Hirdetés
. Hirdetés

A Spotify és társai az Apple elleni fellépést sürgetik az Európai Bizottságtól

|

A Spotify, a Basecamp, a Deezer és más vállalatok nyílt levelet küldtek Margrethe Vestagernek, amelyben arra kérik az Európai Bizottságot, hogy állítsa le az Apple versenyellenes üzleti visszaéléseit.

Hirdetés

"Különböző vállalatok és szövetségek vagyunk, amelyek a digitális ágazatok széles skáláján tevékenykednek, beleértve a kiadást, az audio streaminget, a webes szoftvereket, a kommunikációt és a piactereket. Azért írunk önnek, hogy gyors és határozott fellépést kérjünk az Európai Bizottságtól egyes globális digitális kapuőrök, és különösen az Apple versenyellenes és tisztességtelen gyakorlataival szemben" - kezdődik a levél.

A panaszok ismerősek lehetnek, mert a Spotify és mások már évek óta és több helyen is megteszik őket: Az Apple tisztességtelenül korlátozza a vállalatokat abban, hogy saját ügyfeleikkel üzletet kössenek, amikor azok az ügyfelek Apple-eszközöket használnak, saját tulajdonú és drága fizetési rendszerét monopolhelyzetben lévő mobilalkalmazás-áruházához kötötte, és továbbra is dacol minden bírósággal és szabályozó hatósággal, amely megpróbál fellépni üzleti gyakorlatával szemben.

Hirdetés

"Miközben az Apple továbbra is tisztességtelen jutalmakat kaszál, a fejlesztőknek és ami még fontosabb, a fogyasztóknak okozott kár mérhetetlen. Eljött az ideje, hogy az EU sürgősen lépéseket tegyen az Apple visszaélésszerű magatartásának megszüntetésére. Az EU-nak lehetősége van arra, hogy átvegye a vezetést, de gyorsan kell cselekednie, mivel minden egyes nap, amely elmúlik, veszteséget jelent az innováció és az európai fogyasztók jóléte szempontjából" - folytatódik a levél.

A panaszosok ezután felszólítják az EB-t, hogy hozzon gyors döntést az Apple ellen a zenei streaming szolgáltatásokkal kapcsolatos jogellenes, versenyellenes magatartása miatt, mivel ez a magatartás számos más vállalkozásra is hatással van, amelyek az Apple mobilmonopóliumával találják magukat szembe. Rámutat arra, hogy az EU kifogásközlése e magatartásokkal szemben már majdnem kétéves, és hogy a visszaélések és a fogyasztóknak okozott károk töretlenül folytatódtak, miközben az EU nem tesz semmit.

"A Bizottságnak emellett gyorsan végre kellene hajtania a digitális piacokról szóló törvényt (DMA), kiemelten kezelve az Apple kapuőrként való kijelölését, és biztosítania kellene, hogy az Apple teljesítse az alkalmazásboltokkal és a mobil ökoszisztémákkal kapcsolatos összes kötelezettségét. A DMA egy nagyon üdvözlendő és úttörő jogszabály. Hatásai máris érezhetőek a világ más régióiban, amelyek szívesen követnék az uniós példát. Sikerét azonban a végrehajtásán fogják lemérni. Az Apple és más kapuőrök minden olyan kísérletének, amely a szabályok megkerülésére irányul - beleértve a magánélet és a biztonság félrevezető és homályos indokaira hivatkozva - ellen kell állni."

Az EU sok minden, de a "gyors" nem tartozik ezek közé. Sok szerencsét, Spotify - írja a Thurrott.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.