Hirdetés
. Hirdetés

A Sony új támadást indít a konzolpiacon

|

A Sony hivatalosan is bejelentette a PlayStation3 új változatát, ami 100 euróval kerül majd kevesebbe, mint elődei. A cég mindent megtesz az eladások javításáért.

Hirdetés

A Sony megelégelte, hogy a Microsoft Xbox 360 és a Nintendo Wii már időtlen-idők óta megelőzi az eladásokkal a PlayStation3-at, és az év végi időszakra előrukkol egy új, az eddigi legolcsóbb változatnál 100 euróval olcsóbb verzióval, a PS3 Slimmel.

 

Fogyókúra
A 299 eurós ? az Egyesült Államokban 299 dolláros ? áron piacra kerülő vékony változattal a Sony mindent megtesz azért, hogy stimulálja az eladásokat. A gazdasági válság miatt amúgy is gyengélkedő videojáték-piacon a cégóriásnak minden stimulusra szüksége van ahhoz, hogy javítson eladásain. A Slim funkcionalitásában nem nyújt kevesebbet, mint a korábbi modellek. Megmaradt a Blu-ray lejátszó, de a Linux-támogatást kivették. A PS2 programok futtatásának lehetősége a PS3-nak csak a legelső generációjában volt elérhető úgy, hogy gyakorlatilag a PS2 hardvert is tartalmazta. A korábbi változatok 280 wattos fogyasztásához képest az új verzió beéri 250 wattal és harmadával kisebb is, merevlemeze 120 gigabájtos. (Olyannyira sikerült lefogyasztani, hogy ?élére állítva? már nem áll meg az asztalon, ehhez a trükkhöz egy külön, borsos áron mért állvány kell neki.) Valószínűleg a Sony nem keres az új PS3 értékesítésén. Az sem tűnik kizártnak, hogy veszít az eladásokon, hiszen semmilyen főbb funkciót nem hagyott ki a konzolból, nem áldozott fel fontos, esetleg nélkülözhető alkotóelemet. Az nem titok, hogy a játékkonzolok gyártói a konzoljaikra fejlesztett játékok lincencdíjain keresik meg a profitot.

 

 

 

Árverseny
Az új változat piacra dobása nyilvánvalóan arról szól, hogy közelítsék az árát a versenytársakéhoz. A pletykák szerint a Microsoft is árcsökkentésre készül az Xbox 360-nal kapcsolatban. Utóbbi renoméját az tépázza mostanában, hogy nagyon sok konzolt visszavisznek ? egyes források szerint az Xbox-ok felét ? a vásárlók garanciális időn belül. Az ok többnyire a konzol alul méretezett hűtésére vezethető vissza. Tulajdonképpen az a meglepő, hogy a Sony nem előbb csökkentette terméke árát. A történelem valamilyen szinten ismétli önmagát, hiszen a PlayStation korábbi generációjának értékesítése is akkor futott fel, amikor annak jelentősen csökkentették az árát egy évvel a premier után. A cég az új modelltől azt várja, hogy 29 százalékkal növeli majd az eladásokat, és így 13 millió darab konzol értékesítésével zárhatják a 2009-es évet. Az eladások javítására óriási szüksége van a Sonynak. Az NPD piackutató cégnek az Egyesült Államok piacán gyűjtött értékesítési adatai jól tükrözik a Sony PS3 helyzetét. 2009 júliusában a Nintendo Wii konzolból 252 ezer darabot értékesítettek, Microsoft Xbox 360-ból nagyjából 203 ezer, PS3-ból pedig 122 ezer darab fogyott. Az USA-ban eddig összesen értékesített konzolok adatait tekintve a PS3 helyzete még kritikusabb. A Sony játékkonzoljából összesen 8 millió fogyott, míg Wii-ből 20,8 millió, Xbox 360-ból pedig 15,7 millió darab.

 

PS Store nyet!
A Sony igyekszik a webes szoftver és mozifilm értékesítését is felfuttatni Európában. Az Egyesült Államokban a PSN Store-ból már a kezdetektől fogva letölthetőek voltak egész estés mozifilmek. A német, francia, spanyol és brit áruházaikban ez a szolgáltatás most ősszel indul el. Valamilyen megmagyarázhatatlan okból a Sony Playstaiton Network Store azonban a magyarországi felhasználókat változatlanul nem szolgálja ki, sem játékokkal, sem más tartalommal. A Sony közleményében szerepel egy reményt keltő félmondat, miszerint ?2010-től további országokban is? elérhetővé válik a filmletöltés.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.