Hirdetés
. Hirdetés

A SAP is megszenvedi a koronavírust

|

A német szoftveróriás harmadik negyedévi eredményei lehangolóak, és a kilátások se rózsásak. A cég a jelenlegi várakozások alapján csak 2022-től várja a kilábalást.

Hirdetés

Nagyjából borítékolható volt, hogy a koronavírussal agyonvágott 2020-ban nem épp az évszázad üzleti jelentéseit adják ki a vállalatok: vannak persze olyanok, akik hasznot tudnak húzni a megváltozott körülményekből, de a legtöbb helyen érződik a visszaesés. A SAP is közreadta harmadik negyedévi pénzügyi eredményeit, amelyben a számok elég gyászosak, és közeljövő sem bíztató, ezért 2021-es kilátásait is lefelé módosította. A rossz hírek hatására a cég részvényeinek árfolyama több mint 20 százalékkal esett, ami néhány óra alatt több tízmilliárd dollárt vett le a német szoftveróriás piaci értékéből.

Hirdetés

Ami a konkrét számokat illeti, a cég harmadik negyedéves bevétele 4 százalékkal csökkent, és összességében 310 millió euróval maradt el a várakozásoktól. A felhő- és szoftverbevételeknél 2 százalék, a működési nyereségnél 12 százalék volt a csökkenés. Az egyetlen pozitívum a tisztán felhő kategóriára eső bevétel, ami 11 százalékkal nőtt, és megközelítette a kétmilliárd eurót - ez viszont megint várható eredmény volt, hiszen a távmunka és a karantén miatt egyre többen fordulnak a cloud felé.

A befektetőket a gyenge harmadik negyedéves eredmények mellett a lefelé módosított előrejelzések is arra ösztönözték, hogy szabaduljanak a SAP részvényeitől. A SAP ugyanis arra számít, hogy a járvány miatt lassulnak az eladások és a nagy projektek, és a cég fogyasztói a pandémia alatt felfüggesztik az átállást a felhőre.

A SAP ezzel együtt megpróbál optimistán tekinteni a jövőbe, és azt reméli, hogy a COVID-19 kedvezőtlen hatásai lassacskán lecsengenek, a meglévő fogyasztók pedig előbb-utóbb végrehajtják a felhőtechnológiára történő átállást, ami hosszú távon kitermeli a most kieső bevételt. Úgy számolnak, hogy a lanyhább időszak egy-két évig tarthat, 2022 után viszont jelentős növekedést várnak, és 2023-tól kétszámjegyű működési profitnövekedésre számítanak.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.