Hirdetés
. Hirdetés

A pénzügyi szektor és a metaverzum találkozása

|

A metaverzum az emberiség jövője - egyre többen osztják ezt a víziót. Szerintük az emberek életük nagy részét egy virtuális térben, a metaverzumban töltik majd a jövőben.

Hirdetés

Felerősödtek ugyanakkor mára a jóval földhözragadtabb meglátások is, amelyek szerint kisebb, de maradandó szerepet kap a metaverzum életünkben. A fő értékajánlat azonban változatlan: a való világban nem elérhető, egyedi és színes élmények kínálata.

Mit mutatnak a számok?

A metaverzum elképesztő bővülés előtt ál: a piac mérete 2030-ra elérheti a 8-13 ezermilliárd dollárt a Citi kutatásai alapján. Egyetlen bank becsléseire hagyatkozni persze nem bölcs dolog, optimizmusával nincs azonban egyedül a Citi. A nagy amerikai befektetési bankok közül hasonlóan hatalmas lehetőséget lát a metaverzumban a JPMorgan is, amely éves szinten ezermilliárd dolláros bevételt vár a területen. Ha a számokban van is eltérés, a nagyságrendek jelzésértékűek. Számos vállalat igyekszik betörni a metaverzumba, köztük több pénzügyi szereplővel. A motivációk azonban változóak.

Hirdetés

Ügyfélélmény-fokozás a bankoknál

A CaixaBank digitális leánybankja, az Imagin példamutatóan közelíti meg az ügyfélélmény fokozását a metaverzumon keresztül. A fintech barcelonai közösségi terét replikálta virtuális formában a 'Decentraland' metaverzumában. Az ImaginCafé a valós és a virtuális világban egyaránt fontos szerepet szán a kultúrának, a kreativitásnak, a fenntarthatóságnak, valamint a technológiának. A metaverzumban különböző interaktív anyagok segítik ezen területek megismerését. A kezdeményezés népszerűsítése érdekében a valódi ImaginCaféban is kialakításra került egy sarok, ahol bárki beléphet a metaverzumba.

Ez a fajta élménycentrikus szolgáltatás az, amivel a legjobban ki lehet aknázni a metaverzumban rejlő lehetőségeket. A hagyományos bankok számára például egyértelmű, hogy az unalmas ügyintézéssel összemosott bankfiókokat érdekes, stimuláló környezetekké változtassák. Az egyedi virtuális élmények növelhetik az ügyfélelégedettséget egy-egy kötelező ügyintézési kör során, amellyel mélyíthető a bank és a klientúra között a kapcsolat, valamint fejleszthető az ügyfélszerzés és -megtartás.

A metaverzum egy új digitális világ, amelyben a közösségi interakciók során jelen van a virtuális valóság, a kiterjesztett valóság, valamint a digitális gazdaság is. Az első metaverzum kezdeményezések a videójátékokhoz köthetők, amelyek már több jelentős virtuális közösséget hoztak létre. Újabban a nem helyettesíthető tokenek (NFT) és a kriptovaluták adtak lendületet a metaverzum kezdeményezéseknek, ezek új lehetőségeket tártak fel a digitális eszközök tulajdonlásában és adás-vételében.

A metaverzum, mint marketing eszköz

A PwC, a világ egyik legismertebb könyvvizsgáló és tanácsadó cége még tavaly év végén vásárolt egy virtuális telket a 'The Sandbox' metaverzumában. A vállalat az egyik első nagy név volt, amely megvetette lábát ebben az univerzumban. Az akkori árak mellett a telek 10 ezer dollárba kerülhetett, ami egy embernek sok pénz, egy ekkora vállalatnak viszont semmiség. A PwC vélhetően ezért is döntött a vásárlás mellett.

Az összeg adott esetben egy kisebb közösségi média kampányra is elegendő lett volna, de a virtuális telekvásárlásnak sokkal nagyobb hírértéke volt. A PwC jelentős publicitást kapott, és a metaverzumban érdekelt tanácsadóként tudta magát pozícionálni. Az elmúlt hónapokban ugyanakkor nem érkezett hír arról, hogy milyen élményekkel vagy funkciókkal fejlesztette telkét a tanácsadó - így egyelőre csupán marketing döntésnek értékelhető a metaverzumba lépés.

A fenti csak két példa az elmúlt hónapok fejleményeiből. Más szolgáltatók a pénzügyi edukációt és a női egyenjogúságot is népszerűsítik a metaverzumban. A Peak kutató és tanácsadó csapata minden hónapban átfogó körképet készít a fintech világ mozzanatairól, azok bankszektorra, biztosítókra, IT szektorra és kormányzati szervekre gyakorolt hatásairól. A tanulmányokban részletesen foglalkozunk a nemzetközi metaverzum fejleményekkel is, amelyeket a lehetőségek és a fenyegetések szempontjából is elemzünk. A teljes körképpel, vagy annak egyes elemeivel kapcsolatban felmerülő kérdéseket a science@peakfs.io email címre várjuk. A Fintech Világa Heti Hírlevelre feliratkozás >>>

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.