek a Code Combat alapítói egy többszereplős programozó játékot a kódolás tanítására. A kezdeményezést eredetileg startup-vállalkozásként akarták elindítani, aztán úgy döntöttek, hogy inkább egy nyílt forráskódú projektet csinálnak belőle. A közösség nagy lelkesedéssel fogadta, folyamatosan csatlakoztak a közreműködők, és alig két hónappal az indulás után a játékot bevették a Google Sommer of Code programjába. A jelenleg 45 nyelven elérhető CodeCombat a remények szerint nélkülözhetetlen eszköze lesz azoknak, akik szórakoztató módon kívánják megtanulni a programozás mesterfogásait.

Storj
A Storj egy peer-to-peer felhőalapú tárolóhálózat, amely végponttól végpontig terjedő titkosítást valósít meg, lehetővé téve a felhasználóknak, hogy harmadik fél közreműködése nélkül továbbítsanak és osszanak meg adatokat. A bitcoin blockchain technológiáján és peer-to-peer protokollokon alapuló Storj biztonságos, privát és titkosított felhős tárolást nyújt. A felhőalapú tárolás ellenzői a költséghatékonyság és a támadások elleni sebezhetőség miatt aggódnak, ezért a Storjot privátfelhős tárolási piactérként üzemeltetik, ahol a tárhelyet a Storjcoin X (SJCX) virtuális pénzzel lehet megvásárolni.

 

Egyedül a fájlok tulajdonosai rendelkeznek a titkosított információ eléréséhez szükséges kulcsokkal. A decentralizált felhős tárolási piactér koncepcióját a tavalyi Texas Bitcoin Conference Hackathon rendezvényen mutatták be, s miután a projekt az első helyen végzett, az alapítók különféle fórumok és a közösségi média segítségével építettek fel egy aktív közösséget.

Neovim
Közel 25 éves pályafutása során a Vim a szoftverfejlesztők millióinak kedvenc szövegszerkesztőjévé vált, ennek a programnak a továbbfejlesztése a Neovim. Annak érdekében, hogy megfeleljen a szoftverfejlesztők mai igényeinek, a projekt alapítója, Thiago de Arruda elhatározta, hogy a Vim megszokott funkcióinak megtartása mellett tökéletesíti az alkalmazást. A közösségi finanszírozással szerzett pénz lehetővé tette számára a hathónapos zavartalan munkát, amelyhez jelentős mértékben hozzájárult támogatásával a Neovim közösség.

CockroachDB
Korábbi Google-alkalmazottak egy nagyvállalati adatmegoldást tettek nyílt forráskódúvá a CockroachDB méretezhető, georeplikációs, tranzakcionális adatáruház formájában. A globális online létesítményeiben tárolt több terabájtnyi adat kezelésére fejlesztette ki a Google a méretezhetőséget, fenntarthatóságot és tranzakcionalitást nyújtó Spannert. Ezeket az előnyös tulajdonságokat vitte el a CockroachDB mögött álló csapat a nyílt forráskódú közösségbe. A valódi csótányokhoz hasonlóan a CockroachDB is túléli a feje elvesztését, vagyis képes tolerálni bármely csomópont meghibásodását. A projekthez tapasztalt közreműködőkből álló elkötelezett közösség tartozik, amelyet az alapítók a közösségi médián, a GitHubon, konferenciákon és összejöveteleken verbuváltak össze.

Kubernetes
A konténerizált szoftverfejlesztést a nyílt forráskódú közösségbe bevezető Docker az erőteljes, innovatív eszközök és technológiák gerincévé vált. A Google által tavaly júniusban bemutatott Kubernetes egy nyílt forráskódú konténermenedzsment-eszköz, amely a fejlesztés gyorsítására és a műveletek egyszerűsítésre használható. A Google évek óta használ konténereket, a tavaly nyári DockerCon rendezvényen pedig nyílt forráskódúvá tette a Kubernetest, amelyet az exponenciálisan növekedő Docker ökoszisztéma igényeinek kielégítésére fejlesztett ki. A más szervezetekkel és projektekkel való együttműködés eredményeképpen a Kubernetes kezdeményezés a leggyakrabban letöltött eszközzé vált a Docker Hubon. A Kubernetes csapata a projekt kiterjesztésén és a közösség létszámának növelésén munkálkodik annak érdekében, hogy a szoftverfejlesztőknek kevesebb időt kelljen tölteniük az infrastruktúra menedzselésével és több idejük maradjon az alkalmazások fejlesztésére.

Open Bazaar
Az Open Bazaar egy decentralizált piactér, ahol bárkivel lehet kereskedni, és a fizetés bitcoinnal történik. Az ötlet egy hackathon rendezvényen született, az alapítók a BitTorrent- és bitcoin-technológiákat, valamint a hagyományos pénzügyi szerverek módszertanát ötvözték egy cenzúramentes kereskedelmi platform létrehozása érdekében. Céljuk az átláthatóság biztosítása, valamint az online kereskedés és üzletkötés radikális megváltoztatása.

IPFS
Az InterPlanetary File System egy globális, peer-to-peer állományrendszer, amely számos ötletet kölcsönöz a Gittől, a BitTorrenttől és a HTTP-től, hogy létrehozzon egy új adat- és adatszerkezet-átviteli protokollt. A bizonyos szempontból a webhez hasonlító IFPS mögött egy radikális csoport áll, amely nem kevesebbet tűzött ki célul, mint hogy egy peer-to-peer állományrendszerrel összekösse az összes informatikai eszközt. Ez a lehetséges http-helyettesítő több fórumon tartja fenn a közösségét, többek között a Giten és egy IRC csatornán, amely több mint 100 közreműködővel rendelkezik.

cAdvisor
A Container Advisor egy démon, amely összegyűjti, csoportosítja, feldolgozza és exportálja a futó konténerekre vonatkozó információkat, értékes adatokat nyújtva a konténerhasználóknak az erőforrások kihasználtságáról és a teljesítménykarakterisztikáról. A cAdvisor minden egyes konténer esetében rögzíti az erőforrás-izoláció-paramétereket, az erőforrás-kihasználás historikus adatait és a hálózati statisztikákat. A legtöbb Linux disztribúción fut, és sokféle konténertípust támogat, többek között a Dockert is. A konténerek de facto monitorozó ügynökévé vált, sok rendszerbe integrálták, és egyike a Docker Hub legtöbbször letöltött szoftvereinek. A fejlesztő csapat azon dolgozik, hogy képessé tegye a cAdvisort az alkalmazások teljesítményének mélyebb megértésére.

Terraform
A Terraform konfigurációkat nyújt infrastruktúrák létesítésére, a fizikai és virtuális szerverektől kezdve az e-mail és DNS szolgáltatókig. Az ötlet lényege felölelni mindent az egyedi házon belüli megoldásoktól a nyilvános felhőplatformok által nyújtott szolgáltatásokig. A Terraform lehetővé teszi az üzemeltetőknek az infrastruktúra biztonságos és hatékony megváltoztatását. Egy végrehajtási tervet generál, amely leírja, hogy mit fog tenni a kívánt állapot eléréséhez, majd a terv megvalósításával felépíti a leírt infrastruktúrát.

A módszer révén elkerülhetők a meglepetések az infrastruktúra megváltoztatásakor. Az infrastruktúrára összetett változási készletek alkalmazhatók, méghozzá minimális emberi beavatkozással. A végrehajtási tervnek és az erőforrások kihasználtságát mutató grafikonnak köszönhetően pontosan tudjuk, hogy a Terraform mit fog megváltoztatni és milyen sorrendben, így sok lehetséges emberi hiba elkerülhető.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.