Hirdetés
. Hirdetés

A válsághelyzet ellenére rekordszinten teljesít a magyar ipar

|

Magyarország a világ egyik legjelentősebb akkumulátor-gyártójává válik.

Hirdetés

Az első fél évben 5,1 százalékkal nőtt az ipari termelés Magyarországon. A teljesítményjavulás 2020 elejéhez képest 6,3 százalékos. A hazai ipar ezzel a vírusválság előtti mutatót tartósan felülmúlva újabb rekordszintre emelkedett - írta a Technológiai és Ipari (TIM) minisztérium.

A közleményben megjegyezték, hogy a munkahelyteremtő beruházások ösztönzésére alapozó gazdaságvédelmi intézkedések nyomán további jelentős gyártókapacitások létesülnek az országban, amelyek a jövőben is ellensúlyozhatják a világméretű gazdasági nehézségek hatásait.

A szektor bővülését legfőképp a villamos berendezések gyártása és az élelmiszeripar támogatta. Kedvező fejlemény, hogy az egész Európában gyengélkedő járműipar már második hónapja mutat - ezúttal közel három százalékos - növekedést. A hazai ipar teljesítményének idei alakulása nemzetközi összevetésben hasonlóképpen jónak mondható, az uniós tagállamok és a régió országainak átlagát egyaránt meghaladja - írták.

Mint ismeretes, az elektromos akkumulátorok piacának vezető szereplője, a kínai Contemporary Amperex Technology (CATL) 7,34 milliárd eurós beruházással akkumulátorprojektet indít Magyarországon, az építés már idén megkezdődhet. A Debrecenben épülő üzem Magyarország történetének legnagyobb magánberuházása - több mint négyszer akkora, mint az elmúlt évek legnagyobbjának számító SK Innovation 680 milliárd forintos gigaberuházása. Rövid időn belül ez már a második jelentős autóipari beruházás itthon, hiszen a Mercedes múlt hónap végén jelentette be, hogy 400 milliárd forint értékben új gyártósorokkal bővíti magyarországi összeszerelő és karosszéria üzemét.

Hirdetés

Kutnyánszky Zsolt, a Technológiai és Ipari Minisztérium iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkára kifejtette: "A háború és az ellátási fennakadások ellenére a koronavírus megjelenése után átélthez fogható visszaesés egyelőre nem tapasztalható az ipari termelésben. Számos globális kihívás, bizonytalanság int azonban óvatosságra a további kilátások mérlegelésénél. A magyar kormány arra vállalkozott, hogy folytatja az elmúlt években megkezdett iparpolitikai és technológiai fordulatot. A beruházások élénkítésére, a munkahelyek megtartására és újak létesítésére fókuszáló gazdaságstratégia jelentős gyártókapacitások betelepülésében fizetődik ki. Miközben a járműipari világmárkák részben a környezetkímélő autók előállításában bővítik hazai tevékenységüket, Magyarország a világ egyik legjelentősebb akkumulátor-gyártójává válik" - áll a közleményben.

Újjáépítjük a védelmi ipart, kiérlelt stratégiák mentén fogunk pozíciókat olyan jövőbe mutató, magas hozzáadott értékű területeken, mint például az 5G, a mesterséges intelligencia vagy a hidrogéngazdaság.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.