Hirdetés
. Hirdetés

A PC memóriák árai nőnek, a többi csökken

|

Elemzők szerint a számítógépekbe való DRAM memóriák ára növekvőben van, míg az MP3 lejátszókba, és egyéb szórakoztató eszközökbe szánt NAND flash memóriák ára folyamatosan csökkenő tendenciát mutat.

Hirdetés

A tajvani DRAMeXchange Technology vállalat szerint jelenleg némi hiány tapasztalható a DRAM piacon. A készletcsökkenés legfőbb okozója az volt, hogy a gyártók többsége a nagyobb nyereséghányaddal rendelkező NAND flash memóriákra koncentrált, miközben a DRAM-ról "megfeledkeztek". Ennek következménye, hogy a NAND memóriákra épülő eszközök ára rohamosan csökkenni kezdett, ahogy a készlet felhalmozódott.

A jelenleg legkeresettebb DRAM típus az 512 megabites, 533 megahertzes DDR 2 chip, amelynek ára a tavalyi év során 25%-ot emelkedett, darabonként 3,75 dollárról 4,69-re. Sajnos a DRAMeXchange elemzői szerint a helyzet az idei év első felében nem sokat fog javulni, mivel a gyártóknak sok időbe telik újra növelni a termelést.

Ez főként a magasabb kategóriába sorolt PC-k esetében okoz gondot, az olcsóbb kiépítésű példányok ugyanis még mindig főként 256 megabites chipeket használnak, ráadásul ezek órajele is alacsonyabb. Ezt a szegmenst annyira nem érintette a készlethiány, bár az áremelkedés itt is jelentős, nagyjából 13 százalék.

A NAND flash memóriák kereslete azonban némileg visszaesett, miután a Samsung és az Apple között létrejött megállapodás időtartama lejárt. Az Apple az egyik új hordozható zenelejátszójában, az iPod nanóban alkalmazta ezeket a chipeket. A 16 gigabites flash memóriák ára az év során 5%-kal 73,26 dollárra csökkent, a 4, 2, és 1 gigabites példányok pedig 3,1; 3,9; illetve 1,3%-os árcsökkenést produkáltak. A Samsung úgy nyilatkozott, hogy tovább növeli gyártókapacitását, mert szilárd meggyőződése, hogy hamarosan a mostani készlet sem lesz elegendő a kereslet kielégítésére.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.