Hirdetés
. Hirdetés

A Ricoh építi a munka új világát

|

A legutóbbi Computerworld üzleti vacsorán a Ricoh Hungary Kft. vendégeskedett. A korábban szinte csak nyomtatási megoldásairól ismert japán multinacionális vállalat gyökeres átalakuláson ment keresztül az utóbbi években, ma már leginkább a munka új világát építik. Ennek körülményeit, céljait, módszereit és eszközeit mutatták be a szakmai közönségnek.

Hirdetés

Még nem is olyan régen a Ricoh szinte kizárólag nyomtatóiról és irodai technológiáiról volt ismert. Zöldi Csaba, a Ricoh Magyarország kereskedelmi igazgatója elmondta, hogy mára azonban a világ 200 országában több mint 100 ezer alkalmazottat foglalkoztató globális vállalkozás túllépett hagyományos tevékenységének keretein, s a nyomtatási megoldások mellett dokumentummenedzsment szolgáltatásokat, irodai megoldásokat, informatikai szolgáltatásokat, különféle saját fejlesztésű hardvereket és a vállalati folyamatok hatékonyabbá tételét szolgáló komplex üzleti megoldásokat kínál. A Ricoh az összes iparágban rendelkezik referenciákkal.

Michael Bartz, a kremsi egyetem professzora előadásában a Ricoh új üzleti alapvetésének – New World Of Work (NWOW), A Munka Új Világa – mozgatórugóiról beszélt, s az átalakulás öt trendjét mutatta be.

Az első szerint komplex ökoszisztémák váltják fel a lineáris értékláncokat. Ezen belül többek között a hagyományos kommunikációs csatornákat felváltják az összetett megoldások. Egyre hangsúlyosabb szerepet kap a chat és a videokonferencia, lehetővé téve a többoldalú kommunikációt, s ezzel szakértők bevonását, ami meggyorsítja a döntéshozatalt vagy a problémamegoldást. A CRM-rendszerek pedig közvetlenül kapcsolódnak a back office részlegekhez.

A második trend értelmében a foglalkoztatás sokkal rugalmasabbá válik. Növekszik a részmunkaidősök, a megosztott munkaidősök, az időlegesen alkalmazottak, a szabadúszók, a konzultánsok, a gyakornokok stb. igénybevétele. Itt a hangsúly a termelékenység növelésén és az igénynek megfelelő mennyiségű munkaerő és szakértelem alkalmazásán van.

Tartós tendenciává vált az is, hogy a hagyományos szervezeti struktúrák eltűnnek, és újak állnak a helyükre. A vállalatoknak el kell dönteniük, hogy mi a fontosabb a számukra, a hierarchia vagy a project. A szervezetet is ennek megfelelően kell kialakítaniuk, amelynek így lesznek hierarchikus, mátrix és lapos szerveződést vagy projektjellemzőket mutató elemeik.

Egy további áramlat szerint az állások nem kötődnek fizikai lokációhoz. Legyen szó bármilyen beosztású alkalmazottról, a munkavégzés szabad helyválasztása egyértelműen növekszik. Olyan könnyűvé vált a távoli helyeken tartózkodó emberek közös munkavégzése, hogy szükségtelenné válik az irodába naponta bejárni.

Végül az új generációk belépése a munkaerőpiacra további mély változásokat von maga után, a digitális bennszülöttek ugyanis kiszélesítik a munkastílusok és módszerek spektrumát, és követeléseket fogalmaznak meg, igényeket támasztanak ezek támogatására. A nyugdíjas korú, de aktív szakemberek fő kommunikációs csatornája az e-mail, a digitális bennszülötteké a chat. Az idősebbek még szükségét érzik a papíralapú dokumentációnak, viszont a fiatalok nem.
Nagy kérdés a menedzserek számára, hogy ezek az emberek hogyan dolgoznak együtt, és hogyan dolgoznak más cégek különféle korú és felkészültségű embereivel.

A Ricoh NWOW programja e változások közepette igyekszik kiszűrni a kritikus sikertényezőket. Az irodai hatékonyságnövelő lépések például akár gyors, 30 százalékos megtakarítást is eredményezhetnek. Az igényükre szabott körülmények miatt boldogabb emberek teljesítménye ugyanis 10-15 százalékkal nőhet. Az éves átlagos betegszabadság 9-10 napról 2-3-ra csökken, mert otthonról még lehet dolgozni olyan bajjal, amivel az irodába már nem mennének be. A fluktuációs ráta 30-50 százalékkal, a rekrutálási költség pedig 20-40 százalékkal esik. Az új alkalmazottak bére 10-30 százalékkal is alacsonyabb lehet, mert egy jó hírű és a kötöttségeket mellőző céghez kevesebbért is elszegődnek, s a fizetésemelések is 10-30 százalékkal alacsonyabbak lehetnek, mert ahol az emberek jól érzik magukat, ennyi áldozatot érdemesnek tartanak.

Michael Raberger, a Ricoh Hungary Kft. és a Ricoh Austria GmbH ügyvezető igazgatója elmondta, hogy ma már nem lehet annyi nyomtatót eladni, mint korábban, mert a világ a papírmentes dokumentálás felé halad. A technológia változásait és az új korosztályok igényeit muszáj követniük. A Ricoh célja ezért az lett, hogy segítsék az ügyfeleiknél megváltoztatni az üzleti modelleket a technológia segítségével. Ez azért is indokolt, mert a vállalatok 40 százaléka bevallja, hogy nem tudja tartani a lépést a technológiai változásokkal. Erre csak akkor lesznek képesek, ha megváltozik az üzlet arca, s a cégek rugalmasabb szervezeteket alakítanak ki. A középvállalatok egyre inkább el fognak tűnni, s csak nagy és kisvállalatok lesznek. Jön a szuperspecialisták kora, akik egy-egy feladat megoldására a legmagasabb szinten lesznek képesek. Nem lesz szükség a különféle szervezetek közötti kapcsolattartókra sem, így eltűnnek a középmenedzserek is. Az üzleti folyamatokat automatizálni és az együttműködést virtualizálni fogják. Az iroda találkozópont lesz az eszmecseréhez, de a tudás és a munka decentralizálttá válik. A CIO-k szerepe ebben a világban felértékelődik.

Berzsenyi Judit, a Ricoh Hungary Kft. NWOW projektvezetője, aki a cég új irodaközpontjának megtervezésén, berendezésén és munkaszervezésén keresztül mutatta be, hogy a folyamatok és a hely, a technológia és az emberek halmazainak metszetében működő új munkavilág hogyan hozhat hatékonyságot és költségmegtakarítást egy konkrét vállalat számára.

Demeter Sándor termékmenedzser pedig új csoportmunkát segítő Ricoh eszközöket és alkalmazásokat (Smart Presenter, Air Print, interaktív táblák, projektorok) mutatott be, amelyek segítségével látványos prezentációkat lehet tartani, illetve a világ két végén ülő szakember valós időben dolgozhat ugyanazon a dokumentumon videokonferencia kapcsolattal.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.