Hirdetés
. Hirdetés

A magas energiaköltségek elűzik a vállalatokat az EU-ból

|

Többek között a fém- és vegyiparban tevékenykedő cégek települnek át az Egyesült Államokba - írja a The Wall Street Journal.

Hirdetés

Az európai energiaárak emelkedése a gázhiánnyal párosulva arra kényszerít számos európai vállalatot, hogy áttelepüljön vagy tevékenységének egy részét az Egyesült Államokba helyezze át - jelentette a héten a The Wall Street Journal.

A lap szerint a cégeket az vonzza, hogy a magas infláció ellenére az Egyesült Államokban a gázárak viszonylag alacsonyak, Washington pedig Brüsszellel ellentétben nem fenyegetett üzemanyag-ráció bevezetésével az energiaválság leküzdésére, ami számos iparág számára halálos lehet. Washington nemrégiben törvénybe iktatta a megújuló energiával kapcsolatos projektek, valamint az amerikai félvezetőipar finanszírozását is, amit sok vállalat vonzónak talál.

Hétfőn olyan hírek láttak napvilágot, amelyek szerint a német Volkswagen autógyártó a németországi és kelet-európai üzemei termelésének áthelyezését fontolgatja. A Volkswagen a dán Pandora ékszergyártóval együtt az év elején jelentette be amerikai terjeszkedését. A luxemburgi székhelyű ArcelorMittal acélgyártó nemrégiben közölte, hogy németországi üzemeiben csökkenteni fogja a termelést, és a munkát egy texasi létesítménybe összpontosítja. Az amszterdami székhelyű OCI vegyipari vállalat szintén ebben a hónapban közölte, hogy bővíti ammóniaüzemét az Egyesült Államokban.

Hirdetés

Az amerikai vállalatok Európában is leépítéseket hajtottak végre. A Tesla nemrégiben közölte, hogy szünetelteti az akkumulátorcellák németországi gyártására vonatkozó terveit, míg a JPMorgan Bank állítólag fontolgatja frankfurti központjának bezárását, mert áramszünetek esetén fennáll a kereskedés megszakadásának veszélye.

Az európai gázárak 2022-ben több mint 400%-kal emelkedtek a csúcsra, a hollandiai TTF csomópontban a gáz határidős ügyletei augusztusban megawattóránként 346 euróra (353 dollár) szöktek fel. Azóta az árak mérséklődtek, mivel az európai gáztárolók közel telítettségről számoltak be, és az európai benchmark hétfőn megawattóránként 187 euró körül mozgott. Mivel azonban továbbra is bizonytalanok az orosz szállítások, a piaci szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a gázárak hamarosan ismét emelkedhetnek.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.