Hirdetés
. Hirdetés

Adatközpontok szabványosan

|

Noha első pillantásra minden adatközpont másnak tűnik méretét, típusát, rendeltetését és koncepcióját tekintve, valójában sok minden közös bennük. Így születtek meg a DIN EN 50600 sorozatú szabványok, amelyek összehasonlíthatóvá teszik a létesítményeket és informatikai infrastruktúrájukat, megkönnyítve ezzel a tervezést és a szolgáltatók közötti választást is.

Hirdetés

Legyenek bármilyen változatosak is az adatközpontok, ha jobban belegondolunk, üzemeltetőiket alapvetően ugyanazok a kérdések foglalkoztatják. Mi lesz az adatközpont rendeltetése, és milyen üzleti modell szerint fog működni? Mi szükséges egy ilyen létesítmény megépítéséhez és üzemeltetéséhez, mekkora pénzügyi keretből kell ezt megoldani? Belefér-e az üzleti modellbe az adatközponti szolgáltatások kiesése, és ha igen, évente hány órát vagy napot szünetelhetnek? Milyen helyszín lenne a legalkalmasabb az adatközpont kialakításához és működtetéséhez, nem utolsósorban mivel lehet majd a legtöbb ügyfelet meggyőzni arról, hogy érdemes beköltöznie? Nagyon hasonlóak azok a kérdések is, amelyeket az igényeiknek megfelelő IT-szolgáltatót kereső potenciális ügyfelek fogalmaznak meg.

- Mindezeket a kérdéseket, és még jó néhány továbbit is, megválaszolnak a DIN EN 50600 sorozatot alkotó, adatközponti létesítményekre és infrastruktúrákra vonatkozó szabványok - mondta Bernyák Bence, az adatközpontok, kapcsolószobák és más kiszolgáló helyiségek precíziós klimatizálásával foglalkozó, a STULZ GmbH hűtő- és klímaberendezéseinek teljes körű szervizfeladatait ellátó IT KLIMA Service Kft. ügyvezető igazgatója. - Átfogó útmutatást adnak ugyanis az adatközpontok megtervezéséhez, telepítéséhez és üzemeltetéséhez. A szabványok az üzleti kockázatok elemzése felől közelítenek a rendszerekhez, vagyis az adatközpont funkciójára összpontosítanak, és nem foglalkoznak a tényleges alkalmazásokkal. A DIN EN 50600-as sorozat ismerete ezért nem helyettesíti a szakértői tervezést és kivitelezést, miként a hozzáértő üzemeltetést sem, de azokat hathatósan segíti.

A STULZ tesztlaborja

Európai szintű minősítés
A több európai szabványügyi szervezet - a CEN (European Committee for Standardization), a CENELEC (European Committee for Electrotechnical Standardization) és az ETSI (European Telecommunications Standards Institute) - által jegyzett és felügyelt DIN EN 50600 szabványsorozatot jelenleg hét jóváhagyott szakasz alkotja, amelyek a tervezés és a specifikációk általános koncepciójával (EN 50600-1), az épülettel (EN 50600-2-1), az energiaelosztással (EN 50600-2-2), a környezet ellenőrzésével (EN 50600-2-3), a távközlési vezetékek infrastruktúrájával (EN 50600-2-4), a biztonsági rendszerekkel (EN 50600-2-5), valamint a felügyeleti és üzemeltetési információkkal (EN 50600-3-1) foglalkoznak. A mérőszámokra vonatkozó további szabványok az előkészítés szakaszában járnak.

- Így minden fontos területet lefednek a DIN EN 50600-as szabványok az adatközpont épületétől kezdve az áramellátáson és a légkondicionáláson át a tűzvédelemig, az adatkommunikációs kábelezésig és a hozzáférés felügyeletéig - mondta Bernyák Bence. - Megadják például a rendelkezésre állás, a fizikai biztonság és az energiahatékony

üzemeltetés alapvető paramétereit, irányelveket fogalmaznak meg az egyszerűbb, napi szinten használatos felügyeleti folyamatok kialakításához.

A sorozatot alkotó szabványok a rendelkezésre állás és a biztonság négy szintjét határozzák meg, és az energiafogyasztás kimutatásához is több módszert írnak le, amelyek alapján következtetni lehet az adatközpont energiahatékonyságára. Minthogy behatóan foglalkozik az egyes területekkel és rendszerekkel, a DIN EN 50600 széleskörűen alkalmazható, és lehetővé teszi az adatközpontok transzparens osztályozását követelményprofiljuk, helyszínük és üzleti modelljük függvényében.

Tárgyilagos kiértékelés
Európai szinten összehangolt szabályrendszert ad ezáltal a DIN EN 50600, amely az adatközpontokat tervező, üzemeltető és használó vállalatoknak egyaránt hasznos, mivel segítségével a létesítmények megbízható módon, világosan osztályozhatók, és ami a legfontosabb, összehasonlíthatók. Korábban is léteztek különböző segédletek az adatközpontok tervezéséhez, és módszerek a minősítésükhöz, de ezeket csak nehezen lehetett összehasonlítani, mivel jellemzőn egy-egy kiragadott területtel vagy rendszerrel foglalkoztak.

- A transzparencia és összehasonlíthatóság további előnye, hogy az adatközpontok immár minősíthetők a DIN EN 50600 szabvány szerint - mondta Bernyák Bence. - Az adatközpont üzemeltetője ennek alapján tárgyilagos kiértékelésre számíthat, amikor bemutatja üzleti modelljét és napi rutinját. Másfelől a potenciális ügyfél is magabiztosan választhatja ki a követelményrendszerének megfelelő szolgáltatót.

Hirdetés

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.