Hirdetés
. Hirdetés

A Meta győzött a Within VR startup megvásárlásáért folytatott küzdelemben

|

Egy kaliforniai bíró a hírek szerint engedélyezi, hogy a Meta lezárja a Within nevű virtuális valóságos fitnesz startup felvásárlását, annak ellenére, hogy a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) trösztellenes ügye folyamatban van.

Hirdetés

A Bloomberg jelentése szerint a két végzés elutasítja az FTC kérését az üzlet megakadályozására, de egyhetes haladékkal, amely időt ad a hivatalnak a fellebbezésre. A végzéseket tegnap tették közzé, és február 7-re tűzték ki az ügy státuszmeghallgatását.

Az FTC 2022 júliusában indított pert annak megakadályozására, hogy a Meta felvásárolja a Within céggel, amely a népszerű Supernatural VR-alkalmazást fejleszti. Az ügynökség azzal érvelt, hogy a Meta a felvásárlás révén kiterjesztené dominanciáját a fogyasztói VR-piacon, ahová az elmúlt években sok erőforrását helyezte el. A bizottság kiemelte a Meta korábbi, 2019-es fúzióját a Beat Saber mögött álló céggel, azt állítva, hogy a Within megszerzése megszüntetné a két vállalat közötti előnyös rivalizálást.

A Meta harcolt a döntés ellen, de decemberben beleegyezett, hogy január 31-ig elhalasztja a Within felvásárlását - bár a Meta CTO-ja, Andrew Bosworth egy meghallgatáson azt mondta, hogy a vállalat esetleg ejti az üzletet, ha az "nem zárul le időben". A Meta egyelőre nem kívánt nyilatkozni a döntésről.

Hirdetés

Az FTC-nek nyilvánvalóan belső nézeteltérésekkel kellett szembenéznie azzal kapcsolatban, hogy beavatkozzon-e a Meta és a Within üzletébe, és az ügy folytatása szöges ellentétben áll a Meta (korábban Facebook) több viszonylag zökkenőmentes akvizíciójával, köztük a VR startup Oculus 2014-es megszerzésével. "A bíróság utasításainak tiszteletben tartása miatt az FTC jelenleg nem áll módjában kommentálni a történteket" - mondta Douglas Farrar, az FTC közkapcsolati igazgatója a The Verge megkeresésére.

Ha az e heti végzés érvényben marad, az az ügynökség vezetője és trösztellenes keresztes lovagja, Lina Khan számára veszteséget jelentene - írja a lap. A vereség akkor következne be, amikor az FTC egy újabb játékokkal kapcsolatos fúzió megállításáért küzd, és a Microsoft felvásárolja az Activisiont.

A két ügy között jelentős különbségek vannak, különösen a VR-piac kis mérete a teljes játékiparhoz képest, valamint az FTC döntése, hogy a Within-ügyben kifejezetten a fitnesz-VR-alkalmazások piacára összpontosít, nem pedig a VR-re vagy a játékokra általában. Mindazonáltal a döntés azt jelezheti, hogy a technológiai iparági konszolidáció korlátozására irányuló küzdelem nehézségekbe ütközik annak ellenére, hogy a trösztellenes felügyelők folyamatosan próbálnak kapaszkodókat adni.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.