Hirdetés
. Hirdetés

A Sanofi 180 millió dollárt fektet egy rákkutató AI-startupba

|

A gyógyszerkonszern további kifizetéseket fog teljesíteni, ha az Owkin orvosbiológiai modelljei sikeresnek bizonyulnak.

Hirdetés

A Sanofi gyógyszergyártó cég, amelyet jól ismerünk magyarországi érdekeltségeiről is, 180 millió dollárt fektet be a francia Owkin startupba, amelynek előrejelző algoritmusai javítani tudják a rák elleni új gyógymódok kutatását és fejlesztését - közölte a párizsi székhelyű konszern.

Az ügylet révén a Sanofi 10-15 százalék közötti részesedést szerez az Owkinban - mondta Thomas Clozel, a vállalat társalapítója és vezérigazgatója. Ezzel az Owkin "unikornissá", azaz több mint 1 milliárd dollárra értékelt startup céggé válik.

Hirdetés

A Sanofi digitális ügyekkel foglalkozó vezérigazgatója, Arnaud Robert által irányított tranzakció egy partnerséget is magában foglal, amelynek keretében az Owkin vállalta, hogy a platformján keresztül prognosztikai modelleket készít és segít a kezelésre adott válasz értékelésében négy ráktípus esetében.

A Sanofi közölte, hogy 90 millió dollárt fizet előre az Owkinnal való együttműködés első három évéért. A gyógyszerkonszern további kifizetéseket fog teljesíteni, ha az Owkin orvosbiológiai modelljei sikeresnek bizonyulnak.

Az Owkin korábbi befektetői közé tartozik GV (korábban Google Ventures) és az Alphabet kockázati tőkeága, amely részt vett a vállalat korábbi 75 millió dolláros tőkebevonásában. Az Owkin nem közölte, hogy a GV mennyit fektetett be, és a pénzügyeit sem hozza nyilvánosságra.

A Owkin központja szintén Párizsban van, ahonnan orvosi és kutatóközpontokba kiküldve fejlesztette ki algoritmusait és mesterséges intelligencia platformját. Helyileg telepít és működtet szervereket minden olyan központban, amely beleegyezett abba, hogy hozzáférést adjon az adataihoz, ahhoz a nélkülözhetetlen nyersanyaghoz, amely lehetővé teszi a cég algoritmusai számára, hogy kiélesítsék elemzési képességeiket. Ez azt jelenti, hogy az adathalmazok nem egyetlen platformon vannak központosítva, hanem az egyes kórházak vagy kutatóközpontok kezében maradnak - közölte az Owkin. Ez az eljárás, bár költséges, de lehetővé teszi, hogy az orvosi adatokat helyben tárolják, és csökkenti az esetleges hackertámadások kockázatát.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.