Hirdetés
. Hirdetés

A mobilok már a spájzban vannak!

|

BYOD - napjainkban ez az egyik leggyakoribb buzzword az informatikában. Az alkalmazottak üdvözlik, a cégvezetők érdeklődnek iránta, az informatikai szakemberek azonban tanácstalanok vele kapcsolatban.

Hirdetés

Joggal, hiszen számos területet kell lefedni ahhoz, hogy biztonságosan, hatékonyan és megfelelően lehessen használni a mobileszközöket a vállalati infrastruktúrában – legyen szó akár privát, akár céges tulajdonú okostelefonokról vagy tabletekről. A legmodernebb technológiák azonban képesek hathatós segítséget nyújtani a vállalati informatikai szakemberek számára a mobilkészülékek kezelésében.

Öt évvel ezelőtt még ritkaságszámba ment, ha egy vállalat alkalmazottja a privát telefonját vagy számítógépét akarta használni a mindennapi munkája során. A cégek többnyire egységes számítógépparkokkal és mobilflottákkal működtek, amelyek felügyelete könnyen átlátható volt. Mára azonban a helyzet megváltozott, és egyre több helyen engedélyezik a munkavállalók számára a saját készülékek használatát. Sőt, egyre több helyen teszik lehetővé, hogy az alkalmazott maga válassza ki a számára legmegfelelőbb munkaeszközt – természetesen bizonyos kereteken belül. Ennek következtében az adott vállalat infrastruktúráján belül rengeteg különféle gyártó különféle készüléke működik különböző operációs rendszereken, ami rendkívül megnehezíti az eszközök kezelését és felügyeletét az informatikai szakemberek számára.



Itthon is egyre népszerűbb
A számok azt mutatják, hogy a hazai vállalatok körében is elterjedőben van a trend. A NetIQ Novell SUSE Magyarországi Képviselet felmérést készített a témával kapcsolatban a tavaly ősszel megrendezett ITBN látogatói körében. A kutatásban részt vevők több mint felénél a munkavállalók igénybe vehetik saját eszközeiket a napi munka során úgy, hogy azokról a céges hálózathoz és vállalati adatokhoz is hozzáférhetnek. Ezen cégek egyötödénél ugyanakkor nem létezik semmilyen előírás vagy házirend a készülékek használatára vonatkozóan, ami biztonsági problémákat vet fel, és a megfelelőségi előírások teljesítését is nehezíti. A válaszok alapján a BYOD jelenséghez kapcsolódó leggyakoribb aggály az adatbiztonság, de fontos tényezőnek számít az eszközfelügyelet kiterjesztésének energia- és költségigénye, valamint a már említett megfelelőség is.

Mindenre van megoldás
A fenti felsorolással azonban még nem teljes a lista. A rengeteg különféle rendszerű készülék esetében a biztonság, a felügyelet és a megfelelőség mellett kihívást jelenthet például a vállalati alkalmazások használata, a fájlok elérése, megosztása és szerkesztése, illetve a mobileszközökről történő nyomtatás is.

Az innovatív gyártók már idejekorán felismerték a téma jelentőségét, így ma már bármelyik szervezet számára elérhetők olyan megoldások, amelyekkel egyszerűen és költséghatékonyan orvosolható minden, a különféle okostelefonok és táblagépek vállalati használatához kapcsolódó probléma. Mivel egy mobileszköz-felügyeleti vagy mobil fájlhozzáférési megoldás beszerzése jóval kisebb forrásból kivitelezhető, mint a hardverpark frissítése, a vállalatoknak érdemes fontolóra venniük a privát készülékek használatának engedélyezését – természetesen a megfelelő keretek között.

Az alapok: eszközfelügyelet
A táblagépek és mobilok hatékony és biztonságos kezelése egy megbízható és rugalmas eszközfelügyeleti megoldással kezdődik. Erre mindenképpen szükség van olyan esetekben, amikor egy cég tableteket vezet be a különböző telephelyein, az irodában vagy bárhol máshol dolgozó munkatársak körében, esetleg hozzáférést biztosít a vállalati levelezőrendszerhez a munkavállalók számára privát tulajdonú eszközeikről. Olyankor is elengedhetetlen az eszközfelügyelet, ha „csupán” azt kell nyomon követni, kik és milyen készülékekkel férnek hozzá a vállalati hálózathoz.

Hirdetés

Érdemes olyan terméket választani, amely képes együttműködni a legújabb és a korábbi iOS, Android, Symbian, Windows Mobile rendszerekkel, illetve egyéb ActiveSync-kompatibilis készülékekkel is, hiszen csak így garantálható a minden mobiltelefonra és táblagépre kiterjeszthető eszközfelügyelet. Szintén az eszközfelügyeleti szoftvernek kell biztosítania az informatikusok egyszerű hozzáférését a vállalati levelezőrendszerhez, a naptárszolgáltatásokhoz és a címjegyzékekhez, valamint az egyes funkciók használatához szükséges alkalmazásokhoz és adatokhoz. Az ideális megoldás emellett képes az eszközök és a felhasználói tevékenységek követésére, valamint leltár- és eszközfelügyeleti feladatok ellátására is.

A biztonság mindenekfelett
Mivel az alkalmazottak készülékeiket a munkaidő lejárta után is magukkal viszik, fennáll a veszély, hogy illetéktelen kezekbe kerülnek a munkaeszközökön keresztül elérhető vagy azokon tárolt vállalati adatok.

Kutatások szerint azonban a cégek nem fordítanak kellő figyelmet a privát készülékek használatából származó veszélyekre, amit a Ponemon Institute nemrégiben készített tanulmánya is alátámaszt. A felmérés szerint a cégek mindössze 44 százaléka tartja prioritásnak az ilyen típusú biztonsági kockázatok kivédését, ami csökkenő tendenciát mutat a 2011-es statisztikákhoz képest. A válaszadók 48 százaléka ugyanakkor úgy véli, hogy a BYOD miatt jelentősen nőtt a kockázat a belső fenyegetések terén. A megkérdezettek 77 százaléka belátta, hogy számottevő biztonsági kockázatot jelent, ha a házirendek nem érvényesek a végfelhasználói eszközökre.

Eloszlathatja a biztonsággal kapcsolatos aggodalmakat, ha az eszközfelügyeleti megoldásunk lehetővé teszi a mobilkészülékek titkosítását és a lezárását, illetve az adatok távoli törlését. A legmodernebb eszközfelügyeleti termékek, így például a Novell ZENworks Mobile Management arra is képesek, hogy külön kezeljék a vállalati és privát tartalmakat a mobilkészülékeken. Ha a telefont vagy tabletet ellopják vagy elveszítik, a felhasználók azonnal, távolról törölhetik az érzékeny céges adatokat, míg a mások számára értéktelen privát tartalmak, például családi fotók vagy zeneszámok megmaradhatnak az eszközön. Ha pedig a készülék mégis visszakerül a gazdájához, a tulajdonos a magánjellegű adatokat is visszakapja, miközben a vállalati információk egy pillanatig sem forogtak veszélyben.

Ideális esetben az eszközfelügyeleti megoldás arra is lehetőséget biztosít a maximális biztonság érdekében, hogy a szakemberek biztonsági házirendeket szabjanak testre a munkavállalók és a mobileszközök számára, illetve azok auditálására vonatkozóan.

Megfelelni csak pontosan, szépen…
A compliance feltételek teljesítése különösen nehéz kérdéskör a privát eszközök esetén, hiszen nem elég a megfelelő beállítások és házirendek létrehozása és bevezetése. Mivel a felhasználó a saját készülékén ezeket bármikor módosíthatja, folyamatosan ellenőrizni kell, hogy változatlanok maradtak-e. Az eszközfelügyeleti megoldásban alkalmazható riasztások és értesítések automatikusan gondoskodnak erről.

A legfejlettebb termékekben beállítható, hogy az informatikai részleg automatikus riasztásokat kapjon az esetleges problémák, szabálysértések vagy akár a biztonsági beállítások módosítása esetén. Ez a funkció egyébként nem csupán a megfelelőséghez kapcsolódóan használható, de a licencelési vagy a vezetőségi követelmények ellenőrzésére is igénybe vehető.

Hozzáférés a fájlokhoz, alkalmazásokhoz és nyomtatókhoz
A mobilkészülékek legnagyobb előnye, hogy nevüknek megfelelően bárhol és bármikor lehetővé teszik a munkát. Ahhoz azonban, hogy az alkalmazottak valóban rugalmasan dolgozhassanak, hozzá is kell férniük a vállalati adatokhoz és alkalmazásokhoz.

A céges programokat egy vállalati alkalmazástár segítségével lehet a legegyszerűbben, biztonságosan megosztani, amely az alkalmazások könnyű terjesztésére és központi felügyeletére is alkalmas, és a legmodernebb eszközfelügyeleti megoldásokban már alapvető „szériatartozék”.

A legjobb eszközfelügyeleti termékek szintén lehetőséget kínálnak a fájlok biztonságos megosztására, ám akadnak olyan megoldások, amelyeket kifejezetten a mobil fájlhozzáféréshez fejlesztettek ki, mint például a hamarosan megjelenő Novell Filr. Az ilyen jellegű szoftverek segítségével a felhasználók bármilyen eszközön biztonságosan elérhetik, megoszthatják és szerkeszthetik a céges tartalmakat, ugyanis a megoldás a meglévő tűzfalakat és hozzáférési jogokat használja a szervezet biztonságának fenntartásához.

A nyomtatókhoz történő csatlakozás szintén kritikus pont a táblagépek vagy okostelefonok vállalati használata során. A mobilkészüléken ugyan el lehet készíteni egy prezentációt, ám ha az előadás előtt szeretnénk kinyomtatni az anyagot, hogy kiosszuk a hallgatóságnak, a kompatibilitási problémák miatt előfordulhat, hogy ehhez előbb el kell küldeni a dokumentumot e-mailben, és egy asztali gépen elindítani a nyomtatást. Ezt a problémát küszöbölheti ki például a Novell 2013-ban érkező iPrint nyomtatási megoldása, amelynek segítségével a felhasználók bármilyen eszközről, bármilyen nyomtatóval nyomtathatnak. A printerekhez e-mailen vagy AirPrint, illetve egyéb vezeték nélküli technológián keresztül is hozzá lehet férni, így a mobil nyomtatás sem okozhat problémát.

Mobilitás = produktivitás + költséghatékonyság
A felsorolt problémák sokrétűnek tűnhetnek, mégse rettentsenek el senkit, hiszen a megfelelő termékekkel könnyen orvosolhatók. A Novell például teljes, mindent lefedő portfóliót kínál a mobilitás terén, a befektetés pedig megéri, hiszen a táblagépeknek és okostelefonoknak köszönhetően az alkalmazottak produktivitása jelentős mértékben nő. Ha pedig a munkavállalók saját gépeiket használják, a munkaadók jóval nagyobb költségeket spórolhatnak a munkaeszközökön, mint amennyibe a BYOD kihívásait kezelő megoldások kerülnek.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.