Hirdetés
. Hirdetés

A multik is fizetést csökkentenek

|

10 százalékot is eléri a vergődő elektronikai ipari óriás alkalmazottainak bérvisszavágása.

Hirdetés

Ma jelentette be a Sharp, hogy kénytelen csökkenteni munkatársainak bérét a következő hónaptól, annak jegyében, hogy mérsékelje veszteségeit. A mintegy 10 százalékos visszavágás révén jelen, 2013 márciusáig tartó üzleti évében durván 180 millió dolláros megtakarítással számol a lépés nyomán a japán óriáskonszern. Ezzel együtt a periódus végére még mindig 3 milliárd dolláros veszteséget várnak a Sharpnál.

És ez nem is az első ilyen lépése a vállalatnak. A leginkább televíziók és kijelzőpanelek gyártójaként ismert cég áprilisban már bejelentett egy bércsökkentést: akkor a vezetők javadalmazását fogta vissza 5 százalékkal. Ezúttal azonban nehezebb dolga lesz a vállalatnak: a szakszervezetekbe tömörült munkások vezetőivel kemény tárgyalásokat kell folytatnia, ha sikerre akarja vinni tervét. „A Sharp üzleti körülményei egyre durvábbá válnak, így a talpraálláshoz nélkülözhetetlen pénzügyi erő további javítására van szükség” - olvasható a cég által kiadott közleményben.

Sharp részvények 2012.04.-09
Sharp részvények 2012.04.-09

A Sharp részvények elmúlt fél éve - lefelé tartó hullámvasút, jenben (forrás: Bloomberg Businessweek)

Úgy tűnik, elég nagy a baj a Sharp háza táján: nemrég egy 2 milliárdos „vészkölcsönt” kellett felvennie a vállalatnak, és a Foxconn Electronics tulajdonosával, a Hon Haijal is folyamatos tárgyalásban van, a cégben levő részvényeinek eladása ügyében (erről bővebben itt). Emellett önkéntes nyugdíjprogrammal is igyekszik mérsékelni munkavállalói számát. Amellett, hogy a Sharp kénytelen volt a bércsökkentés eszközéhez nyúlni, egyéb, bérköltséggel kapcsolatos kiadásait is megvágja. A japán vezetés kevesebbet szeretne költeni a jövőben túlórák kifizetésére és üzleti utak finanszírozására.

De hogy ne csak negatívumokról írjunk: a vállalat ezen a héten ünnepli alapításának századik évfordulóját.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.