Hirdetés
. Hirdetés

A Transmeta is beperelte az Intelt

|

A kereset a Core 2 Duótól egészen a Pentium Próig visszamenőleg összesen tíz szabadalom megsértésével vádolja a processzorgyártó óriáscéget.

Hirdetés

A Transmeta legutóbb még 2000-ben hallatott magáról a nagy csinnadrattával beharangozott Crusoe processzorok kapcsán, de a projekt sikerét még a később kiadott Efficeon CPU-k sem hozták meg. A vállalat 1998 eleje és 2005 nyara között 635 millió dolláros veszteséget és mindössze 134 milliós bevételt termelt, így végül tavaly ki is szált a processzorüzletből. Annak, hogy most visszatértek korábbi terepükre, nem egy technológiai újítás, hanem egy bírósági eljárás az oka: a Transmeta összesen tíz szabadalmának állítólagos megsértése miatt követeli az Inteltől a jogdíjak némi kártérítéssel együtt való utólagos megfizetését.

A kérdéses szabadalmak elsősorban a processzorok fogyasztásával kapcsolatosak - a Transmeta CPU-i annak idején éppen ezen a területen tűntek ki a mezőnyből. John Horsely, a vállalat jogtanácsosa szerint az Intel a Pentium sorozatoktól egészen a Core 2 Duóig jogtalanul alkalmazta az Enhanced (fejlesztett) SpeedStep elnevezésű energiafelhasználási technológiát, valamint egyéb utasításütemezési és mikroarchitektúrális kibocsátásokat. A Transmeta szóbanforgó szabadalmait 1991-től 2000-ig jegyezték be, és a kereset által érintett CPU-k közül az Intel a mai napig körülbelül 100 millárd (!) dollárnyit értékesített.

Noha az Intel az egyik legtermékenyebb vállalat, ami a szabadalmak bejegyeztetését illeti, az utóbbi időben egyre gyakrabban találja magát a bíróságon alperesként egy-egy szabadalomsértési ügyben. (Persze az is megfigyelhető, hogy a kereseteket általában bajba jutott cégek nyújtják be, ettől remélve némi kompenzációt veszteséges működésük során.) Az Intergraph 675 milliót követel éppen az Inteltől, a '80-as évek hőskorszaka után a teljes feledés szélén egyensúlyozó MicroUnity pedig még tavaly harcolt ki magának 300 milliós peren kívüli megegyezést.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.