Hirdetés
. Hirdetés

A Virtual Chassis technológia előnyei

|

A CIO.hu üzleti reggelijének vendége a Juniper Networks és a kaliforniai cég Virtual Chassis technológiáját Magyarországon forgalmazó Relnet Technológia Kft. volt. A résztvevők nem csak a hálózati virtualizációs megoldás részleteivel, hanem két hazai esettanulmánnyal is megismerkedhettek.

Hirdetés

A Virtual Chassis (VC) technológiát Michael Fritz, a Juniper CEE partner menedzsere és Piotr Kedra hálózati szakértő ismertette. A VC technológia a Juniper EX4200 termékvonalhoz tartozó Ethernet kapcsolók számára lehetővé teszi az összekapcsolódást és működést oly módon, mintha a helyükön csak egyetlen egységes nagy hátlapi sebességű (kiépítéstől függően: 20 Gbps–128 Gbps) eszköz volna. Ez a megközelítés leegyszerűsíti a hálózati műveleteket, lehetővé teszi a fizikai eszközök elkülönítését és logikai csoportosítását, illetve megteremti az erőforrások hatékony felhasználását.

 

A rugalmasság és a redundancia érdekében a VC tartalmaz egy master és egy back up kapcsolót, s minden további kapcsoló line card switchként szolgál, de meghatározott sorrendben készen áll a szerep átvételére, ha az aktuális master vagy a back up kapcsoló meghibásodik.

A VC konfiguráció lehetővé teszi a kapcsolók gazdaságos telepítését olyan helyeken is, ahol más megoldásnál a költségek vagy fizikai okok miatt ez lehetetlen volna. Egy nagy teljesítményű adatközpontban pedig csökkenti a kapcsolóhardverek telepítésének összetettségét, megkönnyíti az operációs rendszerek frissítését, a konfigurációs feladatokat.

A VC a Juniper Networks operációs rendszerét, a Junost használja, amely azonnal frissíthető minden kapcsolón a master switchen kiadott egyetlen parancs segítségével. Így a saját fejlesztésű hardver, hálózat és szoftver egységet alkot, amely a rendszer teljes funkcionalitását képes kihasználni, méghozzá egyszerű menedzselhetőség mellett.

Dávid András, a Relnet Technológia Kft. ügyvezetője két magyarországi Virtual Chassis bevezetést ismertetett. Az egyik ügyfél egy országos hatáskörű államigazgatási szerv, amely összesen 1000 körüli hálózati végponttal rendelkezik. A fejlesztéseik korábban úgy valósultak meg, hogy többféle gyártó hálózati eszközét is installálták.

Már egy gyártó esetében is többféle operációs rendszert, és azok többféle verzióját kellett kezelni, ez pedig rendkívüli mértékben megnehezítette a hálózat menedzselését, és ezáltal megnövelte az üzemeltetési költségeket. A helyzet akkor vált igazán bonyolulttá, amikor a szervezetbe beleolvadt egy társintézményük is, amely új igényeket támasztott a hálózattal szemben is.

Zöldmezős hálózatépítésre nem volt anyagi forrásuk, ezért a rendszer közepére beállítottak egy új Juniper virtual chassist, és ehhez kapcsolták a meglévő eszközöket. Az újonnan kialakított épületszárnyban már csak új Juniper switcheket állítottak üzembe. A távlati tervek szerint kialakítanak majd központi hálózati menedzsmentet, és a régi switcheket is lecserélik, homogén eszközparkot teremtve.

A Juniperre azért esett a választásuk, mert korábbról már jó tapasztalataik voltak a gyártóval más technológiai területen. A konkurencia ajánlata hasonló árszinten volt, de az ár nem tartalmazott 10 Gbps sebességű Ethernet uplinket. A VC technológiának ráadásul alacsony az élettartamköltsége (TCO) és rugalmas a bővíthetősége, valamint a Juniper egész élettartamra szóló hardvergaranciát és a kedvező árú szoftvertámogatást ad a kapcsolókhoz.

A másik esetben a VC technológiát egy brókercég választotta, amelynek elég sajátos a működési modellje; ráadásul egy bankkal igen szoros együttműködésben dolgozik, így a pénzintézet hálózatának sajátosságait is szem előtt kellett tartani. A társaság rendszeréhez 10-20 ezer külső felhasználó fér hozzá egyidejűleg, akik bizonyos értelemben mind konkurensei egymásnak, hiszen mindannyian a pénz és tőkepiaci változásokat figyelik, és ezekre reagálva végeznek piaci műveleteket a brókercég rendszerét használva. Eközben a társaságnak csak mintegy száz belső felhasználója van.

A katasztrófatűrő rendszer homogén, teljes mértékben virtualizált szerverparkon nyugszik. Az 50 kilométerre lévő katasztrófa-site teljes értékű ugyan, de teljesítménye anyagi megfontolások miatt kissé mérsékeltebb a fő adatközponténál.

Egy nagyon átgondolt, de mégis egyszerű hálózati architektúrát állítottak össze, amely a speciális igényeket képes jól kiszolgálni. A kiépítést egy költözködés is nehezítette, de minden a tervek szerint sikerült – az átállás elsőre és egyetlen éjszaka alatt megtörtént. A projekt része volt egy átállás a korábbi Juniper tűzfalról egy új generációs eszközre. A több ezer soros konfigurációt 2-3 nap alatt sikerült teljesen átemelni az új eszközbe a gyártói támogatás hathatós segítségével.

Ebben nagy segítségükre volt, hogy szükség szerint a támogató mérnök távoliasztal-kapcsolat segítségével rájelentkezett az eszközre, és segített a bonyolultabb szabályok átdolgozásában.
A hátralévő fejlesztések során a klienshozzáférést nyújtó switcheket mind Juniperre cserélik; fejlesztik a logelemzést és riportkészítést; valamint a már beszerzett Juniper tűzfalon bevezetik az alkalmazásszintű tartalomszűrést is.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.