Hirdetés
. Hirdetés

Adatközpontok: különbségek régiónként a Gartner szemüvegével

|

Attól függően, hogy az ember éppen hol tartózkodik a világban, az tapasztalhatja, hogy a vállalatok rendkívül különbözően vásárolnak és használnak adatközpontokhoz és felhőkhöz kapcsolódó szolgáltatásokat - állapította meg a Gartner friss jelentése.

Hirdetés

Miközben nem kérdés, hogy az olyan viszonylag új szolgáltatások, mint a felhőben lévő infrastruktúra (IasS), a felhőből kínált platform (PaaS) vagy az informatikai közműszolgáltatások (IUS) mindenütt nagyon trendiek, de a különböző régiókban mások a preferenciák azt illetően, hogy melyiket használják legelőször.

Észak-Amerikában a hoszting (42 százalék) és a felhőből igénybe vehető infrastruktúraszolgáltatás (IaaS) érte el a legmagasabb elfogadottságot az ügyfelek között, míg a világ maradékán az adatközpontok kiszervezése (80 százalék) dívik – a Gartner jelentése szerint.

A gazdasági növekedés szintén nagy befolyással van az alkalmazott megoldásokra és a vásárlási trendekre a kis- és közepes cégek körében. E tényezők kombinációja az adatközpont szolgáltatások (DCS) piacán a makrorégiókat vizsgálva eltérő növekedési rátákat eredményez az említett új ellátási modelleknél – állítja a Gartner.

Észak-Amerikában az adatközpont kiszervezési (DCO) piac értéke elérte a 33 milliárd dollárt 2011-ben, miközben a web-hosztolás és kolokáció pedig együttesen 23 milliárdot. Ezen a piacon a legmagasabb a felhők elfogadottsága, a publikus felhők penetrációja 60 százalék körüli. Az USA hoszting-piaca tovább gyorsul az innováció ütemének megfelelően.

Az észak-maerikai DCO/IUS-piac organikusan is, de új kínálat megjelenése miatt is nő. Például piacra lépett a felhőben elérhető tárolószolgáltatás (storage as a service). A hagyományos DCO-szolgáltatások folyamatosan nőnek, de lassabban a korábbiaknál köszönhetően az IUS-megoldásoknak és az olcsóbb IT-kiszervezés (ITO) iparosított modelljeinek.

Európában a DCO piac összesen 38 milliárdos volt tavaly, míg a webhosztolás és a kolokáció csak 8,6 milliárd dollárt ért el. A publikus felhők adoptációja 23 százalékos szintet ért el. Az európai piac töredezett volt a viszonylag kis nemzeti piacok miatt, de 2005 óta egyre több nagyobb kiszervező cég telepített alacsony költségű távolról felügyelt központokat. Később IUS-szolgáltatásokat is kialakítottak, például az SAP –rendszereket kiszolgáló informatikai közművek formájában, különösen a 2008-as válságot követően.

Ázsiában és csendes-óceáni térégben az arányokat illetően hasonló aktivitást tapasztalni, mint a másik két makrorégióban. A DCS-piac 10 milliárd dolláros, a webhosztolás és a kolokáció pedig 2,5 milliárdos, míg a publikus felhőszolgáltatások penetrációja 9,8 százalékos Japánban, és 3 százalékos másutt.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.