Hirdetés
. Hirdetés

A világgazdaságot a deglobalizáció veszélye fenyegeti - IMF

|

Az Oroszország elleni szankciók geopolitikai tömbökre szakíthatják a világgazdaságot, jósolják a szakértők.

Hirdetés

Oroszország ukrajnai inváziója és az azt követő Moszkva elleni nyugati szankciók geopolitikai széttagoltságba taszíthatják a világgazdaságot - figyelmeztetett az IMF a július végén közzétett jelentésében.

"A középtávú kilátásokra nézve komoly kockázatot jelent, hogy az ukrajnai háború hozzájárul a világgazdaság geopolitikai tömbökre való széttöredezéséhez, eltérő technológiai szabványokkal, határokon átnyúló fizetési rendszerekkel és tartalékvalutákkal" - áll a jelentésben.

Hirdetés

Az IMF szerint egy ilyen megosztottság megakadályozná, hogy a globális közösség közösen kezelje a globális problémákat.

"A széttagoltság az éghajlatváltozás kezelésére irányuló többoldalú együttműködés hatékonyságát is csökkentheti, ami azzal a további veszéllyel járhat, hogy a jelenlegi élelmiszerválság normává válhat" - figyelmeztetnek a jelentés szerzői.

A jelentés megjegyzi, hogy a hagyományos gazdasági és pénzügyi kockázatokat az ukrajnai konfliktus és annak következményei súlyosbították. Ilyen kockázatok jelenleg a szigorúbb monetáris politika hatása, a kínai gazdasági növekedés lassulása és az energiaárak emelkedése.

A jelentés szerint azonban jelenleg korlátozottan mutatkozik jele a kereskedelem deglobalizálódásának, és összességében a világkereskedelem "a vártnál rugalmasabb volt a Covid-19 világjárvány kezdete óta", ami pozitív jelként értékelhető.

Az IMF mégis azt jósolja, hogy az Oroszországgal szembeni egyre szigorodó szankciók végül az orosz olajexport mérséklését fogják eredményezni a világpiacon, és az Európába irányuló orosz gázexport "nullára csökkenését", ami viszont világszerte "tartósabban megemelt inflációs várakozásokat" eredményezne, és szigorítaná a pénzügyi feltételeket, ahogy a kormányok megpróbálják kezelni az emelkedő árakat.

"Ebben a forgatókönyvben a sokk széles körű hatással járna, mivel a magasabb globális nyersanyagárak és a szigorúbb monetáris és pénzügyi feltételek szinte minden országot érintenének, bár eltérő mértékben. Európát különösen érintené ez a forgatókönyv, 2023-ban... közel nulla regionális növekedéssel" - állapítja meg az IMF.

Az elemzők szerint mégis "az infláció megfékezésének kell a politikai döntéshozók első számú prioritásának lennie" a szigorúbb monetáris politika költségei ellenére, mivel "a késlekedés csak súlyosbítja a jelenlegi állapotot".

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.